Το σκεπτικό μου στηρίζεται στα παρακάτω:
α) Η Ενωση Γραφιστών έχει ήδη δημοσιευσει μεθοδολογία κοστολόγησης την οποία το μεγαλύτερο μέρος της κοινότητας έχει βρει δίκαιο και από οσο έχω καταλάβει υιοθετεί ως δίκαια και ίδια η διαχειριση της κοινότητας. Συμφωνώ πως για κάποιους οι τιμές που αναφέρει η Ενωση να φαίνονται τσουχτερές όμως αφενός ο ίδιος ο δημιουργός μπορεί κάλλιστα να τις τροποποιήσει αφού αυτές δεν αποτελούν de facto τιμοκατάλογο κανενός γραφίστα, αφετέρου η Ενωση, για να την συντάξει, εχει λάβει υπόψη τόσο τα λειτουργικά έξοδα μιας επιχείρησης όσο τις επενδύσεις και την εφορία στην οποία υπόκειται μια τέτοια επιχείρηση. Είμαι επαγγελματίας γραφίστας 15 χρόνια. Τα 11 από αυτά διοικώ και εργάζομαι στην δικιά μου εταιρεία και όσοι βρίσκονται στην θέση μου γνωρίζουν από πρώτο χέρι ποια και πόσα είναι τα έξοδα μιας εταιρείας. Με αυτό το μίνι βιογραφικό μου θέλω να πω ότι πραγματικά πιστευω πως ο τρόπος κοστολόγησης της Ενωσης δεν είναι από άλλο πλανήτη. Σημ. Δεν είμαι μέλος της Ενωσης και ούτε συμφωνώ κατά γράμμα με τον τρόπο κοστολόγησης της. Ομως τον θεωρώ δίκαιο, ορθολογιστικό στο μεγαλύτερο μέρος του. Επίσης είναι η μοναδική φορά που κάποιοι σχετικοί έκατσαν και σύνταξαν κάτι σχετικό για να έχουμε μπούσουλα.
Δεν μπορούμε λοιπόν να βλέπουμε χρήστες, οι οποίοι έχουν όνομα, επίθετο, portfοlio, τηλέφωνο ή κάποιο άλλο τρόπο επικοινωνίας από τα link των sites τους (1), να πυροβολούν τιμές στον αέρα και όποιον πάρει ο χάρος. Στο vcdc δεν μπαίνουν μόνο γραφίστες αλλά και άτομα που κάνουν έρευνα αγοράς για τις διαφημιστικές τους ανάγκες (2) και στο τέλος αυτό που λαμβάνουν είναι μια πλήρως διαστρεβλωμένη εικόνα της αγοράς. Εχουμε δει κατα καιρούς άτομα να διαιρούν τα αδιαίρετα, όπως είχε πει πολύ σωστά ο penlix, και να πολλαπλασιάζουν τα ανύπαρκτα.
β) Είμαστε συνάδελφοι αλλά ταυτόχρονα και ανταγωνιστές. Εάν εγώ «ξεκλειδώσω» μέσω του φόρουμ τον τρόπο ή την τιμή που κοστολογεί ένας συνάδελφος μια συγκεκριμένη εργασία τότε βάσει του (1) θα έχω τον τρόπο να διεισδύσω και να ανταγωνιστώ το πελατολόγιό του. Βέβαια η συγκεκριμένη ευθυνη δεν βαραίνει την κοινότητα αλλά νομίζω πως απαγορευοντας την άμεση δημοσιευση του κόστους, αφενός η κοινότητα προστατευει τα νέα μέλη και τους αδαείς, αφετέρου τους υποχρεώνει να διαβάσουν έναν τουλάχιστον ορθότερο τρόπο για να κοστολογεί ένας γραφίστας. Παρακάτω θα σας εξηγήσω με ποιον τρόπο προτείνω να γίνεται αυτό.
