Πονοκέφαλος με color profiles

Τεχνικά θέματα σχετικά με την φωτογραφία, φωτογραφικοί όροι και λογισμικό.

Πονοκέφαλος με color profiles

Δημοσίευσηαπό Ch3 » 25.12.11, 5:05 am

Τόσα χρόνια μέσα στα πράματα και ακόμα τα βρίσκω σκούρα. Έχω κάνει αρκετό ψάξιμο και διάβασμα, καταλαβαίνω την θεωρία αλλά στην πράξη έχω πρόβλημα.

Τραβάω φωτογραφίες σε RAW και από το Camera Raw βελτιώνω τα χρώματα και τις μετατρέπω σε jpg sRGB. Στα μισά προγράμματα που έχω, τα χρώματα φαίνονται σωστά, σε άλλα όχι. Αντιλαμβάνομαι ότι προγράμματα που δεν υποστηρίζουν CMS δεν είναι αξιόπιστα, αλλά επειδή έχω μπερδευτεί και δεν έχω κάποιο μέτρο σύγκρισης έκανα ένα test.

Αφού έφερα τα χρώματα της RAW φωτογραφίας εκεί που ήθελα στο camera raw, την έσωσα δύο φορές σε jpg, ένα σε sRGB και ένα σε adobeRGB. Έπειτα τις άνοιξα και τις 2 με διάφορα προγράμματα για να δω τις διαφορές. Κατέβασα και trials από viewers όπως fastPictureViewer που θεωρείται αξιόπιστο.

Στο photoshop. bridge και στο firefox, τα χρώματα και των 2 jpegs, φαίνονται όπως τα ρύθμισα στο camera raw.

Στο ACDSeePro3, FastStoneViewer και στο Fast Picture Viewer, τα χρώματα και στα 2 jpegs φαίνονται λίγο πιο κορεσμένα με λίγο παραπάνω magenta.
http://ch3.gr/net/colorProfile_sRGB.jpg
(Σε όλα τα προγράμματα έχω ενεργοποιήσει το CMS, αλλά μόνο στο photoshop και στο firefox τα χρώματα είναι αυτά που ρύθμισα)

Το περίεργο είναι ότι εάν απενεργοποιήσω το color managment σε κάποια από τα προγράμματα (ACDSeePro3, FastStoneViewer, FastPicture) ή δω τις εικόνες από προγράμματα χωρίς CMS (IE, παλιό ACDSee), το sRGB jpg φαίνεται πάλι κορεσμένο, αλλά το adobeRGB φαίνεται με τα επιθυμητά χρώματα!

Έχει κανείς ιδέα τι γίνεται και που κάνω λάθος;

Δοκίμασα το ίδιο test με τα ίδια αποτελέσματα, και σε άλλο λειτουργικό που κάποτε είχα κάνει calibration την οθόνη, για να αποκλείσω αυτήν την περίπτωση. Μια ή άλλη το profile της οθόνης δεν νομίζω να παίζει ρόλο σε αυτό το πρόβλημα, σωστά;


Ευχαριστώ για τον χρόνο σας
Γεώργιος Χερουβείμ | ch3.gr - blog.ch3.gr
Άβαταρ μέλους
Ch3
Senior Member
 
Posts: 541
Εγγραφή: 24.12.05, 6:00 pm
Τοποθεσία: Vancouver

Re: Πονοκέφαλος με color profiles

Δημοσίευσηαπό christosvcdc » 25.12.11, 10:49 am

Αγαπητέ Γιώργο, καλημέρα.
Στο πρόβλημα που αναφέρεις, θα ήθελα να επισημάνω το εξής:
Το RGB (καθώς και το CMYK) είναι color spaces device depended. Δηλ. χρωματικοί χώροι εξαρτώμενοι από το "μέσο απεικόνισης". Ως μέσο απεικόνισης θα πρέπει να λάβεις όλο το σύστημα μέσω του οποίου η χρωματκή πληροφορία (π.χ. R128,G021,B198) φτάνει σε εσένα. Το σύστημα σε αυτή την περίπτωση είναι: Πρόγραμμα, Κάρτα Οθόνης, Οθόνη.
Όσο αυτά τα 3 μεταβάλλονται τόσο το χρώμα που λαμβάνεις θα είναι πάντα διαφορετικό.
Δυστυχώς αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που ταλανίζει όλους τους βιομηχανικούς και επαγγελματικούς κλάδους που ασχολούνται με το χρώμα.
Η λύση που υπάρχει, αλλά προσοχή δεν είναι πανάκεια, είναι τα ICC Profiles.
Όσα "μέσα" εναρμονίζονται με την οδηγία του Profile θα προσπαθήσουν να το σεβαστούν στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό. Π.χ. στο Photoshop μπορείς να ορίσεις ποιό Profile κάνεις χρήση, στο ACDSee όμως, νομίζω, δεν μπορείς.

Πιστεύω να ήταν λίγο κατατοπιστικά αυτά που σου έγραψα.
...vidi vici...
christosvcdc
Senior Member
 
Posts: 842
Εγγραφή: 21.05.07, 10:16 am
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Πονοκέφαλος με color profiles

Δημοσίευσηαπό Ch3 » 25.12.11, 12:50 pm

Ναι σωστά, το κάθε device έχει το δικό του profiles. Αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση ανάμεσα σε προγράμματα που υποστηρίζουν CMS και color profiles, η ίδια εικόνα φαίνεται διαφορετικά. Οπότε προσπαθώ να βρω ποια από αυτά είναι λάθος και γιατί.
Γεώργιος Χερουβείμ | ch3.gr - blog.ch3.gr
Άβαταρ μέλους
Ch3
Senior Member
 
Posts: 541
Εγγραφή: 24.12.05, 6:00 pm
Τοποθεσία: Vancouver

Re: Πονοκέφαλος με color profiles

Δημοσίευσηαπό theoasim » 26.12.11, 1:50 am

Ρύθμισες και τα χρωματικά προφίλ και στο ACDSeePro ? Εγώ τα έχω αλλάξει. Θυμάμαι όμως ότι σαν προεπιλογή έχει το sRGB οπότε γι' αυτό δεν εμφανίζεται σωστά.
eArtboard blog | The Creative blog
theoasim
Master Member
 
Posts: 2855
Εγγραφή: 18.02.09, 2:46 pm
Τοποθεσία: Αίγιο

Re: Πονοκέφαλος με color profiles

Δημοσίευσηαπό theoasim » 26.12.11, 2:05 am

Κάποια προγράμματα που δεν υποστηρίζουν CMS κάνουν ανάγνωση του EXIF της φωτογραφίας.
eArtboard blog | The Creative blog
theoasim
Master Member
 
Posts: 2855
Εγγραφή: 18.02.09, 2:46 pm
Τοποθεσία: Αίγιο


Επιστροφή στο VII.II Τεχνικά Θέματα, Ορολογία, λογισμικό

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες

Visual Communication Designers Club

Το Visual Communication Designers Club, το μεγαλύτερο Ελληνικό online design forum, αποτελεί μια Ελληνική κοινότητα σχεδιαστών οπτικής επικοινωνίας, υπό την ευρύτερη έννοια του όρου, θέλοντας να συμπεριλάβει στα μέλη της κάθε ειδικότητα και βαθμίδα όσων σπουδάζουν ή εργάζονται στον χώρο της επικοινωνίας, έντυπης, διαδικτυακής, τρισδιάστατης ή εφαρμογών πολυμέσων