προβλημα illustrator σε pdf

Adobe InDesign, Photoshop, Illustrator, Quark Xpress, Corel Draw, PhotoPaint, Corel Painter κ.λπ

προβλημα illustrator σε pdf

Δημοσίευσηαπό Fotis3d » 28.06.08, 7:48 pm

Καλησπέρα . Θέλω να κάνω save από illustrator σε pdf . Και έχω το εξής πρόβλημα . Όταν τα γράμματα τα κάνω outline πριν από το save τότε το γράμμα L πεζό (το l δηλαδή) μου το βγάζει πολύ bold . Αυτό το πρόβλημα είναι εμφανές στο Acrobat Viewer αλλά όχι στο Photoshop . Παρόλαυτα στην εκτύπωση σε απλό εκτυπωτή το πρόβλημα υπάρχει . Γνωρίζει κανείς κάτι ?

Επίσης ήθελα να μάθω αν ξέρετε κανένα βιβλίο ή tutorial για κλείσιμο αρχείου σε pdf και postscript . Πως μπορεί κάποιος να τα μάθει αυτά όταν δεν του τα έμαθαν στη σχολή και δεν προτίθεντε να του τα μάθουν όταν τα ζητάει ?



Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων .
Άβαταρ μέλους
Fotis3d
Junior Member
 
Posts: 325
Εγγραφή: 13.09.06, 2:42 pm

Δημοσίευσηαπό krama » 28.06.08, 8:50 pm

Αν θέλεις γίνε πιο συγκεκριμένος με τα βήματα που κάνεις για να σώσεις το PDF, αν και νομίζω οτι αυτό το πρόβλημα είναι θέμα της συγκεκριμένης γραμματοσειράς. Σου το εμφανίζει και με άλλες γραμματοσειρές;
blog.krama.tv // Blog for videomakers // Feeding you with skills!
Krama i.news blog
Follow me on twitter...http://twitter.com/Kramatv
Άβαταρ μέλους
krama
Member
 
Posts: 200
Εγγραφή: 31.08.07, 12:48 pm

Δημοσίευσηαπό El Panos » 28.06.08, 8:55 pm

Θα συμφωνήσω με τον krama. Μάλλον θέμα γραμματοσειράς είναι. Δοκίμασε να την αλλάξεις με μια κοντινή σε αυτή που χρησιμοποιείς (όχι την ίδια με άλλο βάρος) και δες αν το κάνει πάλι (θεωρητικά δεν πρέπει)
El Panos
Old Member
 
Posts: 1045
Εγγραφή: 27.06.08, 6:24 am
Τοποθεσία: Πίσω από ένα ViewSonic VA2216w

Δημοσίευσηαπό Fotis3d » 28.06.08, 9:14 pm

Η γραματοσειρα ειναι η Tahoma . Πολυ απλα .

- Κανω New document στο μεγεθος που θελω μια καρτα (γιατι για καρτα προκειται) + το ξακρισμα .

- Βάζω το background που εχω φτιαξει απο Photoshop .

- Βαζω τα στοιχεια της καρτας (γραμματα) . Και τα κανω outline .

- Save as pdf . Χωρις να πολυ πειραξω ρυθμισεις στο pdf .

Ολα βγαινουν οκ εκτος απο το l . Απο το corel που δοκιμασα δεν μου το κανει αυτο το προβλημα .

Εν τω μεταξυ αν στο Illustrator τα γραμματα δεν τα κανω outline και τα αφησω οπως ειναι δεν το παρουσιαζει το προβλημα στο l .
Άβαταρ μέλους
Fotis3d
Junior Member
 
Posts: 325
Εγγραφή: 13.09.06, 2:42 pm

Δημοσίευσηαπό Fotis3d » 28.06.08, 9:16 pm

παιδια μου κανει το ιδιο και με την arial .
Άβαταρ μέλους
Fotis3d
Junior Member
 
Posts: 325
Εγγραφή: 13.09.06, 2:42 pm

Δημοσίευσηαπό IzyRider » 28.06.08, 9:29 pm

Το "πρόβλημα" έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την απεικόνιση.
Όσες φορές χρειάστηκε να έχω PDF με κείμενο σε καμπύλες, είχα ίδια "προβλήματα".
Σε καμμία εκτύπωση όμως, δεν παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Στην χειρότερη περίπτωση, δοκίμασε να τυπώσεις ένα δοκίμιο.
Εκεί θα δεις αν τελικά δημιουργεί πρόβλημα στην εκτύπωση.
Σκέψου, ΠΡΙΝ μιλήσεις... Μετά, είναι αργά...

