Illustrator Global Colors. Η κρυφή δύναμη στην παλέτα μας !

Παρουσιάστε την χρήση ενός νέου προγράμματος, utility, plugin ή μοιραστείτε τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήσατε μια εργασία, καθώς και χρήσιμα tips !

Illustrator Global Colors. Η κρυφή δύναμη στην παλέτα μας !

Δημοσίευσηαπό Themistoklick » 01.02.06, 12:19 am

Global Colors.
Η κρυφή δύναμη στην παλέτα μας

________________________________

Πόσες φορές δεν έτυχε να χρειαστεί για μια εικονογράφηση, να πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τίντες ορισμένων χρωμάτων ? Κάθε φορά, έπρεπε να διαιρούμε ταυτόχρονα τις δυνάμεις των χρωμάτων που χρησιμοποιούμε για να πάρουμε μια απόχρωση του. Για παράδειγμα από C50 και Μ80 > C25 και Μ40 (δια του δυο) και στη συνέχεια > C12 και M20 (δια του 4).

Εκτός από την παραπάνω περίπτωση, υπάρχει και η άλλη όπου ενώ έχω χρησιμοποιήσει μια πολύ συγκεκριμένη παλέτα χρωμάτων, ας πούμε για παράδειγμα 5 χρώματα μόνο σε όλη μου την εικονογράφηση, θέλω να αλλάξω όλα τα χρώματα με άλλα, και αυτο να το κάνω σύντομα και όσες φορές θέλω.

Σε αυτή την περίπτωση, οι κλασικές μέθοδοι είναι κουραστικές, και φυσικά μη παραγωγικές. Σε αυτό το σημείο η adobe δίνει την λύση με τα Global Colors.

Τι είναι αυτά τα Global Colors ?

Θα έχει παρατηρήσει κανείς, ότι στην παλέτα swatches του Illustrator, υπάρχει μια σειρά με χρώματα, των οποίων η κάτω δεξιά γωνία, είναι λευκή (σαν φαγωμένη). Αυτά τα χρώματα είναι λοιπόν τα globals !

Πώς κάνω ένα χρώμα global ?

Για να κάνω ένα χρώμα global, πολύ απλά κάνω διπλό κλικ πάνω του, και στην παλέτα που εμφανίζεται τσεκάρω την ένδειξη global. Μετά οκ.

Είναι ασφαλή τα global χρώματα ? μήπως τυπωθούν σαν 5ο .. 6ο κλπ χρώμα ?

To global χρώμα δεν διαχωρίζεται ατόφιο. Είναι ένα κανονικό cmyk χρώμα μόνο που έχει εξαιρετικές ικανότητες. Δηλαδή δεν έχει καμία σχέση με τα pantone. Δεν θα δώσει 5ο τσίγκο. Είναι απόλυτα ασφαλές. Ας τις δούμε όμως αυτές τις ικανότητες.

Τι κάνει λοιπόν το global color ?

Ας υποθέσουμε ότι βάφω ένα αντικείμενο με ένα global χρώμα. Αμέσως με περιμένει μια έκπληξη στην παλέτα colors. Αντί να βλέπω τις ποσοστιαίες αναμείξεις των χρωμάτων, μου δίνει την δυνατότητα να πάρω 100 τίντες του ίδιου χρώματος από 0 έως 100% ! Αυτή η δυνατότητα μου επιτρέπει να βάψω όσα αντικείμενα θέλω με το ίδιο χρώμα, απλά αλλάζοντας πολύ εύκολα όποτε θέλω, την τίντα του. Ταυτόχρονα μου δίνει πληροφορίες για τις process δυνάμεις της συγκεκριμένης απόχρωσης.

OK. Καλές οι τίντες ! Τι άλλο κάνει ?


