Ενοικίαση γραφείου

Υποχρεώσεις και δικαιώματα στην αγορά εργασίας. Ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων.

Ενοικίαση γραφείου

Δημοσίευσηαπό ic » 01.07.09, 7:46 pm

Καλησπέρα σε όλους.

Αυτήν την περίοδο ψάχνω να νοικιάσω ένα γραφείο. Είμαι με παροχής υπηρεσιών και δουλεύω από το σπίτι. Το πρόβλημα που έχω είναι ότι δεν μπορώ να πουλήσω κανένα αντικείμενο (ούτε χονδρική - ούτε λιανική). Θα ήθελα στο χώρο που θα νοικιάσω να εμπορεύομαι αυτά που φτιάχνω (από επαγγελματικές κάρτες -χονδρική έως προσκλητήρια -λιανική).

Για να μην σας κουράζω, το ερώτημά μου είναι αν ξέρετε αν ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να το έχει δηλωμένο στην εφορία επαγγελματική στέγη (γιατί μπορεί να το έχει ως κατοικία) ή αρκεί να το δηλώσουμε στο συμβόλαιο ότι θα το νοικιάσουμε για επαγγελματική στέγη?

Οποιαδήποτε πληροφορία και συμβουλή που θα μπορούσατε να μου δώσετε για το συμβόλαιο κτλ ευπρόσδεκτη.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
ic
Member
 
Posts: 73
Εγγραφή: 22.01.06, 3:13 pm
Τοποθεσία: http://www.whatabout.gr, http://www.island-travel-guide.com, http://www.ic-graphics.gr

Re: Ενοικίαση γραφείου

Δημοσίευσηαπό heinrich » 01.07.09, 9:16 pm

Ο ιδιοκτήτης δηλώνει ένα ακίνητο. Το συμφωνητικό που κάνεις μαζί του είναι θα διακρίνει αν πρόκειται για οικία ή για επαγγελματική στέγη. Η συμβουλή μου είναι να βρεις ένα δικηγόρο και έναν λογιστή να σου κάνουν τα συμφωνητικά γιατί έχεις πολύ χαρτούρα μπροστά σου.
"What is elegance? Soap and water!" Cecil Beaton
Άβαταρ μέλους
heinrich
Old Member
 
Posts: 1213
Εγγραφή: 27.03.07, 11:28 am
Τοποθεσία: Aθήνα

Re: Ενοικίαση γραφείου

Δημοσίευσηαπό ic » 03.07.09, 1:19 pm

Καλημέρα,

Ηeinrich έχεις δίκιο.

Πριν από λίγο μου έστειλαν το συμφωνητικό (ο γιός την ιδιοκτήτριας είναι συμβολαιογράφος). Δεν το έχω πάει ακόμα στο λογιστή και δεν το έχω δείξει σε κανέναν αλλά δεν άντεξα, θέλω να το συζητήσω.

Λέει παντού τι υποχρεώσεις έχω εγώ και ότι εκείνοι δεν έχουν καμία. Ακόμα και για οποιαδήποτε επισκευή ή βλάβη δεν πληρώνουν τίποτα. Είναι λογικό? Έτσι γίνεται?

Η ιδιοκτήτρια μας έδειξε ότι δεν ήθελε να βελτιώσει κάποια πράγματα, αλλά αν έχει φθορές λόγο παλαιότητας? Επίσης λέει ότι αν το αφήσουμε νωρίτερα ή μας κάνουν έξωση θα τους πληρώσουμε όλα τα ενοίκια μέχρι την λήξη του συμβολαίου. Ακόμα τους είπαμε ότι ο φίλος μου (web designer) που πάει στρατό τώρα θα μπει σαν συνέταιρος και γράφει στο συμβόλαιο ότι σε αυτήν την περίπτωση θα έχουμε αύξηση 20% στο ενοίκιο.

Είναι λογικά όλα αυτά???

Για να έχετε και κάποια γενική ιδέα για τον χώρο: είναι 100τμ. πάνω στην Αλεξάνδρας, σε παλιά πολυκατοικία και το νοικιάζουν 600 ευρώ.

