Εμπόριο χάρτου ή ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΛΠΙΔΩΝ

Θέματα Ηθικής, Δεοντολογίας, προβληματισμοί και θεωρητικές απόψεις πάνω στην οπτική επικοινωνία.

Εμπόριο χάρτου ή ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΛΠΙΔΩΝ

Δημοσίευσηαπό kassavetis » 08.04.06, 4:26 am

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι, καλημέρα,

Έφτασε στα χέρια μου τις προάλλες, προωθητικό υλικό από μια εταιρεία που εμπορεύεται χαρτί.
Το κακό είναι ότι αυτόματα θυμήθηκα κάτι που έρχεται συνεχώς στο μυαλό μου
αλλά προσπαθώ να το απωθώ γιατί γίνομαι κακός. Δεν πάει άλλο όμως. Είναι προκλητικοί.

Στα είκοσι χρόνια που ασχολούμαι με τη γραφιστική τέχνη, ο μόνος κλάδος συνεργατών-προμηθευτών που δεν κατόρθωσα ποτέ να συνεννοηθώ, είναι -και παραμένουν- οι έμποροι χαρτιού. Και βέβαια, είναι ένας κλάδος που μου απορροφάει τεράστια χρηματικά ποσά. Η εμπειρία μου από συνεργασίες μαζί τους με έχει γεμίσει πίκρα, απογοητεύσεις, νεύρα, θυμό, αγανάκτηση, απόγνωση. Ποτέ δεν έχουν το χαρτί που τους ζητάς, ενώ περιλαμβάνεται στο δειγματολόγιό τους. Ποτέ δεν έχω παραγγείλει χαρτί στην τιμή τομοκαταλόγου. Πάντα έχει μόλις ακριβύνει. Ποτέ δεν παρέδωσαν στο τυπογραφείο το χαρτί σε άριστη κατάσταση. Άλλοτε έρχονται δεσμίδες στραπατσαρισμένες, άλλοτε γεμάτες υγρασία με τα γνωστά επακόλουθα, άλλοτε ελλιπείς ποσότητες, άλλοτε αξάκριστα φύλλα (ναι, έχω παραλάβει πανάκριβο ιταλικό ειδικό χαρτί που ήταν αξάκριστο - χωρίς να είναι αυτό σκόπιμο) άλλοτε αφινίριστο βέλβετ, υποτίθεται επιχρισμένο. Ποτέ δεν κατάφερα να σχεδιάσω την προοπτική μιας εργασίας στο μέλλον, γιατί ποτέ δεν ήξερα αν θα βρω σε ένα χρόνο το ίδιο χαρτί, αν θα κλείσει ο χαρτέμπορος, αν θα κάνει εισαγωγή, αν θα φέρει την ίδια ποιότητα. Και, βέβαια, ποτέ ένα χαρτί δεν συμπεριφέρθηκε στην πράξη με τον άψογο τρόπο που διαφημίζουν στις πανάκριβες ελιτίστικες καμπάνιες τους.

Όλα αυτά όμως τα ζούσα και τα ζω μια ζωή. Γιατί το θυμήθηκα τώρα ξαφνικά;
Το ποτήρι ξεχύλισε πέρσι, τέτοια εποχή, στην έκθεση Graphica.
Θα σας παραθέσω εν τάχει την εμπειρία μου. Έχουμε και λέμε:


ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

Τα περίπτερα των χαρτεμπόρων. Πανάκριβες κατασκευές, πραγματικά σαλόνια! Περιεχόμενο; Τίποτε. Ήταν άδεια. Μόνο ουισκάκια, γκομενίτσες με μινάκια και φιγούρα. Στα desks υπήρχαν πανάκριβα διαφημιστικά έντυπα και καρτούλες. Προσοχή όμως. Δειγματολόγια δεν υπήρχραν πουθενά. Μα πουθενά. Σε κανένα περίπτερο.


ΠΡΑΞΗ ΠΡΩΤΗ

Αφού περιπλανήθηκα σε άλλους φίλους και προμηθευτές, είπα στο τέλος να ρίξω μια ματιά και στους χαρτάδες, να πάρω και κανένα δειγματολόγιο. Θα τα έχουν κρυμμένα, υπέθεσα. Ξεκίνησα λοιπόν την αναζήτηση δειγματολογίων. Τι το ήθελα; Μάταιος κόπος. Δεν υπήρχε δείγμα δειγματολογίου... Δεν μπορεί, είπα μέσα μου, κάποιος θα έχει... ο πιο σοβαρός... Αλλιώς, τι ήρθαν να κάνουν στην έκθεση οι καραγκιόζηδες χωρίς δειγματολόγια; Μάζεψα λοιπόν όσο κουράγιο μου είχε απομείνει, και κατευθύνθηκα στο show-room μιας εταιρείας που είχα την ελπίδα ότι είναι πιο σοβαρή. Έλαμπαν όλοι τους σαν παγώνια. Πλησιάσα, συστήθηκα και ζήτησα ένα δειγματολόγιο. Ο ευγενέστατος πωλητής μου απάντησε ότι τους έχουν τελειώσει, να αφήσω την κάρτα μου και θα μου στείλουν. Ε, δεν άντεξα και γω, και άρχισα την επίθεση: Μπα, του λέω, και ήρθατε στην έκθεση χωρίς δειγματολόγια; τι να κάνετε; γιατί ήρθατε τότε κ.λπ... Ο κύριος λοιπόν, αφού τα χρειάστηκε, μου ζήτησε να περιμένω να φωνάξει την υπεύθυνη. Πράγματι, ήρθε αμέσως μια εξίσου ευγενική και πρόθυμη νεαρή κυρία η οποία μου εξήγησε πως δεν είναι το πρόβλημα ότι δεν έχουν δειγματολόγια, αλλά, επειδή στην έκθεση έρχονται πολλοί φοιτητές και πολλοί άλλοι άσχετοι, γι’ αυτό δεν τα φέρνουν μαζί, και τα ταχυδρομούν μετά!