Φανταστείτε τώρα, ότι έχει ολοκληρωθεί η σχεδίαση (εικονογράφηση κλπ). Και έχετε χρησιμοποιήσει παντού τόνους του κόκκινου. Και για κάποιον λόγο X, πρέπει να αλλαχτεί παντού το κόκκινο με ένα πράσινο χρώμα, και όχι μόνο αυτό. Να γίνει η διαδικασία σε ένα λεπτό γιατί περιμένει το ατελιέ το αρχείο ΚΑΙ να διατηρηθούν οι τονικές σχέσεις των αποχρώσεων του κόκκινου όπου αυτό εφαρμόσθηκε με τίντα...

Εδώ λοιπόν το gc κάνει το θαύμα του. Κάνουμε διπλό κλικ πάνω στο global color που θέλουμε να αλλάξουμε σε ΟΛΗ την εργασία μας ταυτόχρονα. Εμφανίζεται η παλέτα με τις επιλογές του συγκεκριμένου χρώματος.

Ξαπλώνουμε αναπαυτικά στην θέση μας και αφού τσεκάρουμε το preview, απολαμβάνουμε με απόλυτη ικανοποίηση, τις real time αλλαγές που συμβαίνουν σε ΟΛΟ το σχέδιο μας, απλά μετακινώντας τους δείκτες των 4 χρωμάτων ή απλά πληκτρολογώντας τις νέες τιμές.

Νομίζω ότι είναι απλά απίθανο. Ότι ακριβώς κάνουν τα Styles sheets για το κείμενο, κάνει το global color για την εικονογράφηση.

Απλά απίθανο.

Οκ, είμαι εντυπωσιασμένος. Αλλά τι γίνεται αν θέλω ένα αντικείμενο να πάψει να είναι global ?

Πολύ απλά, το επιλέγω, και στην παλέτα colors, μπορώ να κάνω κλικ στο μικρό εικονίδιο που μπορώ να δω στην δεξιά μεριά της παλέτας, κάτω από το πεδίο της τίντας (ναι αυτό που μοιάζει με τα 4 χρώματα της 4χρωμίας). Μόλις το κάνω κλικ, το αντικείμενο αμέσως διατηρεί το χρώμα του, γίνεται cmyk και παύει να επηρεάζεται από τα υπόλοιπα global colors !

Καλή διασκέδαση ! :D

______________________________

Θεμιστοκλής Κ. Χαψής | VCDC 2006
Τελευταία επεξεργασία από Themistoklick και 01.01.07, 5:40 pm, έχει επεξεργασθεί 2 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
Themistoklick
Master Member
 
Posts: 5292
Εγγραφή: 05.04.04, 1:28 pm

Δημοσίευσηαπό tsevis » 01.02.06, 1:34 am

I love global colours!!! Ειναι τόσο βολικά και βοηθητικά ειδικά, όταν θέλεις να πειραματιστείς με αρκετές διαφορετικές χρωματικές εκδοχές. Εξαιρετικά επίσης για την περίπτωση που θέλεις να κάνεις μια δουλειά για διάφορα χρωματικά μοντέλα. Μπράβο, Θέμη. Είναι μια τόσο μικρή λεπτομέρεια για κάποιους. Κάνει όμως τόσο μεγάλη διαφορά, όταν κανείς κατανοήσει τη χρησιμότητά της.

Συνέχισε, όποτε και όσο μπορείς, να μας δίνεις τέτοια κείμενα.

Χ.
******************************
Good design = Good business
******************************
We'll always be together
Together in Electric Dreams
Άβαταρ μέλους
tsevis
Master Member
 
Posts: 6735
Εγγραφή: 26.04.04, 11:27 pm
Τοποθεσία: Pacific Ocean! (in my dreams)

Δημοσίευσηαπό Themistoklick » 01.02.06, 1:36 am

ευχαριστώ δάσκαλε ! εσύ μας έχεις διδάξει πρώτος με τα απίστευτα tutorials σου... θυμάσαι το ένας ποδοασφαιριστής στην duomo με την κυμματιστή φανέλα ? :D (πάμε πολύ παλιά τώρα...)
Άβαταρ μέλους
Themistoklick
Master Member
 