Θα ήθελα πολύ να ακούσω την γνώμη σας.
ic
Member
 
Posts: 73
Εγγραφή: 22.01.06, 3:13 pm
Τοποθεσία: http://www.whatabout.gr, http://www.island-travel-guide.com, http://www.ic-graphics.gr

Re: Ενοικίαση γραφείου

Δημοσίευσηαπό heinrich » 03.07.09, 1:31 pm

Ο γιος της ιδιοκτήτριας είναι απατεώνας αλλά εε γενικές γραμμές πρέπει να προσέχεις τι υπογράφεις διότι ο νόμος πρωτίστως θα ακολουθήσει το συμφωνητικό σου. Αυτό με τα υπολοιπόμενα ενοίκια ανήκει στην σφαίρα της φαντασίας τους. ΚΑταρχήν δεν μπορούν να σου κάνουν έξωση χωρίς καμμιά αιτία πριν την λήξη του συμβολαίου. Αν εσύ φύγεις πριν την λήξη του συμβολαίου με δική σου υπεθυνότητα τότε πληρώνεις το 25% του υπολοιπου χρόνου που αναγράφεται στο συμβόλαιο. Οι επισκευές που γίνονται σε βλάβες που δεν έχεις ευθύνη εσύ, πληρώνονται από τον ιδιοκτήτη (π.χ. κάποια υδραυλικά, ένας θερμοσίφωνας, το σώμα το καλοριφέρ που τρέχει κ.α.)...
Λοιπόν υπάρχουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ που πρέπει να μάθετε πριν υπογράψετε. Πηγαίνετε ένα αντίγραφο του συμβολαίου σε ένα δικηγόρο και να μάθετε τι λέει το Εμπορικό Δικαιο.
Εχετε πάντα υπόψιν σας πως υπεράνω συμβολαίου είναι το Εμπορικό Δίκαιο αλλά πρέπεκ να είστε προσετικοί πριν υπογράφετε ο,τιδήποτε.
Και πάρτε από το Διαχειριστή καταστάσεις για τα έξοδα κοινοχρήστων του διαμέρισματος, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του χειμώνα.
"What is elegance? Soap and water!" Cecil Beaton
Άβαταρ μέλους
heinrich
Old Member
 
Posts: 1213
Εγγραφή: 27.03.07, 11:28 am
Τοποθεσία: Aθήνα

Re: Ενοικίαση γραφείου

Δημοσίευσηαπό ic » 03.07.09, 2:19 pm

Πήγα και πήρα το έτοιμο συμβόλαιο από το βιβλιοπωλείο. Τα πήρα στο κρανίο.

Σου λέω μία που μου στέλνει το συμβόλαιο, μία που το διαβάζω και μία που παθαίνω το εγκεφαλικό. Έλεγε μέσα τις υποχρεώσεις μου και ότι δεν χρωστάνε τίποτα. Θα προτιμούσα να υπογράψω το έτοιμο από τα βιβλιοπωλεία. Δεν το συζητώ ότι κάποιους από τους όρους δεν τους καταλαβαίνω καν έτσι όπως τους έχει γράψει. Έχω δώσει και 100 ευρώ για να μου το κρατήσουν και να βγάλουν την αγγελία. (Ήθελαν να τους δώσω 600 για να το καπαρώσω αλλά αρνήθηκα).

Σαν τιμή ενοικίασης πως σας φαίνεται γενικά? Είναι καλό? Εννοείτε πως θα τροποποιήσει τους όρους αλλά φοβάμαι ότι θα έρθουμε σε ρίξη.

Το καλύτερο??? Η μητέρα του όταν μας έδειξε το γραφείο μας πέταξε ότι αν χαλάσει κάποια στιγμή ο θερμοσίφωνας (μπορεί να έχει ήδη δλδ πρόβλημα) μπορούμε να τον πάμε από την κουζίνα στο πατάρι του μπάνιου. Από εκείνη την στιγμή μου μπήκαν ψίλοι στ'αυτιά.

