πως γινετε με joomla?

Adobe Photoshop, Flash, DreamWeaver, FireWorks, Contribute, FreeHand, Director.

Re: πως γινετε με joomla?

Δημοσίευσηαπό webdak » 10.03.09, 2:50 pm

Υποτίθεται οτι εδώ θέτουμε συγκεκριμένα ερωτήματα μερικής άγνοιας και όχι ολικής του τύπου "Παιδία πώς δουλεύει η joomla???"


Υ.Γ.: όποια λέξη εχει κατάληξη -α δεν είναι απαραιτητα γένους θυληκου!!!
Άβαταρ μέλους
webdak
Member
 
Posts: 81
Εγγραφή: 16.02.09, 1:20 am

Re: πως γινετε με joomla?

Δημοσίευσηαπό notis » 10.10.10, 11:11 am

Για να ξεθάψουμε ένα από τα πιο ουσιαστικά posts που (χάρη στον Θοδωρή) έχουν γίνει στο vcdc σχετικά με web development :)
Θοδωρή, αν και δεν έχω τοποθετηθεί επί της καταπληκτικής και αναλυτικότατης δημοσίευσής σου, έχω διαβάσει (και εμπεδώσει) όλο τον τρόπο με τον οποίο εργάστηκες στο παράδειγμα που μας έδωσες.
Η αλήθεια είναι πως τον τελευταίο καιρό μελέτησα αρκετά το joomla και το drupal και κρίνοντας από την τοποθέτησή σου το eZPublish σαφώς υπερτερεί, ακόμα και σε σύγκριση με τα πολύ καλά add-ons του joomla (Κ2) και του drupal (cck), ειδικά στον τομέα των συσχετίσεων (με τον οποίο είμαι "άρρωστος" και δεν κάνω συμβιβασμούς).

Ως web developer όμως, θέλω να έχω πάντα τον πλήρη έλεγχο. Και στο core ακόμα! Αν θέλω περισσότερα από αυτά που μου παρέχει το σύστημα, θέλω να είμαι σε θέση να τα δημιουργήσω και όχι να περιμένω πότε και αν θα γίνει κάποιο major update και αν θα περιέχει αυτό ή αυτά που μου λείπουν.

Για τον λόγο αυτό έχω μείνει κολημένος στην χρήση του δικού μου framework το οποίο σύντομα θα φτάσει με το τελευταίο refactoring στην v3. Βασικό μου μέλημα είναι η ευέλικτη και έυκολη δημιουργία του backend admin panel κάθε site.
Δεν ξέρω αν ποτέ θα το εξελίξω σε πλήρες CMS (στην ουσία ένα templating system χρειάζεται μόνο), επειδή πιστεύω πως αν έχεις ένα ευέλικτο και πανίσχυρο framework, η διαδικασία του να μετατρέψεις οποιοδήποτε xhtml/css static template σε πλήρως δυναμική και λειτουργική ιστοσελίδα, είναι μια απλή διαδικασία. Και όλα αυτά χωρίς να "περιορίζεσαι" από καμία δέσμευση (που πάντα υπάρχουν στα templating systems των CMS).

Όταν αποφάσισα να προχωρήσω στο τελευταίο refactoring, ο σκοπός ήταν ένας!
Να έχω συνδυαστικά στην διάθεσή μου τα θετικά στοιχεία από:
  το K2 του Joomla ,
  το cck, την ταξινόμηση και την κατηγοριοποίηση του Drupal,
  την ευελιξία των συσχετίσεων του eZPublish
  και κυρίως όλα αυτά που είχα στο μυαλό μου και δεν μου τα κάλυπταν τα αναφερθέντα CMS

Σύντομα ελπίζω να είμαι σε θέση να παρουσιάσω (και μέσω video) την πρώτη beta, όπου θα χρειαστώ και την βοήθεια των καλών συναδέλφων που θα προθυμοποιηθούν για beta testing με σκοπό το debuging και το feedback.
Άβαταρ μέλους
notis
Master Admin
 
Posts: 3697
Εγγραφή: 23.02.04, 1:36 pm
Τοποθεσία: Corinth

Re: πως γινετε με joomla?