Πρώτη σφαλιάρα! Δηλαδή, κυρία μου, οι φοιτητές δεν θα είναι οι αυριανοί πελάτες σας; Αυτοί δεν αποτελούν το δυναμικότερο κομμάτι της αγοράς; Αυτοί δεν θα είναι οι αυριανοί Έλληνες designer που θα διαλέγουν και θα προωθούν τα χαρτιά σας; Σκεφτήκατε ποτέ πόσο καλή στρατηγική θα ήταν να «δένατε» αυτούς τους αυριανούς γραφίστες στο άρμα σας; Αλλά είπαμε: ουισκάκια, μινάκια και λάμψη... Προσπέρασα τη γελοία δικαιολογία και της εξήγησα ότι είμαι επαγγελματίας δεκαπέντε χρόνια, με πολλή δουλειά, με ετούτα, με εκείνα, με τα άλλα, με, με, με... Ούτε σε υποψήφιο πελάτη δεν έχω κοκορευτεί τόσο. Και η κυρία δεσμεύτηκε κατηγορηματικά ότι μετά την λήξη της έκθεσης, θα μου στείλει το περίφημο δειγματολόγιο. Της επισήμανα ότι έχω και στο παρελθόν δώσει κάρτες σε χαρτάδες, αλλά δειγματολόγιο δεν έλαβα ποτέ. Με καθησύχασε και σημείωσε τα στοιχεία μου με πολλά θαυμαστικά δίπλα... Μου πρόσφερε και ουσκάκι, αλλά επειδή το μινάκι στο βάθος έκανε «πώληση» σε κάποιον άλλο κύριο, έφυγα από την έκθεση με την εναγώνια προσμονή του δειγματολογίου.


ΠΡΑΞΗ ΔΕΥΤΕΡΗ

Όπως αντιλαμβάνεστε, δειγματολόγιο δεν πήρα ποτέ! Θα έχασαν την κάρτα, είπα καλοπροαίρετα. Κρίμα στα τόσα θαυμαστικά... Και δεν ήπια και ουισκάκι με το μινάκι... Αλλά όταν έφτασαν οι άγιες μέρες των Χριστουγέννων, έγινε το θαύμα: έφτασε ένα φάκελο από την εν λόγω εταιρεία! Έγω το έλεγα πάντα ότι τα Χριστούγεννα φέρνουν αγάπη, ελπίδα, φώτιση και χαρμόσυνα νέα. Το λαμπρό άστρο, είπα, τους έδειξε επιτέλους το δρόμο, και θα κάνω και γω γιορτές αγκαλιά με το πολυτελές δειγματολόγιο. Και θα είμαι από τους λίγους τυχερούς που θα το έχουν, σκέφτηκα... Να ξεχωρίζω και από τους μίζερους τους φοιτητές. Τι χαρά! Δεν κρατιόμουν...


ΑΥΛΑΙΑ

Ανοίγω λοιπόν με χέρια τρεμάμενα τον πολυτελή φάκελο, και... τι βλέπω:
«its only a paper moon!»
Ναι! Έτσι ακριβώς! Ήταν μια πανάκριβη χριστουγεννιάτικη κάρτα
με κοπτικά, ανάγλυφα, χρυσοτυπίες και ένα ...paper moon!
Και το έγραφε μάλιστα: its only a paper moon!
Μα εγώ δεν ζήτησα moonάκι! Το γκομενάκι με το μινάκι ήταν μόνο για το ουισκάκι...

ΕΝΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΗΘΕΛΑ. Και δεν το ήθελα για τη συλλογή μου.
Το ήθελα για να το συμβουλεύομαι και να παραγγέλνω από την εταιρεία σας χαρτιά.
Και να σας πληρώνω!

Τι εμπορεύεστε, τέλος πάντων, κύριοι,
και δεν επιτρέπεται να το παραγγείλουμε και μεις;
Γιατί διαφημιζόσαστε; Γιατί πάτε στις εκθέσεις; Γιατί στέλνετε ευχές και κάρτες;

Για να μας κοιτάνε αφ’ υψηλού,
από τον ουράνιο θρόνο τους με τα χάρτινα φεγγαράκια τους.
Γιατί, τελικά, δεν εμπορεύονται χαρτί.
Εμπορεύονται ελπίδα. Και πουλάνε ελπίδα. Πανάκριβα.