Που έπεσα πάλι...
ic
Member
 
Posts: 73
Εγγραφή: 22.01.06, 3:13 pm
Τοποθεσία: http://www.whatabout.gr, http://www.island-travel-guide.com, http://www.ic-graphics.gr

Re: Ενοικίαση γραφείου

Δημοσίευσηαπό heinrich » 03.07.09, 2:23 pm

Το έτοιμο συμφωνητικό είναι για ενοικίαση κατοικίας και όχι επαγγελματικής στέγης. Πήγαινε βρε αδελφέ σε ένα δικηγόρο. Θα πληρώσεις πάλι αλλά τουλάχιστον θα έχεις κάτι σωστό. Τι χαζομάρες είναι αυτές με τα 100 ευρώ καπάρο για την αγγελία? Απο κει θα έπρεπε να καταλάβεις πως κάτι δεν πηγάινει καλά.
"What is elegance? Soap and water!" Cecil Beaton
Άβαταρ μέλους
heinrich
Old Member
 
Posts: 1213
Εγγραφή: 27.03.07, 11:28 am
Τοποθεσία: Aθήνα

Re: Ενοικίαση γραφείου

Δημοσίευσηαπό platongr » 03.07.09, 2:26 pm

Αν ξεκινάει με αυτή την λογική ο ιδιοκτήτης, ψάξε για κανένα άλλο γραφείο.

Εννοείται ότι τις ζημιές που κάνεις εσύ θα τις πληρώσεις εσύ. Ζημιές λόγω φθοράς βαραίνουν τον ιδιοκτήτη, όπως τον βαραίνουν και τα κοινόχρηστα σε περίπτωση που γίνει κάτι στην πολυκατοικία (αλλαγή ασανσέρ, βάψιμο κτλ).

Ο νόμος σε περίπτωση μίσθωσης επαγγελματικής στέγης, προστατεύει τον επαγγελματία.
Αυτό σημαίνει πως για να σε διώξει, χωρίς σοβαρή αιτία, θα πρέπει να σε αποζημιώσει. Αν θέλει να κάνει ιδιοχρησία, θα πρέπει να το αφήσει ξενοίκιαστο 6 μήνες ή όντως να εγκατασταθεί ο ίδιος.
Επίσης παίζουν και πολλά με τα χρόνια που κάθεσαι εσύ μέσα. Όπως όμως και να έχει, αν εσύ είσαι συνεπής, ο νόμος είναι με το μέρος σου. (Κάτι ότι πρέπει να περάσουν 14 χρόνια για μπορεί να διώξει επειδή έτσι του γουστάρει, αλλά δεν το θυμάμαι καλά)

Αν τώρα θελήσεις να φύγεις εσύ πριν την λήξη του συμβολαίου, τότε θα πρέπει να αποζημιώσεις τον ιδιοκτήτη, ή να του βρεις κάποιον άλλον ενοικιαστή. Βέβαια αυτός έχει δικαίωμα να αρνηθεί τον άλλον ενοικιαστή αν κρίνει ότι δεν είναι του γούστου του, αλλά αν το κάνει συνέχεια μπλέκεις με δικαστήριο όπου υποστηρίζεις ότι το κάνει εσκεμμένα.
Επίσης δεν μπορεί να σου κάνει παραπάνω αύξηση από αυτή που προβλέπει το συμβόλαιο.

Γνώμη μου, βρες άλλο γραφείο ή βρες τον προηγούμενο ενοικιαστή να πάρεις μια άποψη για τον ιδιοκτήτη.
Έστω ότι τα βρίσκεται τώρα, αν είναι στραβός, θα έχεις πρόβλημα. Είτε με τα κοινόχρηστα, είτε με κάποιες τροποποιήσεις που θέλεις να κάνεις (γιατί κρέμασες κάδρο ???? Θα μου πληρώσεις τον τοίχο !!) κτλ.
platongr
Member
 
