MOUSEGRAPHICS: design με αντάλλαγμα... μέλι

Θέματα Ηθικής, Δεοντολογίας, προβληματισμοί και θεωρητικές απόψεις πάνω στην οπτική επικοινωνία.

MOUSEGRAPHICS: design με αντάλλαγμα... μέλι

Δημοσίευσηαπό dieselakias » 05.07.14, 2:10 am

Αντιγράφω από την Κ της Καθημερινής (15/06) από άρθρο-παρουσίαση της mousegraphics:

ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΕ... ΜΕΛΙ

Αρχή της Mousegraphics είναι ότι το οικονομικό κίνητρο δεν είναι το αποκλειστικό για μια συνεργασία: η ομάδα πρέπει να εμπνέεται από τα πρότζεκτ που αναλαμβάνει τόσο, που ακόμη κι αν ο πελάτης δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να βγει στην αγορά, η εταιρία θα τον στηρίξει. Μια τέτοια περίπτωση είναι η συνεργασία με τον κ. Γιώργο Ρώτα των Family Beez. "Ήρθε πριν από λίγο καιρό στο γραφείο ένας μελισσοπαραγωγός από τη Σέριφο. Είχε μια σταθερή δουλειά και το έκανε από μεράκι, για τις κόρες του. Μου μιλούσε για τις μέλισσες με αγάπη και μου έμαθε μαγικά πράγματα γι' αυτές -όπως ότι η κυψέλη 14 είναι η καλύτερη σε ποιότητα και οργάνωση ή ότι από τη στιγμή που θα βγουν από το μελίσσι τους δουλεύουν και συγκεντρώνουν δυνάμεις ώστε να καταφέρουν να γυρίσουν πίσω και, αν στην επιστροφή τους λείπουν 10 μέτρα επειδή δεν υπολόγισαν καλά τον αέρα, τότε φιλοξενούνται από τις κοντινότερες κυψέλες για να ξεκινήσουν εκ νέου τη διαδρομή το επόμενο πρωί. Με έπεισε, αλλά δεν ήταν σε θέση να πληρώσει τις υπηρεσίες μας. Έτσι συμφωνήσαμε σε εμπορευματική συναλλαγή: εγώ του πούλησα ντιζάιν κι εκείνος 12 κιλά μέλι! Καλά είναι τα βραβεία, αλλά τέτοια περιστατικά μας κάνουν υπερήφανους και επιβεβαιώνουν την αξία αυτού που κάνουμε".

Με αφορμή το παραπάνω θα ήθελα να κάνουμε έναν επικοδομητικό διάλογο σχετικά με την εικόνα της αγοράς στον κλάδο, αν έχετε κάνει ή θα κάνατε ποτέ κάτι αντίστοιχο, καθώς και ποιες πρέπει να είναι οι προσδοκίες/απαιτήσεις ενός γραφίστα στην ελληνική πραγματικότητα του 2014.
Αληθινή απάντηση σε απορία μέλους στο vcdc: "Είναι σαν να μπαίνεις μέσα σε αίθουσα πανεπιστημίου μαθηματικών και να ρωτάς πως γίνεται η πρόσθεση."
dieselakias
Member
 
Posts: 68
Εγγραφή: 03.04.12, 2:41 pm

Re: MOUSEGRAPHICS: design με αντάλλαγμα... μέλι

Δημοσίευσηαπό pagou » 05.07.14, 10:14 am

υπαρχουν φιλοι και αξιολογοι ανθρωποι που καποιες στιγμες μπορεις να βοηθησεις. αυτο ειναι θεμα επιλογων και οι επιλογες ειναι θεμα χαρακτηρα
Those people who think they know everything are a great annoyance to those of us who do. iAsimov
Gournis.
Άβαταρ μέλους
pagou
Old Member
 
Posts: 1939
Εγγραφή: 04.01.09, 3:54 pm
Τοποθεσία: Κατω Αδης

Re: MOUSEGRAPHICS: design με αντάλλαγμα... μέλι

Δημοσίευσηαπό dieselakias » 05.07.14, 3:05 pm

Θα με ενδιέφερε και η γνώμη παλιών και πεπειραμένων, όπως ο κύριος Κλήμης, ο b-positive, o penlix, αλλά και όποιος άλλος θέλει να εκφράσει τις σκέψεις του.