Δημοσίευσηαπό Theo » 11.10.10, 12:41 am

Γειά σου Νότη,

Θυμάμαι από παλιότερα ότι το CCK του Drupal έχει πάρει την ιδέα από τα Content Classes του eZ Publish. Δεν έχω δοκιμάσει το Κ2 του Joomla.
Να πούμε εδώ ότι το eZ Publish έχει από την αρχή αντικειμενοστραφή σχεδίαση και αυτή είναι βασική λειτουργικότητα του συστήματος, όχι κάποια ξεχωριστή επέκταση.

Το "μειονέκτημα" όλων αυτών των συστημάτων είναι ότι οι κλάσεις και οι συσχετισμοί τους δεν αντικατοπτρίζονται ακριβώς στο μοντέλο της βάσης δεδομένων. Π.χ. για κάθε κλάση δεν δημιουργείται ένας νέος πίνακας. (όπως π.χ. στο RοR ή στο Django)

Αυτό σημαίνει πολυπλοκότητα όπως και πιο αργή εκτέλεση της εφαρμογής. Αντί να γίνει ένα συγκεκριμένο ερώτημα στη βάση γίνονται 5 ή και παραπάνω.
Iδεατά καλό θα ήταν τα συχνά ερωτήματα να τα κάνεις Stored Procedures.

Επειδή ξέρω πόσο δημιουργικός είσαι και μπράβο σου, είμαι περίεργος να δω τι έχεις φτιάξει και να βοηθήσω στο testing. Άστο απλά για μετά τις εκλογές γιατί τώρα μας έχουν φάει οι υποψήφιοι και τα site τους...
Theo
Senior Member
 
Posts: 553
Εγγραφή: 29.04.06, 10:33 pm

Re: πως γινετε με joomla?

Δημοσίευσηαπό notis » 11.10.10, 10:24 am

Theo έγραψε:Το "μειονέκτημα" όλων αυτών των συστημάτων είναι ότι οι κλάσεις και οι συσχετισμοί τους δεν αντικατοπτρίζονται ακριβώς στο μοντέλο της βάσης δεδομένων. Π.χ. για κάθε κλάση δεν δημιουργείται ένας νέος πίνακας. (όπως π.χ. στο RοR ή στο Django)


Μόλις με έκανες να πάρω τα πάνω μου ;)
Ενώ δεν γνώριζα την ανωτέρω πληροφορία διαπιστώνω πως την ίδια σχεδιαστική φιλοσοφία ακολούθησα.

Theo έγραψε:Επειδή ξέρω πόσο δημιουργικός είσαι και μπράβο σου, είμαι περίεργος να δω τι έχεις φτιάξει και να βοηθήσω στο testing. Άστο απλά για μετά τις εκλογές γιατί τώρα μας έχουν φάει οι υποψήφιοι και τα site τους...


Σαφώς έτσι κι αλλιώς χρειάζομαι και εγώ κάποιο χρόνο.
Σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου να βοηθήσεις στο testing.
Άβαταρ μέλους
notis
Master Admin
 
Posts: 3697
Εγγραφή: 23.02.04, 1:36 pm
Τοποθεσία: Corinth

Re: πως γινετε με joomla?

Δημοσίευσηαπό Theo » 12.10.10, 2:43 pm

notis έγραψε:
Theo έγραψε:Το "μειονέκτημα" όλων αυτών των συστημάτων είναι ότι οι κλάσεις και οι συσχετισμοί τους δεν αντικατοπτρίζονται ακριβώς στο μοντέλο της βάσης δεδομένων. Π.χ. για κάθε κλάση δεν δημιουργείται ένας νέος πίνακας. (όπως π.χ. στο RοR ή στο Django)


Μόλις με έκανες να πάρω τα πάνω μου ;)
Ενώ δεν γνώριζα την ανωτέρω πληροφορία διαπιστώνω πως την ίδια σχεδιαστική φιλοσοφία ακολούθησα.
.