Α! ναι... υπάρχει και το:
Οι άδειοι τενεκέδες κάνουν περισσότερο θόρυβο...
IzyRider
Site Admin
 
Posts: 1127
Εγγραφή: 24.02.04, 9:51 am
Τοποθεσία: Athens - Hellas

Δημοσίευσηαπό Fotis3d » 29.06.08, 11:47 am

Εγω παντως που το τυπωσα στον εκτυπωτη στο σπιτι το προβλημα τυπωθηκε .
Περιεργο ειναι παντως . Μπορει να το στειλω απο το corel που δεν βγαζει προβλημα . Δεν μου κολλαει να βγαλω δοκιμιο για τις συγκεκριμενες καρτες τη στιγμη που ειμαι κατα 50% οτι θα βγαλει προβλημα .

Ευχαριστω παντως για τις προτασεις σας .
Άβαταρ μέλους
Fotis3d
Junior Member
 
Posts: 325
Εγγραφή: 13.09.06, 2:42 pm

Δημοσίευσηαπό krama » 29.06.08, 12:58 pm

Fotis3d έγραψε:Εγω παντως που το τυπωσα στον εκτυπωτη στο σπιτι το προβλημα τυπωθηκε .
Περιεργο ειναι παντως . Μπορει να το στειλω απο το corel που δεν βγαζει προβλημα . Δεν μου κολλαει να βγαλω δοκιμιο για τις συγκεκριμενες καρτες τη στιγμη που ειμαι κατα 50% οτι θα βγαλει προβλημα .

Ευχαριστω παντως για τις προτασεις σας .


Παρακαλούμε αλλά θα σκάσουμε (τουλάχιστον εγώ προσωπικά).
Γράψε τι λειτουργικό χρησιμοποιείς και εαν έχεις κάποιον font manager εγκατεστημένο, ποιό illustrator έχεις και ποιό corel, acrobat version klp. για να δούμε τι γίνεται με τη φάση αυτή.
blog.krama.tv // Blog for videomakers // Feeding you with skills!
Krama i.news blog
Follow me on twitter...http://twitter.com/Kramatv
Άβαταρ μέλους
krama
Member
 
Posts: 200
Εγγραφή: 31.08.07, 12:48 pm

Δημοσίευσηαπό Fotis3d » 29.06.08, 1:14 pm

- Windows XP
- Corel X3
- Illustrator CS3 (και στο CS2 το ιδιο μου κανει)
- Acrobat Professional 8.0

- Font manager δεν εχω εκτος και αν σε βοηθησει το γεγονος οτι εχω εγκαταστησει το Font Navigator του Corel .


Τελικα το εκανα pdf απο InDesign CS3 και δεν εχει προβλημα . Το προβλημα ειναι μαλλον του Illustrator . Και θα σκασω και γω να μαθω τι γινεται . Εκτος και αν ειναι καποιο bug του Illustrator .
Άβαταρ μέλους
Fotis3d
Junior Member
 
Posts: 325
Εγγραφή: 13.09.06, 2:42 pm

Δημοσίευσηαπό adams » 29.06.08, 1:31 pm

Μου έχει τύχει και εμένα αυτό το πρόβλημα αρκετές φορές μάλιστα.Υπέθετα πως έιναι bug του pdf.Mε illustrator cs2 και acrobat 8.
Όποτε το συνάντησα το έδινα για τύπωμα ως eps.
Άβαταρ μέλους
adams
Member
 
Posts: 200
Εγγραφή: 18.01.07, 4:25 pm

Δημοσίευσηαπό motormount » 29.06.08, 2:04 pm

Νομίζω,πως αν δεν έχεις κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα με το RIP που θα βγεί η δουλειά σου,δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα κάνεις outline.
Αν παρ'όλα αυτά πρέπει να τα κάνεις,δοκίμασε να σώσεις το αρχείο σου .eps και να το κάνεις pdf από τον distiller,για δείς αν συνεχίζεται το πρόβλημα.
Το τι βγάζει ο εκτυπωτής στο σπίτι σου νομίζω πως ελάχιστη σημασία έχει,εκτός κι'αν έχεις RIP και στο σπίτι.