γ) Η άμεση δημοσίευση κόστους εργασιών γίνεται επίσης από κάποιον που θέλει να δημιουργήσει εντυπώσεις, για να «κινήσει» νήματα ή για να μάθει τι «παίζεται». Εάν λοιπόν κάποιος νέος ή παλιός θέλει να μάθει τον τρόπο κοστολόγησης μπορεί να συμβουλευτεί την Ενωση. Ας σταματήσουμε να σερβίρουμε τιμές στον κάθε αναγνωστη.
δ) Εάν κάποιος θέλει να δημοσιευσει τιμοκατάλογο ας το κάνει στο site του. Γιατί να κάνει έμμεση διαφήμιση μέσω του φόρουμ?
Η πρόταση μου συγκεκριμένα είναι η παρακάτω:
Ι. Αναγραφή στους όρους χρήσης του φόρουμ πως απαγορευται η δημοσίευση κόστους εργασιας και
ΙΙ. Διαγραφή της επίμαχης δημοσιευσης και αντικατασταση αυτής με το λινκ του τρόπου κοστολόγησης της Ενωσης.
Ακόμα και αν έχω πέσει έξω στην κρίση μου και η πλειονότητα των χρηστών απαξιώνει τον τρόπο κοστολόγησης της Ενωσης, η παρούσα πρότασή μου δεν αλλάζει. Χίλες φορές να είμαστε στα τυφλά και να κάνει ο καθένας ό,τι κατεβάσει η γκλάβα του, παρά αυτές τις φωτοβολίδες που βλέπουν τα ματάκια μου.
Κλείνοντας θέλω να σας υπενθυμισω πως η κοινότητα και η Ενωση μπορούν να γίνουν συγκοινωνούντα δοχεία για να υπάρξει υπαρκτό βήμα και λόγος για όλους τους γραφίστες ώστε οι ανάγκες τους να εισακούονται από την Ενωση. Η κοινότητα μόνο να χάσει θα έχει, αν συνεχίσει αυτό την ανόητη λογική να δημοσιευει την κάθε αυθαίρετη τιμή του καθένα.
Και κάτι xtra γιατί το κρατάω μέσα μου πολλούς μήνες αλλά όλο έλεγα πως θα διορθωθούν τα πράγματα.
Ηδη 4 από τους καλύτερους αρθρογράφους σας, έχουν σταματήσει εδώ και καιρό να δραστηριοποιούνται στο φόρουμ σας. Εάν παρατηρήσετε την ποιότητα των δημοσιεύσεων τον τελευταιο χρόνο θα βρείτε σε συντριπτική πλειοψηφία τα παρακάτω:
α) Τι τιμή να δώσω το έντυπο.
β) εάν το πισι είναι καλύτερο από το μακ (είναι θέμα design αυτό? αυτά τα θέματα θα έπρεπε να διαγράφονται κατευθείαν)
γ) Εάν το corel είναι καλύτερο από το illustrator (σαν να μπαίνεις σε ένα φόρουμ για τον εξπρεσιονισμό και να βλέπεις να μιλάνε μονο για πινέλα)
δ) Εάν τα 300 dpi τυπώνουν καλύτερα από τα 100 στην ψηφιακή (δηλ δεν ρωτάμε τον τυπογράφο που θα το τυπώσει αλλά τον κάθε τυχάρπαστο σε ένα φόρουμ).
Και για να μην με πείτε κακό, δεν υποστηρίζω πως δεν πρέπει να λέγονται και αυτά, αλλά - για όνομα του Θεού! - είναι συντριπτικά περισότερα από εκείνα που πραγματικα έχουν θέση σε αυτό το φόρουμ. Που είναι τα tutorials, που είναι αρθρα για τον Brody τον Escher, τον Giger? Που είναι άρθρα που να αναφέρονται σε γραμματοσειρές και πως να φτιαξουμε μια δική μας?
Χαίρομαι όμως πραγματικά όταν βλέπω web developers να ανταλλάζουν τις γνώμες τους και τον περίεργο κώδικά τους