Νομίζω ότι είναι η ευκαιρία για έναν σοβαρό και ουσιαστικό διάλογο (χωρίς αντιπαραθέσεις).
Αληθινή απάντηση σε απορία μέλους στο vcdc: "Είναι σαν να μπαίνεις μέσα σε αίθουσα πανεπιστημίου μαθηματικών και να ρωτάς πως γίνεται η πρόσθεση."
dieselakias
Member
 
Posts: 68
Εγγραφή: 03.04.12, 2:41 pm

Re: MOUSEGRAPHICS: design με αντάλλαγμα... μέλι

Δημοσίευσηαπό crossbow » 05.07.14, 4:13 pm

πιστεύω οτι λίγο πολύ, όλοι έχουμε κάνει δωρεάν ή σχεδόν δωρεάν δουλειές σε συγγενείς, φίλους ή έστω κάποιες δουλειές που θέλαμε πολύ να πάρουμε. Τουλάχιστον εγώ έχω κάνει.
Η μόνη διαφορά είναι οτι δεν βγαίνω να διαφημίζω οτι τις έκανα δωρεάν, και έχω ειδοποιήσει το φίλο μου ή whatever οτι δεν βγαίνει παραέξω η τιμή, αλλιώς θα υπάρχει πρόβλημα.

Από την άλλη όταν έχεις φτάσει σε ένα άλφα επίπεδο, σε παίρνει πιο εύκολα να κάνεις και τσάμπα δουλειά σε εντελώς αγνώστους. Απλά δεδομένης της κατάστασης δεν το θεωρώ σωστό να το ανακοινώνεις έτσι ελαφρά την καρδία και σε εφημερίδα, ειδικά όταν μπορείς να επηρεάσεις νέους συναδέλφους, ή να βάλεις ιδέες σε "πελάτες".
my website: http://www.crossbow.gr
my twitter delirium: http://www.twitter.com/crossbow_design

Δημήτρης Κλάγκος
Άβαταρ μέλους
crossbow
Old Member
 
Posts: 1149
Εγγραφή: 22.07.05, 7:52 pm
Τοποθεσία: Κέρκυρα

Re: MOUSEGRAPHICS: design με αντάλλαγμα... μέλι

Δημοσίευσηαπό dieselakias » 05.07.14, 5:24 pm

Βασικά ας πω κι εγώ δυο πράγματα.

Θεωρώ ότι η παραπάνω ιστορία αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα που απαντά στους αέναους προβληματισμούς της κοινότητας περί τρόπου κοστολόγησης, και το οποίο συνοψίζεται στην ιδέα "αν γουστάρεις αυτό που κάνεις θα βρεις έναν τρόπο που να ικανοποιεί και τις δυο πλευρές για να κλείσετε τη συμφωνία". Προσωπικά θεωρώ τέτοιου είδους κινήσεις πολύ πιο θεμιτές από "έκανα τη μουντζούρα που μου ζήτησε ο πελάτης για να μη χάσω το κασέρι και απλώς δε θα το βάλω στο portfolio μου". Φυσικά τέτοιου τύπου κινήσεις δεν μπορούν να αποτελούν τον κανόνα, γιατί η ΔΕΗ φερ'ειπείν δε θα δεχτεί ποτέ να την πληρώσεις σε είδος.

Διατηρώ ωστόσο κι εγώ τις επιφυλάξεις μου για το κατά πόσο μια τέτοια κίνηση πρέπει να διαφημίζεται δεδομένου ότι μακροπρόθεσμα μπορεί να βλάψει την (οποιαδήποτε) εταιρία: σκέψου μετά από ένα τέτοιο άρθρο να σε παίρνουν δεκάδες πελάτες για δουλειά με αντάλλαγμα σε είδος. Από την άλλη, βέβαια, το να δίνει στίγμα και να καταγράφει παλμό μια εταιρία του κλάδου μπορεί να δώσει πολύ τροφή για σκέψη.

PS: Σκοπός αυτού του θέματος δεν είναι να αναφερθούμε συγκεκριμένα στη mousegraphics, αλλά με αφορμή την ανακοίνωση μιας τέτοιας κίνησης από ένα δημιουργικό γραφείο να συζητήσουμε αν έχουμε κάνει ή θα κάναμε ποτέ κάτι αντίστοιχο και τι θετικά/αρνητικά θα μπορούσε να έχει κάτι τέτοιο σε βάθος χρόνου.
Αληθινή απάντηση σε απορία μέλους στο vcdc: "Είναι σαν να μπαίνεις μέσα σε αίθουσα πανεπιστημίου μαθηματικών και να ρωτάς πως γίνεται η πρόσθεση."
dieselakias
Member
 
