από Dalkyeth » 16.04.11, 8:00 pm
Φοβάμαι οτι στο θέμα που συζητούμε δέν υπάρχει εύκολη απάντηση διότι είναι πολυδιάστατο.
Ο τύπος που έχει βάλει αυτή την αγγελία μπορώ να καταλάβω απο που έρχεται και πώς σκέφτεται. Κάποια στιγμή θα δούλεψε υπάλληλος σε κάποιον με μαγαζι t-shirt ή σε επιγραφοποιό και έμαθε κουτσα-στραβά το corel (γιατι για αυτούς που δεν έχουνε ιδέα είναι το πιο εύκολο να μάθει κανείς). Οπότε έμαθε οτι αυτοι που κάνουν μακέτες λέγονται Γραφίστες και δεν κάνουν και τίποτα το φοβερό, στο computer είναι όλη μέρα και κάνουν σχεδιάκια,οπότε "αφου την ξέρω τη δουλειά γιατί να μην βγάλω κανα φράγκο/ευρώ;"
Αυτοί οι τύποι χρεώνουν 30-50€ το σχέδιο/μακέτα (ξέρω τι λέω).Δεν θα μπορούσα να δώ ενα τέτοιο άνθρωπο ως ανταγωνιστή μου και επίσης ξέρω οτι αν δεν υπήρχαν οι Η/Υ δέν θα μπορούσαν τέτοιοι τύποι να υπάρχουν στο χώρο.
Το θέμα των πτυχιούχων και μή είναι ένα ελαφρώς διαφορετικό θέμα. Θεωρητικά μιλώντας, ενα πτυχίο δεν εξασφαλίζει ποιότητα υπηρεσιών (σε κανένα επαγγελματικο κλάδο) κτλ κτλ κτλ.
Καλή η θεωρία, στην οποία πιστεύω οτι οι περισσότεροι συμφωνούμε, αλλα δέν εξασκούμε την Γραφιστική ούτε στη Βιέννη, ούτε στο Μιλάνο, ούτε στο Μπέρμινχαμ...
Στην Ελληνική πραγματικότητα τα πράγματα είναι πιο brutal... ότι δηλώσεις είσαι!
Εχω γνωρίσει, και φαντάζομαι έχετε γνωρίσει και εσείς, αρκετά άτομα που είναι "αυτοδίδακτοι" γραφίστες (με την Ελληνική σημασία την λέξεως) και η γνώμη μου δεν είναι θετική. Δεν μπορεί να κερδίσει τον σεβασμό μου ενα άτομο που θεωρεί οτι οι σπουδές πάνω στο αντικείμενο είναι κάτι προαιρετικό τη στιγμή που εγώ έκανα δύο δουλειές για να πληρώσω τα δίδακτρα, να επενδύσω σε βιβλία και σεμινάρια. Το πτυχίο μου ποτέ κανείς δεν μου το ζήτησε, φυσικά η ποιότητα της δουλειάς είναι που μετράει, αυτό όμως δεν σημαίνει οτι είναι χαρτί υγείας ή χαρτοπετσέτες. Ενα σοβαρό πτυχίο είναι η έγγραφη πιστοποίηση προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι έχω ρίξει ιδρώτα και κόπο για να μάθω να σκέπτομαι και να ενεργώ ως γραφίστας και δεν έξυνα τα φρύδια μου πίνοντας μπύρες όπως έκαναν αρκετοί συμαθητές μου βορίων και νοτίων προαστίων.
Για κάποιο λόγο που δεν τον έχω αναγνωρίσει πλήρως ακόμα πολύς κόσμος πιστεύει οτι η Γραφιστική είναι κάτι το αστεία εύκολο που μπορεί να κάνει με μηδενικό κόπο σχεδόν ο καθένας. Ετσι εχουμε γεμίσει μικροτυπογράφους και φωτοτυπάδες που δηλώνουν γραφίστες, αρχιτέκτονες που δηλώνουν και γραφίστες (φυσικά...), φωτογράφους που στήνουν έντυπα και δηλώνουν διαφημιστές (δεν ξέρουν ακόμα την ορολογία, θα μάθουν) και επιγραφοποιούς που νομίζουν οτι είναι η μετενσάρκωση του Μικελάντζελο Μπουοναρότι. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε συχνά, με τη διαφορά οτι τα βλέπουμε μάλλον μόνο εμείς.
When money talks bullshit walks, πως μπορείς να διαφωνίσεις με 30 & 50 ευρω την μακέτα; Get over it (που λέει και ενας μ@λ@κ@ας).
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum auctor tincidunt ligula vitae suscipit. Praesent aliquet blandit sapien eu elementum. Donec scelerisque molestie odio in sollicitudin.