Η δική μου όμως ελπίδα βρίσκεται στο αληθινό φεγγάρι. Όχι στο χάρτινο.

Εμπάργκο στις χάρτινες ελπίδες των χάρτινων χαρτέμπορων!

Καλημέρα και καλή δουλειά σε όλους σας!
Βαγγέλης Κασσαβέτης


Υστερόγραφα

1. Η συγκεκριμένη εταιρεία ήταν αυτή που ξεχύλισε το ποτήρι. Και είναι και προκλητικά ελιτίστικη. Αλλά δεν είναι η μόνη. Όχι. Δεν θα πω το γνωστό: δεν είναι όλοι έτσι, υπάρχουν και σωστοί... Οι χαρτάδες είναι όλοι έτσι. Και αν υπάρχουν εξαιρέσεις, υπάρχουν για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

2. Προτείνω να είμαστε μαζί τους τόσο απαξιωτικοί, όσο είναι και αυτοί με εμάς. Και να χρησιμοποιούμε στις δουλειές μας απλά και συνηθισμένα χαρτιά που υπάρχουν παντού. Έλεος πια. Χαρτί πουλάνε. Δεν πουλάνε χρυσάφι. Χρυσάφι μπορεί να γίνει στα χέρια μας. Αλλά, αφού δεν θέλουν να φτάνει στα χέρια μας ορθόδοξα και σεμνά, ας μένει στις αποθήκες τους. Μήπως σωθεί και κανένα δασάκι...
Ευάγγελος Κασσαβέτης
Άβαταρ μέλους
kassavetis
Old Member
 
Posts: 1024
Εγγραφή: 03.03.06, 11:08 pm
Τοποθεσία: Τρίπολη

Δημοσίευσηαπό notis » 08.04.06, 11:01 am

State of the art το Post σου φιλε μου!
State of the art...

* Και ας ανηκω στις εξαιρεσεις που ελαβα ταχυδρομικα τα δειγματολογια...
Άβαταρ μέλους
notis
Master Admin
 
Posts: 3697
Εγγραφή: 23.02.04, 1:36 pm
Τοποθεσία: Corinth

Δημοσίευσηαπό antonist » 08.04.06, 11:41 am

:D :D :D :D
AntonisTheodorakis.com

***We are all Stars***
Άβαταρ μέλους
antonist
Site Admin
 
Posts: 6095
Εγγραφή: 30.10.05, 10:18 pm
Τοποθεσία: fresh in Athens :P

Δημοσίευσηαπό penlix » 08.04.06, 11:51 am

Κεράστε τον άνθρωπο ένα Mohito!!!
Άβαταρ μέλους
penlix
Adminilicious
 
Posts: 10260
Εγγραφή: 26.02.04, 3:50 pm

Δημοσίευσηαπό tsevis » 08.04.06, 1:15 pm

Όταν κάτι τέτοια τα διηγούμε στο φίλο μου και συνάδελφο μας Paolo στην Ιταλία, νιώθω πως πιστεύει πως έχω ψυχολογικά προβλήματα. Διότι μου απαντάει να τους πάρω τηλέφωνο μήπως έχουν χάσει την κάρτα μου.
Την ίδια στιγμή, δεν έχει απλά δειγματολόγια. Έχει ολόκληρες δεκάδες από πανάκριβα φυλλα χαρτιού για να κάνει δοκιμαστικές εκτυπώσεις και τυπογραφικά δοκίμια. Ω, ναι! Τα έχω δει με τα μάτια μου. Και είναι ένας απλός designer. Όχι καμμία βιομηχανία.

Κουράγιο Βαγγέλη.
Την έλαβα κι εγώ την καρτούλα και έχω την ίδια άποψη με σένα για τους χαρτέμπορους στην Ελλάδα (με ελάχιστες εξαιρέσεις). Δεν θέλουν να επενδύσουν στο μέλλον. Λένε η αγορά είναι μικρή, κάνουμε κόπους, έχουμε έξοδα κλπ... Είναι βέβαια μάλλον ο πιο πλούσιος προμηθευτής - εταίρος του κλάδου μας.
Στη Drupa πάντως οι χαρτέμποροι σου δίνουν υπέροχα πράγματα και ΝΑΙ έχουν το καλύτερο καφε, ουίσκι και μινάκια...

Καλό κουράγιο σε όλους μας.