:wink:
Άβαταρ μέλους
motormount
Old Member
 
Posts: 1088
Εγγραφή: 26.04.06, 2:27 pm
Τοποθεσία: Standin next to a mountain...

Δημοσίευσηαπό Fotis3d » 29.06.08, 4:02 pm

motormount έγραψε:...δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα κάνεις outline.


να ρωτησω κατι τοτε σε αυτη την περιπτωση . αν ο τυπογραφος δεν εχει τη γραμματοσειρα που εχω χρησιμοποιησει και βγαλω pdf χωρις να τα εχω κανει outline πριν στο illustrator , θα τα διαβασει κανονικα ή θα εχει προβλημα ?
Άβαταρ μέλους
Fotis3d
Junior Member
 
Posts: 325
Εγγραφή: 13.09.06, 2:42 pm

Δημοσίευσηαπό motormount » 29.06.08, 4:44 pm

Fotis3d έγραψε:
να ρωτησω κατι τοτε σε αυτη την περιπτωση . αν ο τυπογραφος δεν εχει τη γραμματοσειρα που εχω χρησιμοποιησει και βγαλω pdf χωρις να τα εχω κανει outline πριν στο illustrator , θα τα διαβασει κανονικα ή θα εχει προβλημα ?


Το pdf ενσωματώνει τις γραμματοσειρές που χρησιμοποιούμε,και στις περισσότερες περιπτώσεις,δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα.
Γι'αυτό σου γράφω πιο πάνω να το σώσεις eps και να το περάσεις από τον distiller-με προδιαγραφές PDF/X1-a-,εφόσον ο distiller δημιουργήσει το pdf,λίγο πολύ θα είσαι εντάξει.
Αν μετά δεν περνάει από το RIP του τυπογράφου/ατελιέ whatever-και είναι πρόβλημα γραμματοσειράς-κάντα outline.
Άβαταρ μέλους
motormount
Old Member
 
Posts: 1088
Εγγραφή: 26.04.06, 2:27 pm
Τοποθεσία: Standin next to a mountain...

Δημοσίευσηαπό Fotis3d » 29.06.08, 5:04 pm

Ευχαριστω πολυ για την βοηθεια .

Παντως δοκιμασα τη μεθοδο να βγαλω eps και να κανω pdf με το distiller και το προβλημα παραμενει . Ακομα κι ετσι μου βγαζει πολυ bold το "l" . Απιστευτο . Το eps αν το ανοιξω στο Photoshop ειναι οκ αλλα οταν το περασω απο το distiller ξανακανει τα ιδια . Μηπως τελικα ειναι το acrobat ?

Βεβαια τελικα το εκανα απο InDesign και ειναι ενταξει .
Άβαταρ μέλους
Fotis3d
Junior Member
 
Posts: 325
Εγγραφή: 13.09.06, 2:42 pm

Δημοσίευσηαπό motormount » 29.06.08, 5:56 pm

Tο δοκίμασα κι'εγώ.
Το πρόβλημα σε μένα δημιουργείται μόνο όταν το κάνω outline.
Παρ'όλα αυτά,νομίζω πως ακόμα και με outlined τα γράμματα στον εικονοθέτη δε θά'χεις πρόβλημα,απλά είναι θέμα απεικόνισης.
Τώρα γιατί γίνεται στο illustrator και όχι στο indesign,ανάθεμα με αν ξέρω...
:)
Άβαταρ μέλους
motormount
Old Member
 
Posts: 1088
Εγγραφή: 26.04.06, 2:27 pm
Τοποθεσία: Standin next to a mountain...