Το κακό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι δεν υπάρχει ευελιξία σε αλλαγές. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις το περιεχόμενο από το μοντέλο. Π.χ. αν αλλάξεις κάτι στο μοντέλο αφού έχεις ήδη περιεχόμενο τότε έχεις πρόβλημα. Ειδικά αν οι ιδιότητες του περιεχομένου είναι στήλες πίνακα. Καλύτερη η χρήση XML ή name-value pairs ή object databases, όπου το περιεχόμενο από διαφορετικές εκδόσεις του ίδιου μοντέλου μπορεί να συνυπάρχει.
Theo
Senior Member
 
Posts: 553
Εγγραφή: 29.04.06, 10:33 pm

Re: πως γινετε με joomla?

Δημοσίευσηαπό hidedora » 12.10.10, 3:40 pm

Παρακολούθησα όλη τη συζήτηση με ενδιαφέρον. Εγώ αυτό που θέλω να πω είναι ότι το κάθε cms έχει φτιαχτεί για κάποιο λόγο. Δεν μπορείς π.χ. να χρησιμοποιήσεις το joomla για όλα. Για αυτό και υπάρχουν διάφορα cms. Το ζήτημα είναι να ξέρεις τι να χρησιμοποιήσεις και που να το χρησιμοποιήσεις.

Σίγουρα υπάρχουν ειδικευμένα cms ανοιχτού ή κλειστού κώδικα, τα οποία μπορούν να σβήσουν το joomla στον κλάδο τους, επειδή πολύ απλά έχουν φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξυπηρετούν εξειδικευμένες ανάγκες. Εγώ προτιμώ τα έτοιμα cms σε περιπτώσεις που εξυπηρετούν τις ανάγκες του πελάτη, έτσι μειώνεται το κόστος ανάπτυξης. Όχι το κόστος σχεδίασης φυσικά.

Αυτό που μου αρέσει σε αυτά τα συστήματα, είναι η ευκολία και τα plugins που περιέχουν για seo, κάτι που αρκετοί developers τα αγνοούν στα δικά τους cms και βλέπουμε π.χ. να υπάρχει παντού ο ίδιος τίτλος κλπ κλπ.

Απλά θα κλείσω λέγοντας ότι το κάθε πράγμα πρέπει να εφαρμόζεται εκεί που πρέπει.
Άβαταρ μέλους
hidedora
Junior Member
 
Posts: 262
Εγγραφή: 02.09.10, 12:46 pm

Re: πως γινετε με joomla?

Δημοσίευσηαπό notis » 12.10.10, 9:45 pm

hidedora, κάποια πράγματα είναι ή δεν είναι:
Για παράδειγμα, ό,τι cms και αν είναι, είναι αδιανόητο να μην έχει:
  Δημιουργία custom content type
  Ταξινόμηση drag 'n drop (α ρε κατακαϋμένο joomla)
  Δυνατότητα συσχέτησης one to many & many to many
  Ευέλικτη κατηγοριοποίηση σε ν επίπεδα

Υπάρχουν κι άλλα, αλλά τα ανωτέρω είναι αδιαπραγμάτευτα! Για να ξέρουμε τι λέμε, τα πράγματα με το όνομα τους ή ντυμένα με όμορφες δικαιολογίες...
Άβαταρ μέλους
notis
Master Admin
 
Posts: 3697
Εγγραφή: 23.02.04, 1:36 pm
Τοποθεσία: Corinth

Re: πως γινετε με joomla?

Δημοσίευσηαπό hidedora » 12.10.10, 10:47 pm

noti θα συμφωνήσω απόλυτα. Δεν είμαι ούτως ή άλλως ο απόλυτα ειδικός για να το κρίνω, αφού οι γνώσεις μου στην ανάπτυξη ιστοσελίδων είναι πολύ περιορισμένες. Απλώς παραπάνω το ανέφερα γενικά για τα cms και ότι το κάθε ένα εξαρτάται που το χρησιμοποιείς. π.χ. για ένα μικρομεσαίο site το joomla ίσως να κάνει. Για μεγάλα sites με τα παραπάνω που αναφέρθηκαν, ιδιαίτερα με το ζήτημα των χρηστών και των κατηγοριοποιήσεων, ή κάποιο eshop δεν είναι ότι καλύτερο. Εδώ έρχονται τα προσαρμοσμένα συστήματα, που συμπληρώνουν το παζλ.