Χ.
******************************
Good design = Good business
******************************
We'll always be together
Together in Electric Dreams
Άβαταρ μέλους
tsevis
Master Member
 
Posts: 6735
Εγγραφή: 26.04.04, 11:27 pm
Τοποθεσία: Pacific Ocean! (in my dreams)

Δημοσίευσηαπό Themistoklick » 08.04.06, 1:38 pm

Επειδή προφανώς οι πιο πολύ από εμάς έχουμε το ίδιο χάρτινο φεγγαράκι, να το κάνουμε κομφετί και να περιμένουμε την επόμενη graphica να κάνουμε εκεί ένα μίνι πάρτι. Τι να πώ...
Άβαταρ μέλους
Themistoklick
Master Member
 
Posts: 5292
Εγγραφή: 05.04.04, 1:28 pm

Δημοσίευσηαπό Justelene » 08.04.06, 2:55 pm

οι φοιτητές τους φταίξανε! :evil:
Everything. Everyone. Everywhere. Ends.
www.statikmotion.com
Justelene
Old Member
 
Posts: 1159
Εγγραφή: 13.12.05, 3:15 am
Τοποθεσία: Under Construction

Δημοσίευσηαπό kassavetis » 08.04.06, 11:44 pm

Justelene έγραψε:οι φοιτητές τους φταίξανε! :evil:


Αυτό είναι και το πιο τραγικό σημείο της στάσης τους.
Γιατί αν υπάρχει κάτι που θα έπρεπε να κάνουν πριν από όλα,
αυτό θα ήταν (αν είχαν μυαλό) να δίνουν σωρηδόν στους φοιτητές
δειγματολόγια για να μαθαίνουν τα χαρτιά τους, να εξοικιώνονται
με τη χρήση τους και τη συμπεριφορά των ειδικών χαρτιών,
και, γιατί όχι, να αποκτήσουν μια «εξάρτηση» από τα δικά τους χαρτιά...

Αλλά, είπαμε, αλαζονία, μυστικοπάθεια, σνομπισμός,
και συντεχνιακή μίζερη μονοπωλιακή λογική....

@penlix: Κώστα μου, πάω τώρα για ένα μοχιτάκι... Θα το πιώ στην υγεία σου :wink:
Α, και επειδή το ξέχασα: και @αμώ το νέο σου άβαταρ!
Φτυστός είσαι... Great Vector Art :!:

@notis: Φίλε Νότη, ευχαριστώ για τον έπαινο, αλλά δεν είναι το κείμενο state of art...
Είναι η κατάσταση των χαρτάδων state of shame :evil:
Ευάγγελος Κασσαβέτης
Άβαταρ μέλους
kassavetis
Old Member
 
Posts: 1024
Εγγραφή: 03.03.06, 11:08 pm
Τοποθεσία: Τρίπολη

Δημοσίευσηαπό Demosthenes » 22.04.06, 12:45 am

Αγαπητέ Kassaveti καλημέρα,

Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζία σου για τα ουισκάκια, τις γκομενίτσες με μινάκια και τη φιγούρα, όπως επίσης και για το κακό service των χαρτάδων στις παραδόσεις, ευτυχώς όχι όλων.
Επειδή αυτά που είπες μου "καθρεφτίζουν" μια κάρτα που έλαβα και εγώ, ωφείλω να σου πώ ότι η εν λόγω εταιρία, κατά την άποψή μου, κάνει μια φιλότιμη προσπάθεια στο να μας παρέχει μια σημαντική ποικιλία "ειδικών" χαρτιών και έχει στελέχη που ενδιαφέρονται πραγματικά για το χαρτί.
Ίσως να κάνω και εγώ λάθος αλλά τουλάχιστον είμαι αρκετά ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα συνεργασία μου.

Τώρα για την πολιτική τους σε σχέση με το δειγματολόγιο πιστεύω ότι εμείς, οι γραφίστες, δεν είμαστε παρά ένα μικρό μέρος του τζίρου τους, και λίγο μας υπολογίζουν σαν πελάτες. Σοβαρούς πελάτες βλέπουν τους τυπογράφους και σίγουρα θα έχεις δεί καλάθια μέσα στα τυπογραφεία τα χροστούγεννα. Εγώ δεν θυμάμαι να έχω λάβει ή να έχω ακούσει κάτι αντίστοιχο από συνάδελφο. Δε λέω ότι τους κάνω και κανένα σπουδαίο τζίρο αλλά γνωρίζω και περιπτώσεις με μεγάλες αγορές.

Σίγουρα όμως θα ήτανε και πολύ καλύτερα για όλους άν έστελναν στην πελατεία τους δοκιμαστικά φύλλα που διάβασα σε προηγούμενο post και θα μας έδινε την ευκαιρία να δοκιμάζουμε διάφορα χαρτιά στις δουλειές μας. Και στη συνέχεια να τα χρησιμοποιούμε γνωρίζοντας πως θα συμπεριφερθούν στην εκτύπωση. Είναι κάτι που ελπίζω στο μέλλον να το δώ να γίνεται και εδώ.

Καλό "αρνί" σε όλους! :D
"I don't care! I 'd rather sink, than call Brad for help"
Άβαταρ μέλους
Demosthenes
Member
 
Posts: 12
Εγγραφή: 27.03.06, 12:27 am
Τοποθεσία: Κιάτο

Δημοσίευσηαπό adraxti » 22.04.06, 3:49 pm

τελικά η εύκολη λύση είναι μέσω της πλαγιας οδού. Ζητάς απο τον τυπογράφο σου (αν εχεις μια καλή συνεργασία) που του τα σκας συχνά, να προμηθευτεί γι εσένα ένα δειγματολόγιο. Ναι οκ ξέρω είναι λίγο χαζό να λειτουργούμε έτσι αλλά όταν ο πελάτης θέλει να δει χαρτιά κάτι πρέπει να του δείξουμε.
adraxti
Member
 