Posts: 194
Εγγραφή: 21.04.09, 10:43 pm
Τοποθεσία: Αγρίνιο

Re: Ενοικίαση γραφείου

Δημοσίευσηαπό VaLKyRiE » 03.07.09, 2:27 pm

heinrich έγραψε:1.Ο γιος της ιδιοκτήτριας είναι απατεώνας
2.Αυτό με τα υπολοιπόμενα ενοίκια ανήκει στην σφαίρα της φαντασίας τους.
ΚΑταρχήν δεν μπορούν να σου κάνουν έξωση χωρίς καμμιά αιτία πριν την λήξη του συμβολαίου.
3.Αν εσύ φύγεις πριν την λήξη του συμβολαίου με δική σου υπεθυνότητα τότε πληρώνεις το 25% του υπολοιπου χρόνου που αναγράφεται στο συμβόλαιο.
( και αν εχεις δωσει εγγυηση δε τη παιρνεις πισω οπως οταν ληγει το συμβολαιο)
3.Οι επισκευές που γίνονται σε βλάβες που δεν έχεις ευθύνη εσύ, πληρώνονται από τον ιδιοκτήτη (π.χ. κάποια υδραυλικά, ένας θερμοσίφωνας, το σώμα το καλοριφέρ που τρέχει κ.α.)... αν σου πεσει ενα ντουλαπι στο κεφαλι η βαλει υγρασια ο τοιχος εσυ φταις?
4.Και πάρτε από το Διαχειριστή καταστάσεις για τα έξοδα κοινοχρήστων του διαμέρισματος, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του χειμώνα. εκει θα εκπλαγειτε ποσο ανεβαινει το $$$$


Διαβασε κ τα bold που εχω προσθεσει σα σχολια μου, ολα αυτα ειναι πραγματα που πρεπει καθε φορα να προσεχεις, και σε σπιτ και σε γραφειο. Εγω λεω καλυτερα να βρεις αλλου κι ας χασεις τα 100 ευρω απο το να σε Βρουν χειροτερα. ( εχω σαν ιδιοκτητρια νοικιασει σε 4-5 διαφορετικους ανθρωπους)
Nothing Lasts Forever...!
Άβαταρ μέλους
VaLKyRiE
Master Member
 
Posts: 4402
Εγγραφή: 26.07.05, 9:42 am
Τοποθεσία: Εκεί στο Νότο... & Εκει στα BΔ.Π !

Re: Ενοικίαση γραφείου

Δημοσίευσηαπό ic » 03.07.09, 2:40 pm

Ηeinrich πήρα το έτοιμο συμφωνητικό επαγγελματικής μίσθωσης. Αυτό που με παραξένεψε είναι ότι και αυτό έχει ακριβώς τον ίδιο όρο για τις επισκευές. Θα πάω και σε δικηγόρο αν χρειαστεί μετά τον λογιστή μου αλλά θέλω να έχω και εγώ μια εικόνα.
ic
Member
 
Posts: 73
Εγγραφή: 22.01.06, 3:13 pm
Τοποθεσία: http://www.whatabout.gr, http://www.island-travel-guide.com, http://www.ic-graphics.gr

Re: Ενοικίαση γραφείου

Δημοσίευσηαπό ic » 03.07.09, 3:03 pm

Οι ιδιοκτήτρια στην αρχή ήταν πολύ γλυκιά αλλά το ψιλοκατάλαβα ότι είναι λίγο πονηρή. Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι θέλει να το νοικιάσει και να φύγει από το κεφάλι της. Να της βάζουμε το νοίκι και να μην της ζητάμε τίποτα. Ακόμα την είδα να μην ενδιαφέρεται τι θα κάνω εγώ εκεί σε φάση να μου λέει από μόνη της: βάλε ταμπέλες, βάλε και το κρεβάτι σου να κοιμάσαι.

Δεν είναι σε καμία περίπτωση τα 100 ευρώ αλλά δεν θα ήθελα να το χάσω. Νομίζω ότι 600 ευρώ για 100τμ. στην Λεωφ. Αλεξάνδρας είναι καλή ευκαιρία. Νομίζω ότι ζητάνε 400 με 500 για τα μισά τετραγωνικά. Απλά θέλω το συμβόλαιο να καλύπτει και τα δικά μου συμφέροντα και να μην έχει αυτή μόνο δικαιώματα αλλά και εγώ.

Με την λογική της (σε υπερβολή) μπορεί να πέσει η πολυκατοικία από σεισμό (φυσική φθορά) και να πρέπει να της ξαναχτίσω το διαμέρισμα.