Posts: 68
Εγγραφή: 03.04.12, 2:41 pm

Re: MOUSEGRAPHICS: design με αντάλλαγμα... μέλι

Δημοσίευσηαπό notis » 05.07.14, 5:36 pm

Πιστεύω πως αν αυτό που θα σου προσφερθεί ως αμοιβή σε είδος είναι κάτι που χρειάζεσαι, δεν είναι καθόλου κακό σαν πρακτική, αρκεί να κοστολογείται σωστά.
Για παράδειγμα όποιος ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο, μπορεί να ενταχθεί και σε δίκτυα όπως το http://www.tradenow.gr/
Άβαταρ μέλους
notis
Master Admin
 
Posts: 3697
Εγγραφή: 23.02.04, 1:36 pm
Τοποθεσία: Corinth

Re: MOUSEGRAPHICS: design με αντάλλαγμα... μέλι

Δημοσίευσηαπό Δ Βαγγέλης » 05.07.14, 9:29 pm

για μένα το πρόβλημα δεν είναι αν θα αποφασίσεις να χαρίσεις μια δουλειά ή αν θα κάνεις μια ανταλλαγή υπηρεσιών όλοι το έχουμε κάνει και όλοι θα τα ξανακάνουμε, και δεν έχει απλά να κάνει με το οτι θέλουμε να πάρουμε αυτή την δουλειά οποσδήποτε ή επειδή σήμερα μπορεί να σκευτούμε "στην αναβροχιά καλό και το χαλάζι" είναι και αυτό μέσα στην ψυχοσύνθεση του Έλληνα αυτό που με προβλιματιζει είναι οτι βλέπω οτι πάμε να κερδίσουμε από αυτό σε σημείο που μπορεί να φένεται 100% μεθοδευμένο.
θες να βοηθήσεις? καντο και μην το πεις πουθενά και μάλιστα πες και σε αυτόν που βοήθησεσ να μην το πει
εγώ θέλω να κερδίζω την πρώτη επαφή με τον εκάστοτε πελάτη μου εξαιτίας της ποιότητας της δουλειάς μου να τον κρατάω στο πελατολόγιο μου και λόγω της καλής διαπροσωπικής μας σχέσης
από την άλλη βέβαια καταλαβαίνω όπως νομίζω και όλοι μας πως όσο μεγαλύτερη είναι μια εταιρία τόσο περισσοτερο θέλει να επιδυκνύει τον ανθρώπινο χαρακτήρα της
Τελικά πιστευω (άσχετα από το αν μου αρέσουν τετοιου είδους πρακτικές ή όχι) οτι τέτοιες κινήσεις (χαρίζω και το διαφημίζω) είναι πάγια πολιτική απλά εμείς ίσως αυτή την περίοδο τις αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά εξαιτίας όσων συμβαίνουν γύρο μας
Δ Βαγγέλης
Member
 
Posts: 93
Εγγραφή: 18.03.14, 8:35 pm

Re: MOUSEGRAPHICS: design με αντάλλαγμα... μέλι

Δημοσίευσηαπό dieselakias » 05.07.14, 10:13 pm

Notis, νομίζω ότι κάπου το'χασες με την παραπομπή σου στο λινκ. Άλλο πράγμα να κάνεις συναλλαγή στα πρότυπα της ανταλλακτικής οικονομίας επειδή αυτό που μπορεί να σου προσφέρει η άλλη πλευρά ως αντάλλαγμα σου αρέσει και γουστάρεις το πρότζεκτ γιατί σε εμπνέει και θέλεις να ενισχύσεις το portfolio σου με μια επιπλέον καλή δουλειά και ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου σου εμπνέει εμπιστοσύνη και φιλότιμο, και, και, και... και άλλο πράγμα να το ακολουθήσεις σε οργανωμένο επίπεδο ως επιχειρηματική στρατηγική. Εγώ προσωπικά δε θα είχα πρόβλημα να γίνω κοινωνός της ανταλλακτικής οικονομίας, αν βέβαια η οικονομία ήταν τέτοια και μπορούσα να καλύψω τις υποχρεώσεις και τις ανάγκες μου με αυτό τον τρόπο. Όπως όμως ξαναείπα η ΔΕΗ ή δε θα δεχτεί ποτέ να την πληρώσεις σε είδος κι έτσι η εφαρμογή μιας τέτοιας στρατηγικής κατά αποκλειστικότητα μόνο προβλήματα μπορεί να φέρει μακροπρόθεσμα.