Posts: 50
Εγγραφή: 19.04.06, 7:26 am

Δημοσίευσηαπό BlackAdder » 22.04.06, 4:50 pm

Όταν παρουσιάζεσαι ως γραφίστας, δεν σου δίνουν και πολύ σημασία. :? Όταν όμως τους λες «κοίταξε μεγάλε είμαι γραφίστας που συνεργάζομαι με τους χ ψ τυπογράφους» τότε και δείγματα σου δίνουν και ουισκάκια σου δίνουν :wink: (για κάτι παραπάνω δεν ξέρω…) :roll:
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
BlackAdder
Junior Member
 
Posts: 262
Εγγραφή: 12.02.06, 6:18 pm

Δημοσίευσηαπό kassavetis » 24.04.06, 7:53 pm

Demosthenes έγραψε:...Τώρα για την πολιτική τους σε σχέση με το δειγματολόγιο πιστεύω ότι εμείς, οι γραφίστες, δεν είμαστε παρά ένα μικρό μέρος του τζίρου τους, και λίγο μας υπολογίζουν σαν πελάτες. Σοβαρούς πελάτες βλέπουν τους τυπογράφους και σίγουρα θα έχεις δεί καλάθια μέσα στα τυπογραφεία τα χροστούγεννα. Εγώ δεν θυμάμαι να έχω λάβει ή να έχω ακούσει κάτι αντίστοιχο από συνάδελφο. Δε λέω ότι τους κάνω και κανένα σπουδαίο τζίρο αλλά γνωρίζω και περιπτώσεις με μεγάλες αγορές.


Αγαπητέ Δημοσθένη, καλησπέρα και χρόνια πολλά.
Και καλώς ήρθες στο vcdc. Μεγαλώνει η Πελοπόννησος! :wink:

Το ζήτημα είναι ότι επί της ουσίας, δειγματολόγια έπρεπε να έχουμε πρώτα εμείς,
και μετά οι τυπογράφοι. Ποιος πρέπει να αποφασίζει για το χαρτί;
Ο τυπογράφος ή ο γραφίστας; Ειδικά μάλιστα αν είναι ειδικό...
Οι κύριοι αυτοί όμως, ενδιαφέρονται μόνο για τους τζίρους τους
και όχι για την ποιότητα του design και της έντυπης επικοινωνίας.
Ο γραφίστας είναι εκείνος που θα επιλέξει το χαρτί και εκείνος που θα προσαρμόσει
την δημιουργική του ιδέα στα τεχνικά χαρακτηριστικά του εκάστοτε χαρτιού.
Και ο τυπογράφος απλά θα το τυπώσει. Αν μια δουλειά τυπωθεί σε ακατάλληλο χαρτί
(γιατί ο τυπογράφος αποφάσισε να το διώξει, ή θέλει να ανεβάσει τους τζίρους του σε κάποιο χαρτέμπορα)
τότε απλά, η δουλειά αυτή θα καταστραφεί. Και έχουμε όλοι μας δει δουλειές που καταστράφηκαν λόγω του χαρτιού.
Γιατί κανείς δεν αναζήτησε τις προδιαγραφές του, αλλά και κανείς δεν φρόντισε να τις γνωστοποιήσει.

Ένα παράδειγμα: Προσωπικά, ασχολούμαι πολύ με ετικέτες κρασιού
όπου το χαρτί παίζει απόλυτο (ειλικρινά) ρόλο, τόσο στην αισθητική όσο και στην πρακτική εφαρμογή μιας ετικέτας.
Σε μια ετικέτα, το χαρτί με τα καθαρά τεχνικά χαρακτηριστικά του και μόνο, θέτει σοβαρότατους περιορισμούς.
Ας μην επεκταθούμε σε design και ύφος... ας μείνουμε στα τεχνικά.
Χαρτιά αυτοκόλλητα σε φύλλο, ρολλά αυτοκόλλητα, χαρτιά για ετικετέζες με μήτρα,
διαστάσεις, φύρα, δυνατότητες γκοφρέ και μεταλοτυπίας,
χαρτιά υδράντοχα, βερνίκωμα και κοπτικά, και -ΚΥΡΙΩΣ- τα νερά του χαρτιού...
(ίσως όλα αυτά να είναι θέμα για νέο thread, οπότε σταματώ και επανέρχομαι στο θέμα).

Με μια απόφασή μου, λοιπόν, μπορώ να οδηγήσω μια από τις οινοποιίες που έχω πελάτες, να χρησιμοποιήσει κάποιο χαρτί.
Τι σημαίνει αυτό; Αυτόματα δημιουργείται νέος πελάτης με τεράστιους τζίρους,
(εκατομμύρια ετικέτες το χρόνο, κάθε χρόνο) και μάλιστα σε συνήθως πανάκριβο χαρτί.

Γιατί λοιπόν με αγνοούν οι κύριοι χαρτέμποροι;
Γιατί, όπως λες πολύ-πολύ σωστά, νοιάζονται για τον τυπογράφο.
Είναι πιο βολικός, τον ενδιαφέρει συνήθως η τσέπη και όχι η «καλλιτεχνία»
και άρα θα είναι του χεριού τους, ευκολόπιστος και ιδανικό θύμα για την εκάστοτε εμπορική πολιτική τους...