Και εν τω μεταξύ εγώ έτσι κι αλλιώς θα κάνω αλλαγές όπως να φτιάξω το μπάνιο των επισκεπτών γιατί είναι παλιό κτλ. Δεν είμαι του στίλ με το παραμικρό να κάνω παράπονα.
ic
Member
 
Posts: 73
Εγγραφή: 22.01.06, 3:13 pm
Τοποθεσία: http://www.whatabout.gr, http://www.island-travel-guide.com, http://www.ic-graphics.gr

Re: Ενοικίαση γραφείου

Δημοσίευσηαπό heinrich » 03.07.09, 3:18 pm

επειδή ακριβώς είναι 100 τμ στην Αλεξάνδρας και παλιό (από όσο υποψιάζομαι) τα 600 ευρώ είναι πολύ ύποπτα και όχι τιμή ευκαιρίας. Η σπιτονοικόκυρά θέλει να παίρνει 600 ευρώ χωρίς να συντηρεί τίποτα από εκείνα που υποχρεούται. Το λοιπόν. Βάλε τα όλα κάτω και μέτρα:
+ 600 ευρώ θα δίνεις στο νοικι
+ κοινόχρητα
+ παρκάρισμα
+ ταλαιπωρία πελάτη για να έρθει στην αλεξάνδρας (διότι μη μου πεις πως το γραφείο το ανοίγεις στην συγκεκριμένη περιοχή για να πιάσεις τους περαστικούς)
+ κουβάλα μαύρε στον όροφο (διότι με 600 ευρώ αποκλείεται να είναι ισόγειο)
+ τα λεφτά που θα δώσεις για ανακαίνιση
+ κοστος συντήρησης (όταν ο υδραυλικός θα σου ζητάει 50 - 80 ευρώ για να σου αλλάξει το σιφώνι που τρέχει εσύ θα ξύνεις το κεφάλι σου)

και βγάλε σύνολο.


και βάζω στοίχημα πως θα σου ζητήσει κάποιο από το ποσό να είναι μαύρο.
"What is elegance? Soap and water!" Cecil Beaton
Άβαταρ μέλους
heinrich
Old Member
 
Posts: 1213
Εγγραφή: 27.03.07, 11:28 am
Τοποθεσία: Aθήνα

Re: Ενοικίαση γραφείου

Δημοσίευσηαπό ic » 03.07.09, 3:37 pm

Στο συμβόλαιο που μου έστειλε γράφει όλο το ποσό. Δεν νομίζω ότι θέλει να κάνει κάτι παράνομο απλά να μην έχει υποχρεώσεις.
Το γραφείο είναι στον πρώτο όροφο. Ελπίζω όμως ότι με διαφήμιση θα έχω δουλειά. Τα έχω στο μυαλό μου όλα εκτός από το να πληρώνω κερατιάτικα έξοδα συντήρησης.
Είναι μεγάλη κίνηση για εμένα. Το ξέρω ότι είναι δύσκολα αλλά δεν θέλω να κάνω πίσω.
ic
Member
 
Posts: 73
Εγγραφή: 22.01.06, 3:13 pm
Τοποθεσία: http://www.whatabout.gr, http://www.island-travel-guide.com, http://www.ic-graphics.gr

Re: Ενοικίαση γραφείου

Δημοσίευσηαπό heinrich » 03.07.09, 3:43 pm

δεν σου λέμε να κάνεις πίσω αλλά να κάνεις προσεκτικά βήματα.
Τα 100 τμ είναι πάρα πολλά για δημιουργικό γραφείο 2 ατόμων εκτός και αν πρόκειται να το γεμίσεις με εκτυπωτές, μαχαίρια, πικμαντήρια, ράφια για χαρτιά, φωτοτράπεζα πάνω από 70χ100 (που είχαμε εμεις οι παλιότεροι για να βλέπουμε τα φιλμ), βιβλιοθήκες και δεν ξέρω τι άλλο.
Αν από την άλλη μεριά θες να το έχεις μεγάλο και εντυπωσιακό ώστε να φέρνεις τους πελάτες σου μέσα στο γραφείο τότε ανοίγεις τον τάφο σου αλλά δε στο έχουν πει ακόμα.
"What is elegance? Soap and water!" Cecil Beaton
Άβαταρ μέλους
heinrich
Old Member
 