Posts: 5292
Εγγραφή: 05.04.04, 1:28 pm

Δημοσίευσηαπό tsevis » 01.02.06, 2:03 am

Themistoklis έγραψε:ευχαριστώ δάσκαλε ! εσύ μας έχεις διδάξει πρώτος με τα απίστευτα tutorials σου... θυμάσαι το ένας ποδοασφαιριστής στην duomo με την κυμματιστή φανέλα ? :D (πάμε πολύ παλιά τώρα...)


Καλά! Που το θυμήθηκες τέτοια ώρα. Για την ακρίβεια έλεγε "ένας βουδιστής στην Duomo" μιλώντας για τον μεγάλο Baggio. Πέρα από το να δείχνω την ηλικία μου, είμαι πάντως συνεπής στην αγάπη μου στις αντιθέσεις και τις συνδέσεις. Ακριβώς όπως τα χρώματα. Τόσο ξεχωριστά και τόσο ενωμένα. Και επειδή ταιριάζει, θα σας μεταφέρω, όχι με ακρίβεια, αλλά όπως το θυμάμαι, ένα κομμάτι από τις προτροπές του Rudolf Arnheim για τη χρήση των χρωμάτων.
Ο Άρνχαιμ παρακινούσε τους καλλιτέχνες να δουλέψουν με τις τριτεύουσες μίξεις των χρωμάτων. Όχι με τα ισορροπημένα χρώματα όπως τις δευτερεύουσες μίξεις (ΠΡΑΣΙΝΟ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ, ΜΩΒ)*. Στις τριτεύουσες, όπως είναι το Κιτρινο με ένα μέρος κόκκινο, το Κόκκινο με ένα μέρος μπλε κλπ, υπάρχει μια εσωτερική ανισοροπία. Κάτι λείπει από κάθε μίξη για να είναι ισοροπημένη. Προέτρεπε λοιπόν τους καλλιτέχνες να δουλεύουν με αυτά τα διαφορετικά και ανισομερή χρώματα. Έλεγα μάλιστα χαρακτηριστικά: "Αν δεν έχεις κάτι να σου λείπει δεν έχει και τίποτε να ενώσεις". Όταν διάβασα αυτή τη φράση στο βιβλίο του "Τέχνη και Οπτική Αντίληψη" ενθουσιάστηκα. Είδα πως μπορεί κανείς να το εφαρμώσει στη φύση, στους ανθρώπους σε όλα. Τα χρώματα είναι "ένα χάρισμα και ταυτόχρονα μια υστέρηση του ανθρώπου" κατά Βιτγκεστάιν. Είναι ένας αέναος ατελής και ολοκληρωμένος ταυτόχρονα κύκλος, που ζει όπως κι εμείς. Τα χρώματα είναι ένα δώρο και μια αδυναμία στα μάτια μας. Είναι ενέργεια, δύναμη δηλαδή. Την παίρνουμε, την απορροφούμε και την αντανακλούμε. Για αυτό σας λέω πως κάνουμε ένα υπέροχο επάγγελμα.

Χ.

* Μιλάμε για τον κατά Ίττεν (Κλέε και λοιπούς καλλιτέχνες) χρωματικό χώρο. Κάτι σαν ένα σύστημα αφαιρετικής μίξης με πολλές και διαφορετικές χημικές ουσίες ως βάση παρασκευής των χρωμάτων. Σε απλά ελληνικά, ο κύκλος των 12 χρωμάτων όπως τον αντιλαμβάνονται οι προ υπολογιστών ζωγράφοι. Ο κύκλος αυτός έχει κάποιες αποκλίσεις από την φυσική υπόσταση των χρωμάτων, είναι όμως ένα σαφέστατα απλούστερο χρωματικό διδακτικό μοντέλο.
Περισσότερα θα σας γράψει ο Θέμης. Είναι άλλωστε ο πιο καλός μαθητής που είχα ποτέ στο χρώμα. Όχι μόνο για τις επιδόσεις τους. Αλλά γιατί παθιάστηκε, βυθίστηκε και έζησε κυριολεκτικά το ίδιο πάθος.
******************************
Good design = Good business
******************************
We'll always be together
Together in Electric Dreams
Άβαταρ μέλους
tsevis
Master Member
 