Συν το γεγονός ότι, αγοράζοντας ο τυπογράφος το χαρτί,
του δίνουν τη δυνατότητα να το μεταπουλάει στον πελάτη
(είτε είναι ο γραφίστας είτε ο τελικός πελάτης...) βγάζοντας πρόσθετο και σοβαρό κέρδος.
Υπάρχουν βέβαια και τυπογραφεία που, προς τιμήν τους, δεν λειτουργούν έτσι,
αλλά ζητάνε από αυτόν που παραγγέλνει τη δουλειά, να στείλει και το χαρτί.

Ανακεφαλαιώνοντας, δεν διαφωνώ μαζί σου, αντίθετα συμφωνώ απόλυτα και υπερτονίζω
τη μιζέρια και τη μικρόνοια που καθορίζει την εμπορική πολιτική των χαρτάδων,
εις βάρος -κατά τη γνώμη μου- και της τσέπης τους και της τυπογραφίας...

Βαγγέλης Κασσαβέτης

ΥΓ: εμένα πάντως, δειγματολόγιο δεν μου έστειλαν...
Ευάγγελος Κασσαβέτης
Άβαταρ μέλους
kassavetis
Old Member
 
Posts: 1024
Εγγραφή: 03.03.06, 11:08 pm
Τοποθεσία: Τρίπολη

Δημοσίευσηαπό kassavetis » 24.04.06, 8:08 pm

adraxti έγραψε:τελικά η εύκολη λύση είναι μέσω της πλαγιας οδού. Ζητάς απο τον τυπογράφο σου (αν εχεις μια καλή συνεργασία) που του τα σκας συχνά, να προμηθευτεί γι εσένα ένα δειγματολόγιο. Ναι οκ ξέρω είναι λίγο χαζό να λειτουργούμε έτσι αλλά όταν ο πελάτης θέλει να δει χαρτιά κάτι πρέπει να του δείξουμε.


Αγαπητή Adraxti, καλως όρισες στο φόρουμ (μια και δεν τα ξαναείπαμε) και καλή διαμονή.

Αυτό ακριβώς που λες έχω κάνει εδώ και χρόνια, γιατί αλλιώς δεν έβγαζα άκρη.
Τα πέντε δειγματολόγια που έχω, προέρχονται όλα από τον τυπογράφο μου. Να ναι καλά!
Ποτέ δεν μου έστειλε δειγματολόγιο χαρτέμπορος!
Και είναι τόσο κολλημένοι οι τύποι, που, την ίδια στιγμή που δεν στέλνουν σε μένα,
στον τυπογράφο στέλνουν διπλό και τριπλό, όταν τους πει ότι το έχασε(!) ή του χάλασε, για να μου το δώσει...

BlackAdder έγραψε:...Όταν παρουσιάζεσαι ως γραφίστας, δεν σου δίνουν και πολύ σημασία. Όταν όμως τους λες «κοίταξε μεγάλε είμαι γραφίστας που συνεργάζομαι με τους χ ψ τυπογράφους» τότε και δείγματα σου δίνουν και ουισκάκια σου δίνουν (για κάτι παραπάνω δεν ξέρω?)


Χμμμ... Φίλε, τους το είπα κι αυτό. Τους είπα πόσα χρόνια είμαι στη δουλειά, με ποιους συνεργάζομαι,
τι πελάτες έχω, πόσο τζίρο κάνω, ακόμη και το Εβγε που πήρα τους είπα, μήπως συγκινηθούν...
Τίποτα όμως. Ίσως να φταίει και η Τρίπολη... Βλαχάκι είναι (θα είπαν μέσα στη χλιδή τους)
που να στέλνουμε τώρα δειγματολόγια στην Τρίπολη και αυρίο να θέλει και χαρτί...
Ευάγγελος Κασσαβέτης
Άβαταρ μέλους
kassavetis
Old Member
 
Posts: 1024
Εγγραφή: 03.03.06, 11:08 pm
Τοποθεσία: Τρίπολη

Δημοσίευσηαπό BlackAdder » 24.04.06, 8:27 pm

Βαγγέλη είναι όντως απαράδεκτοι.
Την επόμενη φορά έχε στο τσεπάκι, fake business card, μεγάλου εκδοτικού οίκου της Αθήνας. :lol:
Ε ρε τους γύφτους.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
BlackAdder
Junior Member
 