Posts: 1213
Εγγραφή: 27.03.07, 11:28 am
Τοποθεσία: Aθήνα

Re: Ενοικίαση γραφείου

Δημοσίευσηαπό ic » 03.07.09, 4:33 pm

Θα έχω και εργαστήριο σε αυτόν τον χώρο. Θα μπορούσα να βολευτώ με συμβιβασμούς και σε μικρότερο χώρο αλλά εκεί που θα ήταν το γραφείο θα έκοβα κτλ.
Δεν βρήκα και κάτι οικονομικό σε μικρό χώρο και σε κεντρικό σημείο να πω ότι αξίζει τον κόπο. Για κάτι που κάνει πχ 450 αξίζει να δώσω τα 600 για διπλάσιο. Δεν σώζομαι με 150 ευρώ, αντίθετα με περισσότερο χώρο έχω πιο πολλές δυνατότητες ανάπτυξης.

Οι πελάτες μου θα εκτιμήσουν την δουλειά μου και όχι τον ωραίο χώρο. Ο χώρος είναι για να δουλεύω εγώ καλύτερα. Εξάλλου δεν είναι και πολύ ακριβώς νομίζω. Μπορεί να κάνω και λάθος και να νοικιάζετε γραφεία με 300 ευρώ. Απλά εγώ δεν βρήκα κάτι οικονομικό που να αξίζει.
ic
Member
 
Posts: 73
Εγγραφή: 22.01.06, 3:13 pm
Τοποθεσία: http://www.whatabout.gr, http://www.island-travel-guide.com, http://www.ic-graphics.gr

Re: Ενοικίαση γραφείου

Δημοσίευσηαπό heinrich » 03.07.09, 4:45 pm

150 χ 12 = 1800 ευρώπουλα (ή 4 μήνες ενοίκιο σε διαμέρισμα των 450 ευρώ)

Λέγε με και Μπειζάνη αλλά εγώ δεν περιφρονώ έτσι τον 12 μισθό (και κάτι παραπάνω) μισθό μου. Και γράφω 12ο μισθό διότι ως γνωστό ο ελευθερος επαγγελματίας έχει 11 μισθούς καθώς τον ένα μήνα θα κάνει διακοπές.
"What is elegance? Soap and water!" Cecil Beaton
Άβαταρ μέλους
heinrich
Old Member
 
Posts: 1213
Εγγραφή: 27.03.07, 11:28 am
Τοποθεσία: Aθήνα

Re: Ενοικίαση γραφείου

Δημοσίευσηαπό ic » 03.07.09, 5:02 pm

Δεν περιφρονώ τα χρήματα. Απλά πιστεύω ότι ένας καλός χώρος και σε καλό σημείο θα μου φέρει παραπάνω δουλειά. Δεν ξέρω αλλά πιστεύω πως ένας πελάτης θα μου έρθει ευκολότερα σε ένα κεντρικό σημείο με ευκολία στη συγκοινωνία. Επίσης θα με δει από την ταμπέλα μου περισσότερος κόσμος, θα δει το site μου κτλ.
ic
Member
 
Posts: 73
Εγγραφή: 22.01.06, 3:13 pm
Τοποθεσία: http://www.whatabout.gr, http://www.island-travel-guide.com, http://www.ic-graphics.gr

Re: Ενοικίαση γραφείου

Δημοσίευσηαπό ic » 03.07.09, 5:02 pm

Α ναι... Ιωάννα!
ic
Member
 
Posts: 73
Εγγραφή: 22.01.06, 3:13 pm
Τοποθεσία: http://www.whatabout.gr, http://www.island-travel-guide.com, http://www.ic-graphics.gr


Επιστροφή στο IΙI.II Εργασιακά - Ασφαλιστικά - Πνευμ. Δικαιώματα

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες

Visual Communication Designers Club

Το Visual Communication Designers Club, το μεγαλύτερο Ελληνικό online design forum, αποτελεί μια Ελληνική κοινότητα σχεδιαστών οπτικής επικοινωνίας, υπό την ευρύτερη έννοια του όρου, θέλοντας να συμπεριλάβει στα μέλη της κάθε ειδικότητα και βαθμίδα όσων σπουδάζουν ή εργάζονται στον χώρο της επικοινωνίας, έντυπης, διαδικτυακής, τρισδιάστατης ή εφαρμογών πολυμέσων