Απλά θέλω να προσθέσω ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστοι που να ξέρουν να φτιάχνουν σωστά cms από σφαιρική άποψη. Ίσως να μιλάμε και για καμια 50ρια άτομα, όχι περισσότερους (και πολλούς λέω). Το ίδιο ισχύει και στο seo και στον σχεδιασμό ιστοσελίδων.

Επίσης, είναι καλό να το χρησιμοποιήσεις αν έχεις μειωμένες γνώσεις (όπως εγώ) ή αν δεν έχεις αναπτύξει ακόμη το δικό σου cms. Αναδιαμφισβήτητα, κάτι το οποίο είναι ειδικευμένο, δεν μπορεί να είναι χειρότερο από ένα γενικό open source cms.

Απλά θα ήταν προτιμότερο κάποιες εταιρείες να χρησιμοποιούν το joomla, drupal, wordpress, από το να φτιάχνουν cms με απαράδεκτη ασφάλεια και ελλείψεις, παρότι έχουν αρκετά χρόνια στον τομέα.
Άβαταρ μέλους
hidedora
Junior Member
 
Posts: 262
Εγγραφή: 02.09.10, 12:46 pm

Re: πως γινετε με joomla?

Δημοσίευσηαπό notis » 12.10.10, 11:55 pm

Σαφώς, ναι, υπάρχουν πάντα περιπτώσεις sites που καλύπτονται απόλυτα και με joomla και με τα υπόλοιπα που προανέφερες.
Συζήτηση κάνουμε σχετικά με το τι θα ήταν ιδεατό, και μου κάνει εντύπωση, πως ενώ από πίσω από κάθε cms υπάρχουν ικανότατοι developers στην κοινότητα, δεν διδάσκεται ο ένας από τον άλλον, ώστε σε κάθε αναβάθμιση να φροντίσουν να καλύπτουν αυτές τις κτυπητές ελείψεις.

Φτάνει τώρα στο joomla 1.6 το πλήρωμα του χρόνου ώστε να καταργήσουν τις προϊστορικές ενότητες->κατηγορίες και να παρέχουν σύγχρονη κατηγοριοποίηση. Κωφεύουν όμως στο κρίσιμο τομέα των custom content types (αφήνoντας όλο το γήπεδο ελεύθερο, για να παίζουν μπάλα plugins όπως το K2).

Όπως προείπα είμαι υπέρ της ιδέας των frameworks, γιατί σε οποιοδήποτε CMS, από την φύση του templating προκύπτουν περιορισμοί που σε κάποιες περιπτώσεις κάνουν και την κρίσιμη διαφορά! Εκεί που ποντάρουν αυτά τα CMS είναι σε predefined τύπους sites όπου έχουμε απλά δημοσιεύσεις ή προϊόντα. Και ναι σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να αποτελούν μια βολική και ανταγωνιστική λύση (αν εξαιρέσω το θέμα της ασφάλειας και των αναβαθμίσεων).
Άβαταρ μέλους
notis
Master Admin
 
Posts: 3697
Εγγραφή: 23.02.04, 1:36 pm
Τοποθεσία: Corinth

Re: πως γινετε με joomla?

Δημοσίευσηαπό hidedora » 13.10.10, 12:45 am

κοίταξε τη λογική με την οποία κινούνται δεν την ξέρω. Σίγουρα έχουν τους λόγους τους και ίσως τα ζητήματα ασφαλείας να είναι αυτά που τους απασχολούν περισσότερο (όπως και θα έπρεπε άλλωστε). Απλά τους δικαιολογώ στο ζήτημα ότι προσπαθούν να φτιάξουν ένα cms που να απευθύνεται σε μία μεγάλη μερίδα (κάτι εκατομμύρια χρήστες για την ακρίβεια) και να είναι απόλυτα ασφαλές. Οπότε τα ζητήματα ασφαλείας γίνονται πρώτης προτεραιότητας :wall

Βάλε και εσύ τον εαυτό σου στη θέση τους. Εάν είχες να εξυπηρετήσεις εκατομμύρια, ένα team 600 - 700 ατόμων, είναι μικρό. Οπότε απλά πρέπει να ιεραρχήσεις τις προτεραιότητες. Δεν το νομίζω ότι τυχαία δεν προβαίνουν σε αυτά τα βήματα. Ίσως να κάνω και λάθος.

