Themistoklis έγραψε:Καλημέρα Γιάννα !
Καλωσήλθες στην κοινότητα μας ! Χαίρομαι που εξέφρασες ευθαρσώς την άποψη σου. Μου αρέσουν οι άνθρωποι που λένε αυτό που σκέφτονται και μπορούν να το υποστηρίξουν. Ακόμη περισσότερο υπάρχει βαρύτητα σε αυτά που λες λόγο της εμπειρίας σου σε αντίστοιχο θεσμό.
Θα έλεγα το εξής. Είναι ένας διαγωνισμός, υπάρχει μια κριτική επιτροπή και κάποιοι που λαμβάνουν μέρος. Μερικοί από αυτούς βραβεύονται, άλλοι κερδίζουν επαίνους και ορισμένοι προβάλλεται η εργασία τους ως φιναλίστ. Υπάρχει πιθανότητα κάποιες εργασίες να άξιζαν καλύτερη τύχη ? Φυσικά και υπάρχει. Θα ήταν υπερβολή να πεί κανείς ότι μια κριτική επιτροπή είναι αλάνθαστη.
Υπάρχει πιθανότητα κάποιοι να είναι επηρεασμένοι ?
Χμ... λογικό δεν είναι αυτό ? Είναι μια πιθανότητα. Αυτό που δεν είναι όμως πιθανότητα, είναι να επηρεαστούν όλοι, και σε όλες τις εργασίες και ακόμη περισσότερο να επηρεάσουν και όλους τους άλλους.
Παιδιά, καλό είναι να ακουστούν όλες οι απόψεις. Καλές, κακές, εύστοχες, άστοχες, καλοπροαίρετες πάνω απ' όλα.
Η κριτική επιτροπή κρίνει τους διαγωνιζόμενους και την κριτική επιτροπή την κρίνει το αποτέλεσμα και φυσικά ο κλάδος. Ουδείς απυρόβλητος !
Όσο για τα κριτήρια�
Θέλω να πιστεύω, ότι ο κάθε κριτής πρέπει να αυτοπειθαρχήσει τον εαυτό του σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορεί να λειτουργεί αντικειμενικά και να κάνει σωστά την δουλειά του. O καθένας από τους κριτές πρέπει να έχει σαφή εικόνα του τι ακριβώς κρίνει, να αναγνωρίζει αν υπάρχουν συντελεστές ειδικής βαρύτητας και να είναι σε θέσει να αξιολογεί όλα όσα αποτελούν βασικούς σχεδιαστικούς άξονες (τυπογραφεία, τεχνική αρτιότητα, γεωμετρία, πρωτοτυπία, επικοινωνιακή δυναμική, αποτελεσματικότητα, εξυπηρέτηση στόχου, χρώμα, σχεδιαστική ευελιξία, και πολλά άλλα).
Θα έλεγα όμως, επειδή είμαστε μερικές μέρες πριν την έναρξη της τελετής απονομής των ΕΒΓΕ, να περιμένουμε, να δούμε, να ακούσουμε, να μελετήσουμε τα πώς και τα γιατί, να διαβάσουμε τις αξιολογήσεις και να κρίνουμε μετά όλοι μαζί το οτιδήποτε.
Και σε καμία περίπτωση μην αισθανθείς ότι κάποιος δυσανασχέτησε με την άποψή σου.
Καλωσήλθες και πάλι και καλή συνέχεια.
Themistoklis έγραψε:Καλημέρα Γιάννα !
Καλωσήλθες στην κοινότητα μας ! Χαίρομαι που εξέφρασες ευθαρσώς την άποψη σου. Μου αρέσουν οι άνθρωποι που λένε αυτό που σκέφτονται και μπορούν να το υποστηρίξουν. Ακόμη περισσότερο υπάρχει βαρύτητα σε αυτά που λες λόγο της εμπειρίας σου σε αντίστοιχο θεσμό.....
BOLD έγραψε:Eπίσης άκουσα ότι η κριτική επιτροπή έχει στη διάθεσή της μόνο μία μέρα για να κρίνει περίπου 500 δουλειές! Και ότι βλέπουνε μόνο τα μεγάλα ονόματα γιατί δεν έχουν χρόνο για τους υπόλοιπους! Αληθεύει?
penlix έγραψε:BOLD έγραψε:Eπίσης άκουσα ότι η κριτική επιτροπή έχει στη διάθεσή της μόνο μία μέρα για να κρίνει περίπου 500 δουλειές! Και ότι βλέπουνε μόνο τα μεγάλα ονόματα γιατί δεν έχουν χρόνο για τους υπόλοιπους! Αληθεύει?