Posts: 262
Εγγραφή: 12.02.06, 6:18 pm

Δημοσίευσηαπό b-positive » 25.04.06, 10:41 am

_ kassavetis
Δεν το είχα δει το thread, σούπερ το στόρυ.
Συμφωνώ (φυσικά) με τα λεγομενά σου αν και εγώ προσωπικά έφυγα απο την Graphica με πολλά δειγματολόγια.
Oι χαρτέμποροι είναι ένας ακόμα κλάδος που δεν ξέρει τι κάνουμε, έχεις δει δειγματολόγια απο το εξωτερικό φαντάζομαι, έχεις δει οτι υπάρχει μια μεγάλη διαφορά για το πως λειτουργούν και το πως είναι σχεδιασμένα.
Δεν είμαστε καλοί πελάτες για αυτούς.
Βλέπεις με τόσες εφημερίδες να λειτουργούν στην Ελλάδα, το μεγάλο κέρδος τους έρχεται απο αλλού.
Δεν βασίζονται στα όποια ειδικά χαρτία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εμείς,
γι'αυτό και το κόστος τους είναι μεγάλο.
Δεν υπάρχει μεγάλη κατανάλωση γιαυτό και τα χαρτιά είναι όπως προ-είπες " ...δεσμίδες στραπατσαρισμένες, άλλοτε γεμάτες υγρασία με τα γνωστά επακόλουθα, άλλοτε ελλιπείς ποσότητες, άλλοτε αξάκριστα φύλλα (ναι, έχω παραλάβει πανάκριβο ιταλικό ειδικό χαρτί που ήταν αξάκριστο - χωρίς να είναι αυτό σκόπιμο) άλλοτε αφινίριστο βέλβετ, υποτίθεται επιχρισμένο..."
Προσωπικά ξέρω μια εταιρεία που προσπαθεί να κάνει το καλύτερο για το προϊον της, λειτουργόντας με ειδικές συνθήκες (αέρας-υγρασία) στο εργοστάσιο της, αλλά η επικοινωνία της (δειγματολόγια_έντυπα_περίπτερο στην έκθεση) είναι φρικτή!

Τεςπα. Απλά θέλουν ποσότητα, μεγάλους πελάτες και μάξιμουμ κέρδος.
Άβαταρ μέλους
b-positive
Old Member
 
Posts: 1228
Εγγραφή: 19.07.05, 4:19 pm
Τοποθεσία: athens

Δημοσίευσηαπό kassavetis » 21.05.07, 11:44 pm

Ένα χρόνο μετά, για να δούμε πόσο μυαλό έβαλαν.

Graphica 2007. Έχουμε και λέμε:

Η εν λόγω ετιαρεία στην οποία αναφέρεται το παρόν thread,
εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι ΔΕΝ έχει δειγματολόγια.
Τους εξήγησα μάλιστα ότι "είμαι αυτός που σας έβριζε στο vcdc" :wink: :lol:
και δεν συγκινήθηκαν. Υποσχέθηκαν όμως να μου στείλουν. Για να δούμε...

Οι υπόλοιποι, άψογοι όλοι τους και πολύ εξυπηρετικοί.
Αγγελίδης-Γεωργακόπουλος | Χαρτόραμα | Παπανδρέου
μου γέμισαν δύο σακούλες και τους ευχαριστώ δημοσίως.

Αν οι admin θεωρούν την ονομαστική αναφορά διαφήμιση, ας σβήσουν τα ονόματα.
Εγώ θα ήθελα όμως να παραμείνουν ως επαινετική αναφορά...
Ευάγγελος Κασσαβέτης
Άβαταρ μέλους
kassavetis
Old Member
 
Posts: 1024
Εγγραφή: 03.03.06, 11:08 pm
Τοποθεσία: Τρίπολη

Δημοσίευσηαπό tsevis » 22.05.07, 12:03 am

Βαγγέλη μου, δεν ξέρω σε ποιαν αναφέρεσαι. Οι χαρτέμποροι πάντως για μια ακόμη φορά για μένα απλά εκτίθενται.
Περιφρόνησα επιδεικτικά όσους έκαναν 40 ερωτήσεις για να δώσουν ένα δειγματολόγιο. Σε κάποιον άλλο που αντιπροσώπευε μια ιταλική χαρτοβιομηχανία του είπα απλά πως η εν λόγω εταιρία στην Ιταλία στέλνει ολόκληρες κόλλες από δείγματα. Όχι απλά δειγματολόγια.
Δεν ιδρώνει το αφτί τους όμως. Απλά ρίχνουν το φταίξιμο στις εταιρίες που αντιπροσωπεύουν.
"Δεν μας στέλνουν δειγματολόγια..." και άλλες βλακείες.
Η αλήθεια είναι απλή. Δεν θέλουν να δώσουν διότι κοστίζουν.
Δεν πειράζει. Και τα χαρτιά τους κοστίζουν. Και απλά δεν θα πάρουμε.

Το μόνο που χρειάζεται είναι απλά να τους σνομπάρει κανείς.
ΟΥΦ!

Χαιρετισμούς!

Χ.
******************************
Good design = Good business
******************************
We'll always be together
Together in Electric Dreams
Άβαταρ μέλους
tsevis
Master Member
 
Posts: 6735
Εγγραφή: 26.04.04, 11:27 pm
Τοποθεσία: Pacific Ocean! (in my dreams)

Δημοσίευσηαπό kassavetis » 22.05.07, 4:37 am

tsevis έγραψε:...Δεν πειράζει. Και τα χαρτιά τους κοστίζουν. Και απλά δεν θα πάρουμε.

Το μόνο που χρειάζεται είναι απλά να τους σνομπάρει κανείς.
ΟΥΦ!...