Τέλος, τα έτοιμα συστήματα (αναφέρομαι γενικά και όχι μόνο σε joomla) αποτελούν μία καλή λύση επίσης για νέους developers, διότι μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικοί στην αγορά, για αυτό και είναι ιδιαίτερα διάσημα. Με αυτό εννοώ ότι εσύ είσαι στην αγορά πιθανότατα 2 δεκαετίες, οπότε έχεις φτιάξει ένα cms ιδιαίτερα αποδοτικό. Αν ένας νέος developer εμφανιστεί αυτή την περίοδο, έχει ένα χρονικό χάσμα μέχρι να αναπτύξει κάτι το ίδιο αποδοτικό, όπως αυτό που έχεις εσύ, οπότε αναγκαστικά θα χρειαστεί να καταφύγει σε μία τέτοια λύση, για το πρώτο διάστημα τουλάχιστον. :superman:
Άβαταρ μέλους
hidedora
Junior Member
 
Posts: 262
Εγγραφή: 02.09.10, 12:46 pm

Re: πως γινετε με joomla?

Δημοσίευσηαπό notis » 13.10.10, 9:44 am

Ασφαλές open source software δεν υπάρχει! Είναι εξ ορισμού άτοπο!
Βασικά δεν υπάρχει ασφαλές software! (άλλη κουβέντα αυτή)
Η ασφάλεια σου πάντα, έγκειται στο να αποκρύψεις τις αδυναμίες.
Και στον ανοικτό κώδικα δεν μπορείς.

Στα υπόλοιπα συμφωνώ, ναι το joomla θα βηθήσει κάποιους στην αρχή αλλά το να έχει τις πρέπουσες δυνατότητες δεν έχει να κάνει με θέματα ασφαλείας.
Άβαταρ μέλους
notis
Master Admin
 
Posts: 3697
Εγγραφή: 23.02.04, 1:36 pm
Τοποθεσία: Corinth

Re: πως γινετε με joomla?

Δημοσίευσηαπό Theo » 13.10.10, 3:33 pm

Σωστά Νότη, το "security through obscurity" είναι στις βασικές αρχές software engineering.

Σίγουρα πάντως υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο Open Source λογισμικό. Μια ματιά στα προβλήματα ασφαλείας του κάθε συστήματος αρκεί:
1. Joomla
2. Wordpress
3. Drupal
4. eZ Publish

Οι δυνατότητες και η πολυπλοκότητα του λογισμικού δεν έχουν άμεση σχέση με τα προβλήματα ασφαλείας. Από τον παραπάνω κατάλογο, βλέπουμε ότι το Wordpress και το Joomla που έχουν τις λιγότερες δυνατότητες έχουν και τα περισσότερα και πιο σοβαρά προβλήματα ασφαλείας.
Theo
Senior Member
 
Posts: 553
Εγγραφή: 29.04.06, 10:33 pm

Re: πως γινετε με joomla?

Δημοσίευσηαπό hidedora » 13.10.10, 10:00 pm

Δεν ξέρω κατά πόσο θεωρούνται ασφαλή. Πάντως κάπου είχα διαβάσει ότι drupal, wordpress και joomla είναι στην πρώτη δεκάδα των πιο ασφαλών συστημάτων διαχείρισης. Επίσης, εκτίθενται σε μεγάλη ποσότητα, με ανοιχτό κώδικα, άρα είναι εύκολο να δει κάποιος τις αδυναμίες. Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι είναι πιο ασφαλή από τα περισσότερα προσαρμοσμένα cms που φτιάχνουν στην Ελλάδα.