Νομίζω οτι κάθε άποψη πρέπει να αποδυκνύεται κάπως. Ποιός σου το είπε? Γιατί λες να το είπε αυτό? Μήπως όντως κρύβονται και άλλα συμφέροντα πίσω από τα ΕΒΓΕ? Μήπως όντως κρίνεται το μέλλον της Δημοκρατίας μας κάθε χρόνο τέτοια μέρα?
Ας κουτσομπολέψουμε κι άλλο χωρίς στοιχεία, και απλά για να λέμε... Είναι πολυ εποικοδομητικό για την πορεία της συζήτησης αλλά και του φόρουμ μας, ενός τόπου επικοινωνίας ανθρώπων νοημοσύνης περισσότερης από αυτής ενός μπιζελιού...
*Βαριέται τελικά και φεύγει..
penlix έγραψε:Νομίζω οτι κάθε άποψη πρέπει να αποδυκνύεται κάπως. Ποιός σου το είπε? Γιατί λες να το είπε αυτό?
tsevis έγραψε:penlix έγραψε:Νομίζω οτι κάθε άποψη πρέπει να αποδυκνύεται κάπως. Ποιός σου το είπε? Γιατί λες να το είπε αυτό?
Γεια σου Κώστα. Εγώ πά΄ντως που εχω συμμετάσχει σε διαφορα στα ΕΒΓΕ, μπορώ και να επιβεβαιώσω πως αυτό που ισχυριζεται o Bold είναι αλήθεια. Για την κριτική επιτροπή της εικονογράφησης πέρσι τουλάχιστον είναι περισσότερο από αληθές. Δεν υπήρχαν 500 εργασίές, αλλά αρκετές για να μην είναι σωστή η κριση μας με το πέρασμα της ώρας.
Και για την κριτική της γραφιστικής - τυπογραφίας έχει ισχύσει τις πρώτες χρονιές και εν μέρει (δηλαδή 2 μέρες) τα τελευταία χρόνια.
Και προσωπικά, το βρισκω έναν από τους λόγους που τα ΕΒΓΕ δεν λειτουργούν σωστά. Και το έχω επισημάνει χρόνια τώρα. Φυσικά δεν είναι ο μόνος λόγος. Είναι και η κρίση όσων κρίνουν χωρίς κριτήρια.
Συμφωνώ κάπως επιφυλακτικά, γιατί δεν έχω πάει σε κριτική επιτροπή ποτέ!
Φυσικά αυτά δεν βαρύνουν μόνον τον διοργανωτή αλλα και όσους κρινουν. Διότι πέραν του χρόνου υπαρχει και η προσωπική ευθύνη του κάθε κριτή.
Πέρσι στην Κ.Ε. της εικονογράφησης που ήμουν παρών θυμάμαι συνάδελφο που δεν κατάλαβε τίποτε απολύτως από μια συγκεκριμένη δουλειά. Όταν τον ρώτησα πως και τη βαθμολογεί τόσο χαμηλά μου είπε πως "δεν του αρέσουν οι παπάδες".
Η δουλειά δημοσιεύεται στον περσινό κατάλογο και είναι μια σπουδαία δημιουργία του Βλάντιμιρ Ραντιμπράντοβιτς για την εταιρια Cream. Ο εν λόγω κριτής είχε βάλει Ιδέα: 1/5, Επικοινωνία: 1/5 και Τεχνική Αρτιότητα: 1/5.
Η εργασίά λέγεται "ο Άγιος της τελευταίας στιγμής" παρουσιάζοντας τον "ελληνικό" άγιο που θα έβαζε το χέρι του για να γίνει στην ώρα της η Ολυμπιάδα. Όποιος έχει τον κατάλογο μπορεί να το δει και να κρίνει πόσο σχέση έχει με παπάδες. Παρότι δεν καταλαβαίνω πως είναι δυνατόν να κρίνει κανείς με "θρησκευτικά κριτίρια"...