Συμφωνώ και επαυξάνω!
Ισχυρίζονταν ότι επίδύο χρόνια "δεν είχαν [λέει] δειγματολόγια,
γαιτί δεν είναι εύκολο να ετοιμαστούν"

Επί δύο χρόνια; :shock: Και πώς πούλαγαν αυτά τα δύο χρόνια;
Με προφορική περιγραφή ή με κατ' οίκον επίδειξη;
Αν δεν μπορούν, ας το κλείσουν το μαγαζί...

bwt, πέρναγα και ξαναπέρναγα να σε χαιρετήσω,
αλλά εσύ όλο με ένα μικρόφωνο στο στόμα ήσουν.
Χαιρετισμούς κι από μένα!
Ευάγγελος Κασσαβέτης
Άβαταρ μέλους
kassavetis
Old Member
 
Posts: 1024
Εγγραφή: 03.03.06, 11:08 pm
Τοποθεσία: Τρίπολη

Δημοσίευσηαπό tsevis » 22.05.07, 4:45 am

Kρίμα που δεν βρεθήκαμε, Βαγγέλη.
Στην επόμενη ευκαιρία.

Για τους χαρτέμπορους μια διευκρίνηση.
Αν τα δειγματολόγιά τους κοστίζουν τόσο, θα ήμουν πρόθυμος να τα πληρώσω. Έτσι κι αλλιώς τα πληρώνουμε μέσω αγορών.
Ας αποφάσιζαν να δημιουργήσουν καλά και εύχρηστα δειγματολόγια και ας τα έβγαζαν στην έκθεση επί πληρωμή. Δεν θα με πείραζε καθόλου.
Αυτό που με πειράζει είναι να μην μπορώ να κάνω τη δουλειά μου, επειδή κάποιοι απλά δεν μας προμηθεύουν με αυτά.
Και με ενοχλεί πολύ μα πολύ, να με κοιτάνε από πάνω μέχρι κάτω με στυλ πορτιέρη παραλιακού club για να μου δώσουν ένα δειγματολόγιο. Δεν κάνω συλλογή, γμτ. Να έχω υλικό για τη δουλειά μου θέλω.
Ας μου έλεγαν "Κοστίζει τόσο, αν θέλετε αγοράστε το και θα σας το αφαιρέσουμε από την πρώτη παραγγελία". Το βρίσκω απόλυτα λογικό.

ΟΥΦ και πάλι!

Πάντως επειδή κάποιοι από αυτούς είναι αστείοι και ζητούν ΑΦΜ και ΔΟΥ και άλλες αστειότητες, χαίρομαι πάρα πολύ που θα ψάχνουν να βρουν πολλών τις εταιρίες, τα ΑΦΜ και τις ΔΟΥ. Διότι γνωρίζω νέα παιδιά που έδωσαν κουφά στοιχεία για να αποκτήσουν ένα δειγματολόγιο.
Καλά να πάθουν!

Χ.
******************************
Good design = Good business
******************************
We'll always be together
Together in Electric Dreams
Άβαταρ μέλους
tsevis
Master Member
 
Posts: 6735
Εγγραφή: 26.04.04, 11:27 pm
Τοποθεσία: Pacific Ocean! (in my dreams)

Δημοσίευσηαπό silencefi » 22.05.07, 10:44 am

παιδια συμφωνω με οσα λετε, κι εγω τις ακουσα αυτες τις απαντησεις μαλιστα, μια κυρια σε ενα περιπτερο , με ειρωνευτηκε κι ολας!!! οταν ζητησα δειγματολογιο. μοιρασα ενα σωρο καρτες... για να μου στειλουν...

παντως εχω να δηλωσω οτι ο ΠΕΡΡΑΚΗΣ μου εδωσε 8 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΟΓΙΑ!!!! :D :D :D
και μαλιστα μου ειπαν οτι αν συναντησω προβλημα με τυπογραφους που μου λενε οτι δεν μπορουν να τα παραγγηλουν (το χω παθει και αυτο) να μου συστησουν οσους θελω!
αλλο ενα δειγματολογιο πηρα απο το ΑΛΦΑΒΗΤΟ κιαλλο ενα απο το ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ. ωστε να εχω εικονα τι τυπωνουνε.
:lol:
"life is art, and art is my life!"

www.efitheohari.com
www.coroflot.com/efi
Άβαταρ μέλους
silencefi
Old Member
 
Posts: 1195
Εγγραφή: 11.04.06, 11:49 pm
Τοποθεσία: athens

Επόμενο

Επιστροφή στο X.I Οπτική Επικοινωνία. Ηθική, Δεοντολογία, προβληματισμοί, απόψεις

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

Visual Communication Designers Club

Το Visual Communication Designers Club, το μεγαλύτερο Ελληνικό online design forum, αποτελεί μια Ελληνική κοινότητα σχεδιαστών οπτικής επικοινωνίας, υπό την ευρύτερη έννοια του όρου, θέλοντας να συμπεριλάβει στα μέλη της κάθε ειδικότητα και βαθμίδα όσων σπουδάζουν ή εργάζονται στον χώρο της επικοινωνίας, έντυπης, διαδικτυακής, τρισδιάστατης ή εφαρμογών πολυμέσων