Πάντως από τη δική μου οπτική, δεν έχω δει ακόμη προσαρμοσμένο cms που να έχει αξιόλογες δυνατότητες για seo από τους πελάτες που έχω. Για την ακρίβεια όχι αξιόλογα, αλλά είναι εντελώς αδύνατο να βελτιστοποιηθούν...
Άβαταρ μέλους
hidedora
Junior Member
 
Posts: 262
Εγγραφή: 02.09.10, 12:46 pm

Re: πως γινετε με joomla?

Δημοσίευσηαπό notis » 14.10.10, 7:51 am

hidedora έγραψε:
Πάντως από τη δική μου οπτική, δεν έχω δει ακόμη προσαρμοσμένο cms που να έχει αξιόλογες δυνατότητες για seo από τους πελάτες που έχω. Για την ακρίβεια όχι αξιόλογα, αλλά είναι εντελώς αδύνατο να βελτιστοποιηθούν...


Όταν λες αξιόλογες δυνατότητες για seo, τι ακριβώς εννοείς;
Πέραν του να παράγεται ένας σχετικός HTML τίτλος και να χρησιμοποιείται semantic markup (άντε και SEF URLs);
Και ελπίζω να μην αναφέρεις φαιδρότητες όπως meta keywords & descriptions.

Το ουσιαστικό seo, είναι το content και τα backlinks, και δεν νομίζω τα cms που ανέφερες να προσφέρουν κάτι παραπάνω σ' αυτόν τον τομέα.
Ακόμα και τα SEF URLs είναι υπό αμφισβήτηση τελευταία...
Άβαταρ μέλους
notis
Master Admin
 
Posts: 3697
Εγγραφή: 23.02.04, 1:36 pm
Τοποθεσία: Corinth

Re: πως γινετε με joomla?

Δημοσίευσηαπό hidedora » 14.10.10, 9:49 am

Βασικά αυτό που παρατηρώ είναι ότι περιλαμβάνουν στο header και τον τίτλο, με αποτέλεσμα όλες οι σελίδες να έχουν τον ίδιο τίτλο. Κάτι που είναι αρνητικό.

Το καλό με τα έτοιμα cms είναι ότι παρέχουν μία μεγάλη γκάμα από seo λογισμικά, που αν τα ρυθμίσεις, δεν χρειάζεται να ανησυχείς για meta ή για sef ή για τίτλους ή για ping, κάτι που πραγματικά σου λύνει τα χέρια και κερδίζεις αρκετό χρόνο.

Για αυτό το λόγο ίσως αρκετά μεγάλες εταιρείες που ασχολούνται με seo, επιλέγουν αυτά τα συστήματα ακόμη και για τις δικές τους ιστοσελίδες.

Τα meta και τα uri όπως αναφέρεις παίζουν μικρό ρόλο. Απλά όταν έχεις λογισμικά να σου τα κάνουν από μόνα τους, και δεν χάνεις χρόνο, κερδίζεις και από εκεί έστω και αυτό το λίγο. :D

Το seo είναι ένα σύνολο από παράγοντες. Μπορεί τα links να παίζουν το σημαντικότερο ρόλο, αλλά με ελάχιστα links μπορείς να πετύχεις θαύματα αν έχεις σωστό onpage seo. Και ναι σε αυτό περιλαμβάνονται και τα uri και τα meta.
Άβαταρ μέλους
hidedora
Junior Member
 
Posts: 262
Εγγραφή: 02.09.10, 12:46 pm

Προηγούμενη

Επιστροφή στο II.II Δημιουργικό λογισμικό σχεδίασης για τα ψηφιακά μέσα

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες

Visual Communication Designers Club

Το Visual Communication Designers Club, το μεγαλύτερο Ελληνικό online design forum, αποτελεί μια Ελληνική κοινότητα σχεδιαστών οπτικής επικοινωνίας, υπό την ευρύτερη έννοια του όρου, θέλοντας να συμπεριλάβει στα μέλη της κάθε ειδικότητα και βαθμίδα όσων σπουδάζουν ή εργάζονται στον χώρο της επικοινωνίας, έντυπης, διαδικτυακής, τρισδιάστατης ή εφαρμογών πολυμέσων