doctor_john,
ζητώ συγνώμη για την καθυστέρηση της απάντησης μου, λόγο διάφορων υποχρεώσεων.
Aυτό που μου κάνει εντύπωση είναι η "αλλεργική" στάση απέναντι στην EΓE. Mε το που αναφέρεται οτιδήποτε, αμέσως να ξεκαθαρίσει η στάση απέναντι στην EΓE... για ποιό λόγο;
Η στάση του καθένα μας απέναντι σε οτιδήποτε πρέπει να είναι ξεκάθαρη και σαφής. Και ειδικά απέναντι σε νέους συναδέλφους οι οποίοι είτε γιατί δεν γνωρίζουν καταστάσεις και γεγονότα είτε γιατί έχουν όρεξη να προσφέρουν και να δραστηριοποιηθούν προσπαθούν να κάνουν επιλογές ή τουλάχιστον να δουν το προς τα που να στραφούν. Δικαίωμα χειραφέτησης δεν έχει κανείς μας, αλλά όταν κάποιος στρέφεται σε ένα δημόσιο χώρο και θέτει μια ιδέα θα ακούσει και καλές και κακές κριτικές για την ιδέα.
Η άποψή μου λοιπόν -και όχι αλλεργία- είναι ότι δεν θα στοιχημάτιζα στο "όχημα" που λέγεται Εγε για την επίτευξη διαφόρων σκοπών τουλάχιστον όπως μέχρι τώρα έχει δείξει η πορεία της. Θα πει κάποιος είσαι μηδενιστής και ισοπεδωτικός... Απαντώ λοιπόν πως πρέπει να παραδεχτούμε όλοι ότι έχει κάνει διάφορα άλλα πράγματα και οφείλουμε να τα αναγνωρίσουμε, όπως -κυρίως- η εσωτερική προβολή των γραφιστών στους άλλους γραφίστες (έκθεση αφίσας, design walk) ή όπως τα 3 ή 4 εκπαιδευτικά σεμινάρια που έχει κάνει και φυσικά οι δημόσιες σχέσεις.
Θεωρώ ότι σε έκταση, ποσότητα και ποιότητα, αλλά και σε εμβέλεια, τέτοια έχουν γίνει στο vcdc και στο hegrade και στο plus design και στα Εβγε και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και μάλιστα με αντίκρισμα και μετρήσιμο αποτέλεσμα. Όποιος δεν κατανοεί αυτό, μπορώ να του δώσω συγκεκριμένα παραδείγματα αλλά είναι ηλίου φαεινότερο και το πως εκατοντάδες μέλη έχουν προβληθεί ή βρει εργασία ή έχουν επικοινωνήσει με άλλα μέλη, έχουν προκύψει δεσμοί επαγγελματικοί και φιλίας και φυσικά δεν θα αναπτύξω το θέμα εκπαίδευσης / ενημέρωσης από τα μέλη προς τα μέλη. Χωρίς ονόματα, χωρίς φαμφάρες, με απόλυτη γεωγραφική κάλυψη και χρονικό βάθος.
Tην ένωση την ξυπνήσαμε με συστηματική παρέμβαση από το 1994 διάφοροι συνάδελφοι, γιατί κρίναμε ότι χρειαζόταν στους επαγγελματίες του κλάδου μας. Δεν αφιερώσαμε τόσο χρόνο για προκαλούνται προστριβές και έχθρες μεταξύ συναδέλφων...
Θα μου επιτρέψεις να έχω διαφορετική αντίληψη για το πώς και πότε η Ένωση επανήλθε ουσιαστικά στο προσκήνιο και φυσικά ΔΕΝ επανήλθε λόγο της ανάγκης της αλλά λόγο της απουσίας της. Μέγα λάθος.
Ανάγκη δημιουργείτε για κάτι που έχει αποδείξει στο παρελθόν πράγματα, ανάγκη υπάρχει για την επαναδραστηριοποίηση μιας δυναμικής που έχει παράγει έργο.
Προσοχή: ΔΕΝ μιλάω για πρόσωπα, μιλάω για χάραξη στρατηγικής, αποτέλεσμα, προσδιορισμό στόχων, επίτευξη στόχων. Και μιλάμε για τουλάχιστον για μια (αν όχι δυο) χρυσή δεκαετία, όπου ο γραφίστας μέτραγε, λάμβανε καλές αμοιβές, είχε την δυνατότητα να ζητήσει, να διεκδικήσει. Διεκδίκησαν και κατάφεραν τόσοι και τόσοι κλάδοι.
Κοινή λογική λοιπόν. Ή δεν υπήρχε σχέδιο για διεκδίκηση είτε έγινε αναποτελεσματικά. Και πότε? Όταν δεν υπήρχε απογοήτευση, όταν δεν υπήρχε καχυποψία, όταν δεν υπήρχε υπονόμευση, όταν δεν υπήρχε αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των γραφιστών στο βαθμό που υπάρχει σήμερα, όταν τα στομάχια ήταν χορτάτα και θα μπορούσε (θεωρητικά) να επέλθει μια δυνατή ένωση. Αν τότε λοιπόν δεν κατάφερε να γίνει κάτι με όλες τις θετικές αυτές προδιαγραφές γιατί να γίνει σήμερα; Τι άλλαξε?
Περίμενε κάποιος αγαπητέ, από την πρώτη ψηφοφορία της ΕΓΕ-2 να προκύψει ένα φρέσκο Δ.Σ. Το σύνθημα ήταν αφού έχουμε την όρεξη να κάνουμε κάτι, γιατί να κάνουμε κάτι νέο αφού έχουμε την σφραγίδα. Ε... η σφραγίδα μας μάρανε λοιπόν. Εκλέχθηκε το ίδιο Δ.Σ. που υπήρχε παλιά. Σκανδαλώδης. Μπροστά στα μάτια μου, τάξανε στον Izyrider να βάλει υποψηφιότητα και θα τον έβγαζαν στο Δ.Σ. και μάλιστα σε υψηλή θέση. Και αυτό σκανδαλώδες. ¶ρα τι άλλαξε τελικά?