Δημοσίευσηαπό krama » 29.06.08, 5:56 pm

Νομιζω οτι το Acrobat 8 εχει προβλημα (δεν θυμαμαι που το ειχα διαβασει). Δοκιμασε το με 7 η με 9. Oπωσδηποτε να σωσεις με PDFX3.
Τις γραμματοσειρες καλο θα ειναι να τις κανεις outlines γιατι οι πιο πολλές δεν δινουν δικαιωματα εκτυπωσης (χωρις δικαιωματα χρησης) και ο Acrobat ακολουθει πιστά οποιαδήποτε restrictions στις γραμματοσειρές.
blog.krama.tv // Blog for videomakers // Feeding you with skills!
Krama i.news blog
Follow me on twitter...http://twitter.com/Kramatv
Άβαταρ μέλους
krama
Member
 
Posts: 200
Εγγραφή: 31.08.07, 12:48 pm

Δημοσίευσηαπό motormount » 29.06.08, 6:21 pm

krama έγραψε:Νομιζω οτι το Acrobat 8 εχει προβλημα (δεν θυμαμαι που το ειχα διαβασει). Δοκιμασε το με 7 η με 9. Oπωσδηποτε να σωσεις με PDFX3.
Τις γραμματοσειρες καλο θα ειναι να τις κανεις outlines γιατι οι πιο πολλές δεν δινουν δικαιωματα εκτυπωσης (χωρις δικαιωματα χρησης) και ο Acrobat ακολουθει πιστά οποιαδήποτε restrictions στις γραμματοσειρές.


Εγώ δουλεύω σε 7.
Το X3,επιτρέπει και rgb εικόνες,οπότε αν δεν το ρυθμίσεις να στα γυρνάει CMYK θα έχεις πρόβλημα-πέρα από το ότι θεωρώ έτσι κι αλλιώς πρόβλημα να στα γυρνάει CMYK o Acrobat,είτε default με αμερικάνικα προφίλ :lol:,είτε έχοντας ρυθμίσει βάσει της ροής εργασίας σου την μετατροπή-
Τέλος-νομίζω-πως και outline να κάνεις γραμματοσειρά χωρίς δικαιώματα χρήσης,ο Acrobat δεν ξεγελιέται πάντα.
Άβαταρ μέλους
motormount
Old Member
 
Posts: 1088
Εγγραφή: 26.04.06, 2:27 pm
Τοποθεσία: Standin next to a mountain...

Δημοσίευσηαπό Fotis3d » 29.06.08, 7:08 pm

Παιδες ευχαριστω πολυ για την βοηθεια σας , πραγματικα πολυτιμη .

Motormount : Και μενα οπως προειπα μονο οταν τα κανω outline το παρουσιαζει το προβλημα .

Krama : Τωρα θα βαλω το Acrobat 9 και θα το δω . Θα σας ενημερωσω .


ΥΓ . Μηπως ξερετε κανενα tutorial ή βιβλίο για να ριξω μια ματια να μαθω περισσοτερα για την μετατροπη σε pdf και ακομα και postscript που δεν ξερω την τυφλα μου ?
Άβαταρ μέλους
Fotis3d
Junior Member
 
Posts: 325
Εγγραφή: 13.09.06, 2:42 pm

Δημοσίευσηαπό krama » 29.06.08, 8:19 pm

Postcript αρχεια να χρησιμοποιήσεις εάν συνεργάζεσαι μόνο με έναν τυπογράφο ή ατελιέ. Θα επικοινωνήσεις μαζί τους για να σου δώσουν το PPD που κάνουν rip τα postcript αρχεία αυτοί (και κατ' επέκταση οδηγίες πως θα τα κλείνεις απο τη μεριά σου). Ειδεάλλως θα χρησιμοποιήσεις των generic postcript driver της adobe (μέσα στο πρόγραμμα όταν κάνεις print).

Tα PDF και αυτά postcript αρχεία είναι μόνο που έχουν σαν σκοπό (και είναι) να γίνουν industry stantard.

Aπο κει και περα όμως (και οι απόψεις μερικές φορές διίστανται) πρέπει να ακολοθούνται κάποια βήματα ώστε να εξάγουμε σωστό αποτέλεσμα.