Ξαναλέω ότι είναι σημαντικό να έχουμε σαφή εικόνα της αγοράς και να έχουμε ξεκάθαρο στο μυαλό μας τι πουλάμε, σε ποιον απευθυνόμαστε, ποια είναι η πραγματική αξία αυτού που προσφέρουμε, ποια είναι η προστιθέμενη αξία που "επιβαρύνει" αυτό που προσφέρουμε, κ.λπ. Κατά καιρούς ακούω ακραία πράγματα, όπως για παράδειγμα ότι "στην Ελβετία/Γερμανία/Βέλγιο ο γραφίστας παίρνει 2000 για ένα logo, εγώ γιατί να μη ζητήσω έστω τα μισά στην Ελλάδα;" σε μία χώρα με κατακερματισμένο μακροοικονομικό περιβάλλον και διαλυμένη αγορά. Αυτό δείχνει πλήρη άγνοια στοιχειωδών οικονομικών με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και ποια είναι λοιπόν η λύση; Η προσαρμογή στους κανόνες της αγοράς σου. Όταν πριν κάποιο διάστημα είχα αναφέρει ως προτεινόμενη τιμή για επανασχεδιασμό site τα 5 ευρώ την ώρα άκουσα τα εξ αμάξης, για να εμφανιστεί λίγες μέρες μετά μια αγγελία από δυο πιτσιρίκια που κατασκευάζουν sites από 200 ευρώ (με άριστη σχέση ποιότητας-τιμής). Λέτε αυτά τα παιδιά να είναι κουτά; Λέτε εγώ ή ο κάθε επαγγελματίας να μην θέλει να κλείνει δουλειές των 1500 ευρώ και άνω; Φυσικά και θέλουμε. Αλλά λαμβάνουμε υπόψην μας την εικόνα της αγοράς και ξέρουμε ότι το πρόβλημα στην ουσία δεν το δημιουργούμε εμείς, δηλαδή οι συνάδελφοί σας, αλλά το αόρατο χέρι του συστήματος που όλοι "αγαπάμε" και το οποίο για να λειτουργήσει σε ανταγωνιστικό επίπεδο θα πρέπει εσύ που είσαι χρόνια στην πιάτσα να κατεβάσεις τις τιμές σου, εγώ που μπαίνω τώρα να ξεκινήσω με ήδη χαμηλές τιμές, κ.ο.κ. Μακροπρόθεσμα οι 8 στους 10 θα βγουν χαμένοι, το ξέρουμε ήδη, το θέμα είναι απλά μαθηματικά, αλλά έτσι λειτουργεί το σύστημα, τι να κάνουμε.

Ας σταματήσουμε λοιπόν να τρωγόμαστε και ας δούμε τι μπορεί να μάθει ο καθένας μας από την εμπειρία και τις γνώσεις του άλλου.
Αληθινή απάντηση σε απορία μέλους στο vcdc: "Είναι σαν να μπαίνεις μέσα σε αίθουσα πανεπιστημίου μαθηματικών και να ρωτάς πως γίνεται η πρόσθεση."
dieselakias
Member
 
Posts: 68
Εγγραφή: 03.04.12, 2:41 pm

Re: MOUSEGRAPHICS: design με αντάλλαγμα... μέλι

Δημοσίευσηαπό Vasos » 06.07.14, 2:11 am

Μόνο εγώ βλέπω το marketing σε αυτό? Γιατί αλήθεια τώρα έχω αρχίσει να ανησυχώ, ή μήπως κανένας δεν τολμάει να "την πει" στην αξιοζήλευτη και παράδειγμα προς μίμηση mousegraphics?
Αν δεν ξέρεις προς ποιο λιμάνι πλέεις, κανένας άνεμος δεν είναι ευνοϊκός.
Vasos
Member
 
Posts: 228
Εγγραφή: 05.05.12, 12:23 pm

Re: MOUSEGRAPHICS: design με αντάλλαγμα... μέλι

Δημοσίευσηαπό pagou » 06.07.14, 8:25 am

απλα δεν ηταν αυτη η ερωτηση, αν και εχει απαντηθει
Those people who think they know everything are a great annoyance to those of us who do. iAsimov
Gournis.
Άβαταρ μέλους
pagou
Old Member
 
Posts: 1939
Εγγραφή: 04.01.09, 3:54 pm
Τοποθεσία: Κατω Αδης


Επιστροφή στο X.I Οπτική Επικοινωνία. Ηθική, Δεοντολογία, προβληματισμοί, απόψεις

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

Visual Communication Designers Club

Το Visual Communication Designers Club, το μεγαλύτερο Ελληνικό online design forum, αποτελεί μια Ελληνική κοινότητα σχεδιαστών οπτικής επικοινωνίας, υπό την ευρύτερη έννοια του όρου, θέλοντας να συμπεριλάβει στα μέλη της κάθε ειδικότητα και βαθμίδα όσων σπουδάζουν ή εργάζονται στον χώρο της επικοινωνίας, έντυπης, διαδικτυακής, τρισδιάστατης ή εφαρμογών πολυμέσων