Κάποιος άλλος μπροστά σε ψηφιακές εικονογραφήσεις με ιδέα, επικοινωνία και τεχνική αρτιότητα υποστήριζε πως ο δημιουργό΄ς τους δεν μπορεί να ζωγραφίσει και άρα οι δημιουργίες του δεν πρεπει να πάρουν καλό βαθμό. Έκρινε δηλαδή τον άνθρωπο και όχι τη δουλειά.
Δυστυχώς υπάρχουν και τέτοια στα ΕΒΓΕ. Πέρα του να βραβεύονται προπέρσινες δουλειές ως περσινές ή να ψηφίζει ο κολλητός τον κολλητό.
Ή να ψηφίζονται εργασίές σε κατηγορίες στις οποίες δεν ανήκουν, οπως πχ. η Εικονογράφηση άρθρου του 2003 η οποία δεν εικονογραφεί κανένα απολύτως άρθρο.
Εγώ έχω παρατηρήσει και εύνοια αλλά και αντίθετα να μην ψηφίζει κάποιον διότι εχει προηγούμενα. Όταν οι επιτροπές είναι των 4 ή 5 ατόμων μια τέτοια αβλεψία είναι πολύ σημαντική.
Σε μια επιτροπή των 4 ατόμων ή των 5, η πλειοψηφίά είναι 2 ή 3 άτομα. Ήμαρτον δηλαδή.
Όλα τα παραπάνω είναι οι λόγοι που προσωπικά αποφάσισα να μείνω μακρυά από αυτή την ιστορία. Για μένα τα διάφορα βραβεια είναι απλά ένας τρόπος να τονίζουμε μια ματαιοδοξία και μια μακρυά από την πραγματικότητα glamour-ιά. Και τώρα που είναι υπό την αιγίδα (αλήθεια, τι σημαίνει πρακτικά αυτό;) όσως ονόμαζαν το διοργανωτή "πάπα της γραφιστικής" εμένα μου φέρνει και αηδία. Όταν σε φτύνουν δεν λες πως βρέχει!
Για την ιστορια υπάρχουν ακόμη στο site tου grafistas.gr πολλές προτάσεις και κρίσεις. Ο διοργανωτής έχει καθε δικαίωμα να μην της παίρνει υποψιν του. Όμως και οι υπόλοιποι να κάνουν τις κρίσεις τους.
Καλό βράδυ!
Χ.
Κάποιος άλλος μπροστά σε ψηφιακές εικονογραφήσεις με ιδέα, επικοινωνία και τεχνική αρτιότητα υποστήριζε πως ο δημιουργό΄ς τους δεν μπορεί να ζωγραφίσει και άρα οι δημιουργίες του δεν πρεπει να πάρουν καλό βαθμό. Έκρινε δηλαδή τον άνθρωπο και όχι τη δουλειά.
Δυστυχώς υπάρχουν και τέτοια στα ΕΒΓΕ. Πέρα του να βραβεύονται προπέρσινες δουλειές ως περσινές ή να ψηφίζει ο κολλητός τον κολλητό.
Ή να ψηφίζονται εργασίές σε κατηγορίες στις οποίες δεν ανήκουν, οπως πχ. η Εικονογράφηση άρθρου του 2003 η οποία δεν εικονογραφεί κανένα απολύτως άρθρο.
Εγώ έχω παρατηρήσει και εύνοια αλλά και αντίθετα να μην ψηφίζει κάποιον διότι εχει προηγούμενα. Όταν οι επιτροπές είναι των 4 ή 5 ατόμων μια τέτοια αβλεψία είναι πολύ σημαντική.
Σε μια επιτροπή των 4 ατόμων ή των 5, η πλειοψηφίά είναι 2 ή 3 άτομα. Ήμαρτον δηλαδή.
jonick33 έγραψε:Τους νικητές με τα έργα τους μπορούμε μόνο να τα δούμε από τον κάτάλογο που θα πωλείται στα βιβλιοπωλεία;
Γιατί από ότι βλέπω δεν πρέπει να είναι ολοκληρωμένη η παρουσίαση στο website (ebge.gr) όσο αφορά την παρουσίαση όλων των κατηγοριών, αλλά και την κάλυψη όλων των ετών. (Ελπίζω να παρουσιαστούν σε αυτό, όλα τα φετινά βραβεία σε όλες τις κατηγορίες)
Κρίμα πάντως να υπάρχει website που να παρέχεται αναζήτηση παλιών βραβείων, και αυτά να μην είναι ολοκληρωμένα...