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να ρωτήσουμε το ατελιέ/τυπογράφο με CTP για τα χρωματικά προφίλ. Τι χρησιμοποιεί, και τι προδιαγραφές θέλει.
Βάση αυτών των στοιχείων θα κινηθείς και εσύ εάν δεν θες να έχεις πρόβλημα. Αυτό στο λέω γιατί εάν θα κάνεις εσύ αυτά που θέλεις δεν θα πάρεις ΠΟΤΕ αυτό που νόμιζες ότι θα έπαιρνες στην τελική εκτύπωση.

Έτσι για να έχεις το κεφαλάκι σου ήσυχο!

Πάντως καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε τις δουλειές και πάλι (τουλάχιστον όπως και επι film εποχής) δηλ. ο γραφίστας το δημιουργικό, το ατελιέ το prepress, το τυπογραφείο την εκτύπωση κλπ.

Προσωπικά εγώ κλείνω όλες τις δουλιές PDF και σε ορισμένες περιπτώσεις στέλνω και ανοικτά αρχεία στο ατελιέ.

Αλήθεια οι υπόλοιποι, τι χρωματικό προφίλ χρησιμοποιείτε;
blog.krama.tv // Blog for videomakers // Feeding you with skills!
Krama i.news blog
Follow me on twitter...http://twitter.com/Kramatv
Άβαταρ μέλους
krama
Member
 
Posts: 200
Εγγραφή: 31.08.07, 12:48 pm

Δημοσίευσηαπό krama » 29.06.08, 8:29 pm

Εγώ δουλεύω σε 7.
Το X3,επιτρέπει και rgb εικόνες,οπότε αν δεν το ρυθμίσεις να στα γυρνάει CMYK θα έχεις πρόβλημα-πέρα από το ότι θεωρώ έτσι κι αλλιώς πρόβλημα να στα γυρνάει CMYK o Acrobat,είτε default με αμερικάνικα προφίλ :lol:,είτε έχοντας ρυθμίσει βάσει της ροής εργασίας σου την μετατροπή-


Δε νομίζω να συμβαίνει αυτό που λες εξ'ορισμού. Η σουιτα χρησιμοποιεί τον ίδιο αλγόριθμο μετατροπής χρώματος (είτε photoshop, είτε illustrator κλπ) το ίδιο είναι. Απλώς θα είναι θέμα ρύθμισης στο export που κάνεις και φυσικά θα πρέπει να ρυθμιστεί η σουίτα για ενιαία διαχείριση χρώματος μέσα απο το bridge αλλιώς βάλε τα ίδια settings ένα ένα σε όλα τα προγράμματα που δουλεύεις.
Χρησιμοποιούμε το Fogra και μόνο, όχι japan ούτε US. Στις φωτογραφίες σου embedded ότι προφίλ θέλεις εσύ, ακόμη και Chromalin - αλλά μόνο στις photo όχι embedded profiles σε όλο το έντυπο!
Τέλος-νομίζω-πως και outline να κάνεις γραμματοσειρά χωρίς δικαιώματα χρήσης,ο Acrobat δεν ξεγελιέται πάντα.


Oυτε μια στο δισεκατομμύριο δε συμβαίνει αυτό που λες συνάδελφε! Όταν τα κάνεις outline τελείωσε το πράγμα - είναι γραμμούλες. Τι σου συνέβει και το αναφέρεις αυτό; (είμαι περίεργος να μάθω)
blog.krama.tv // Blog for videomakers // Feeding you with skills!
Krama i.news blog
Follow me on twitter...http://twitter.com/Kramatv
Άβαταρ μέλους
krama
Member
 
Posts: 200
Εγγραφή: 31.08.07, 12:48 pm

Επόμενο

Επιστροφή στο I.III Δημιουργικό λογισμικό

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Google [Bot] και 2 επισκέπτες

Visual Communication Designers Club

Το Visual Communication Designers Club, το μεγαλύτερο Ελληνικό online design forum, αποτελεί μια Ελληνική κοινότητα σχεδιαστών οπτικής επικοινωνίας, υπό την ευρύτερη έννοια του όρου, θέλοντας να συμπεριλάβει στα μέλη της κάθε ειδικότητα και βαθμίδα όσων σπουδάζουν ή εργάζονται στον χώρο της επικοινωνίας, έντυπης, διαδικτυακής, τρισδιάστατης ή εφαρμογών πολυμέσων