notis έγραψε:Γιάννη όποτε έχει γίνει αυτή η συζήτηση (και εδώ και στο freestuff.gr) ο αντίλογος είναι αυτός!
Μα δεν διαφωνεί κανείς σε αυτό! Όντως η as3 είναι πιο δυνατή από την as2.
Πες μου όμως ειλικρινά, ποιος από τους designers που θέλουν να επεκταθούν στα interactive web sites, θα χρησιμοποιήσει την αντικειμενοστρεφή δύναμη της as3, θα δημιουργήσει .as αρχεία κλπ κλπ.
Μιλώ για τους designers της "διπλανής πόρτας", τον "Γιώργο", την "Μαρία", τον "Τάκη" κλπ.
Δεν διαφωνώ καθόλου σε αυτό. Μάλιστα, αν έχεις δουλέψει Lingo (scripting γλώσσα του Director) θα διαπιστώσεις από που "έκλεψε" η Macromedia τη σύνταξη της AS. Μα φυσικά από τον... εαυτό της! For the record, τη δεκαετία του 90 και μέχρι τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, οι πολυμεσικές παραγωγές σε CD-ROM έδιναν κι έπαιρναν με αποτέλεσμα το Director να είναι το κύριο εργαλείο ανάπτυξης-άντε και το authorware καμία φορά.
Συνεπώς η μεστότητα των προηγούμενων εκδόσεων της AS έγκειται στη δοκιμασμένη αντοχή και ποιότητα των multimedia προϊόντων της Macromedia στο σύνολό τους.
Από την άλλη ρε συ Νότη, με το καλημέρα μαθαίνεις για τους event listeners και μπαίνεις στα βαθιά. Παράδειγμα κλασσικόν:
ΑS3 μετακίνηση σε διαφορετικό frame της timeline
- Κώδικας: Επιλογή όλων
myButton.addEventListener(MouseEvent.CLICK, buttonClick);
function buttonClick(event:MouseEvent):void{
gotoAndStop(frameNumber);
};
ΑS2 μετακίνηση σε διαφορετικό frame της timeline
- Κώδικας: Επιλογή όλων
on (release) {
gotoAndPlay(frameNumber);
}
Ξέρεις για μένα ποια είναι η ουσιώδης διαφορά;
Ότι στην πρώτη περίπτωση μαθαίνεις τι στο διάολο κάνουν οι event listeners, ορίζεις με απόλυτη σαφήνεια το MouseEvent (buttonClick) , κατανοείς το event handling model και φτιάχνεις το πρώτο σου function με το καλημέρα. Επίσης δεν γράφεις κώδικα αριστερά, δεξιά και πάνω κάτω αλλά μόνο σε ένα συγκεκριμένο σημείο του IDE.
Στη δεύτερη περίπτωση απλώς κάνεις copy-paste τον-πολύ κατανοητό κώδικα-επάνω στο button!!! Αυτό κατάλαβα πόσο ηλίθιο είναι με την πάροδο του χρόνου και άλλαξα συνήθειες.
Ναι η AS2 είναι πραγματικά quick n dirty αλλά εκεί νομίζω είναι το πρόβλημα. Ότι έχει easy learning curve που σου επιτρέπει να φτιάξεις παπάδες (μέχρι και απλά games), αλλά μόλις αρχίσεις να σκαλίζεις παραπάνω, διαπιστώνεις ότι αν δεν ξέρεις βασικό προγραμματισμό δεν μπορείς να κάνεις τίποτε!! Είναι σαν να πέφτεις σε τοίχο.
Απλώς πιστεύω ότι αυτή η αρχική δυσκολία μάλλον καλό κάνει παρά κακό, σ'αυτόν που μαθαίνει flash. Και του δίνει εφόδια για το μέλλον