Τα πρόσωπα που ρωτάς? Μα τα πρόσωπα είναι τα ίδια. Μιλάς να αλλάξουμε τα πρόσωπα λοιπόν, να αλλάξουμε τον μηχανοδηγό και να κρατήσουμε το τρένο, να ανέβουμε όλοι πάνω και να ταξιδέψουμε.
Ε συγνώμη αλλά υπάρχουν και άλλα τρένα, υπάρχουν και άλλοι δρόμοι, υπάρχουν και άλλες προσπάθειες, υπάρχουν και άλλοι τρόποι Δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα, να υπάρχει όχι μόνο ΕΓΕ αλλά και 10 ΕΓΕ. Όποιος έχει ξοδέψει στοιχειώδες χρόνο θα δει ότι υπάρχουν χώρες με εκπροσώπηση και δυο οργανισμών στην Icograda. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν που είναι το κακό να υπάρχει επιλογή.
Όποιος θέλει να συνεχίσει και να επενδύσει στην ΕΓΕ ή όπου θέλει, ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙ!. Δηλαδή δεν έχουμε το δικαίωμα και εμείς να πιστεύουμε αντίστοιχα ότι δεν μας ενδιαφέρει να επενδύσουμε σε μια τέτοια προσπάθεια? Δεν υπάρχει λοιπόν καμία αντιπαλότητα. Τα πράγματα είναι απλά. Βλέπεις, κρίνεις, συγκρίνεις και σκέφτεσαι που αξίζει να εργασθείς, προς ποια κατεύθυνση, με ποιους όρους, με ποιες προοπτικές και κυρίως με ποια διαθήκη, με τι έργο στο παρελθόν?
Αν κάποιος πάλι θεωρήσει ότι η Εγε δεν είναι η διοίκησή της τότε συγνώμη αλλά τι είναι, ποιος είναι? Έχει δείξει μια σαφή στρατηγική την οποία συνεχίζει οποιοσδήποτε είναι στο Δ.Σ. γιατί αυτό αποτελεί κοινό όφελος? Και πως μπορεί να προσδιοριστεί αυτό το όφελος σε πανελλαδική κλίμακα όταν ΔΕΝ υπάρχει επαφή πανελλαδικά;
Και απαντώντας και στον
theosdesign επειδή μου δημιουργείτε η εντύπωση ότι διαχέεται μια αίσθηση ότι ίσως κάποιοι από εμάς κάνουμε απλά κριτική ή δεν έχουμε όρεξη να κάνουμε έργο, είτε είμαστε ίσως μετριοπαθείς ή νωχελικοί και άκαμπτοι απέναντι σε κάποια προβλήματα.
Εμείς παίδες, και μιλάω τουλάχιστον για τους admins του φόρουμ, βρεθήκαμε, μοιραστήκαμε κοινά οράματα και ανάγκες, είχαμε κοινούς στόχους και βρήκαμε τον τρόπο να τους υλοποιήσουμε. Μικρούς, ταπεινούς και εύθραυστους στόχους. Σήμερα όμως είναι πραγματικότητα. Έχει δημιουργηθεί μια πλατφόρμα σκέψης, επικοινωνίας, ιδεών. Ιδού η ρόδος λοιπόν ιδού και το πήδημα. Από το μηδέν φτιάξαμε μαζί με την βοήθεια όλων των μελών ότι απολαμβάνουμε σαν κοινότητα όλοι μας σήμερα. Αν κάποιοι θεωρούν ότι έχουν το κουράγιο, την δύναμη, την όρεξη να κάνουν και περισσότερα, έχουν την συμπαράσταση, την ευχή μας και όλους τους πόρους που μπορεί να δώσει η πλατφόρμα που λέγεται vcdc για να πετύχουν το σκοπό τους.
Προσοχή όμως. Όταν ξεκινάς να κάνεις κάτι ανατρεπτικό ή ριζοσπαστικό για τα δεδομένα της εποχής, μην περιμένεις δρόμους στρωμένους με ροδοπέταλα και μην περιμένεις μερικούς χιλιάδες να σε ακολουθήσουν. Κάντο μόνος σου, στηρίξου στον εαυτό σου και θα έρθουν και άλλοι.
Εμείς λοιπόν όσα υποσχεθήκαμε στον εαυτό μας, ότι σχεδιάσαμε το κάναμε. Τα όνειρα και τα σχεδιά μας δεν σταματούν ποτέ. Ούτε επιδιώξαμε φαμφάρες, ούτε τρανούς τίτλους ούτε τίποτα. Αν και εσείς έχετε λοιπόν σχέδια και όνειρα, απλά κάντε τα. Μην μας κρίνεται όμως για το ότι είμαστε σκεπτικοί για τον αν μπορούν να υλοποιηθούν μέσο ΕΓΕ. Αποψή σας και άποψή μας. Μακάρι να πετύχετε ότι θέλετε μέσα από όποιο φορέα θέλετε. Στην τελική? Φτιάξτε ένα νέο δικό σας φορέα.
Πάρτε τις αποφάσεις σας και κάντε αυτό που μπορείτε. Στο κάτω κάτω φίλοι μου, κανεί δεν θα σε κρίνει γιατί προσπάθησες σκληρά να κάνεις κάτι και απέτυχες. Θα σε κρίνει για το ότι δεν προσπάθησες να κάνεις τίποτα.
Φιλικά Θεμιστοκλής