Posts: 6735
Εγγραφή: 26.04.04, 11:27 pm
Τοποθεσία: Pacific Ocean! (in my dreams)

Δημοσίευσηαπό dps12 » 01.02.06, 11:42 am

Χμ, πράγματι εντυπωσιακό. Δεν ήξερα ότι είναι τόσο εύκολο και ασφαλές.

Το δοκίμασα λίγο και είδα ότι γλιτώνουμε απίστευτο χρόνο ειδικά στις περιπτώσεις που αναφέρει ο Χάρης. Είναι (σε αδόκιμη έκφραση) σαν να έχουμε άπειρα χρωματικά undo. Μπορούμε ακόμη, να κρατάμε τις δοκιμές μας σαν νέο χρώμα όπως κάνουμε συνήθως και αυτό να διατηρεί όλες τις ιδιότητες και ευκολίες του global.

(Θέλω ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι από Θέμη & Χάρη, μπορώ?)
:D :D :D
dps12
Old Member
 
Posts: 1084
Εγγραφή: 07.07.05, 1:45 pm

Δημοσίευσηαπό george_l » 01.02.06, 1:04 pm

WOW AGAIN...μ'αρέκει πολύ... Θέμη με γλίτωσες... :!: :!: :!: :!:

:roll: :roll:
Να μαζευτούμε 5-6 να στήσουμε Groupακι και να ερθουν να μας κάνουν μαθημα :) :) :)
τους φόβους που σε τρέφουν να τους κάνεις κάτι άλλο
κάνε τους ποίηση/ ή μηχανήματα σπουδαία
μη γυρνάς τη πλάτη μη ζεις στο ψέμα
πολέμησε το άδικο/ και κάθε είδους βία
σκέψου θετικά
και μη γελάς με ηλίθια αστεία
Άβαταρ μέλους
george_l
Senior Member
 
Posts: 506
Εγγραφή: 07.07.05, 4:45 pm
Τοποθεσία: Matrix

Δημοσίευσηαπό tsevis » 01.02.06, 3:18 pm

Παίδες, ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια.

Χ.
******************************
Good design = Good business
******************************
We'll always be together
Together in Electric Dreams
Άβαταρ μέλους
tsevis
Master Member
 
Posts: 6735
Εγγραφή: 26.04.04, 11:27 pm
Τοποθεσία: Pacific Ocean! (in my dreams)

Δημοσίευσηαπό sergiokomic » 01.02.06, 7:12 pm

ΕυχαριστώΕυχαριστώΕυχαριστώΕυχαριστώΕυχαριστώΕυχαριστώΕυχαριστώΕυχαριστώΕυχαριστώ :D
Άβαταρ μέλους
sergiokomic
Old Member
 
Posts: 1901
Εγγραφή: 14.12.05, 5:38 pm
Τοποθεσία: ααχ, Αθήνα!


Επιστροφή στο VIII.I Software + Tutorials

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

Visual Communication Designers Club

Το Visual Communication Designers Club, το μεγαλύτερο Ελληνικό online design forum, αποτελεί μια Ελληνική κοινότητα σχεδιαστών οπτικής επικοινωνίας, υπό την ευρύτερη έννοια του όρου, θέλοντας να συμπεριλάβει στα μέλη της κάθε ειδικότητα και βαθμίδα όσων σπουδάζουν ή εργάζονται στον χώρο της επικοινωνίας, έντυπης, διαδικτυακής, τρισδιάστατης ή εφαρμογών πολυμέσων