Συνδικαλισμός στην οπτική επικοινωνία

Υποχρεώσεις και δικαιώματα στην αγορά εργασίας. Ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων.

Συνδικαλισμός στην οπτική επικοινωνία

Δημοσίευσηαπό Themistoklick » 11.07.05, 10:01 am

Νομίζω ότι είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο θέμα. Αγγίζει όλους αλλά υπάρχουν σκόρπιες ιδέες και άγνωστα τεχνικά και νομικά στοιχεία.

Μιας και υπάρχει αυτό το topic, μπορούμε να παραθέσουμε απόψεις και γνώμες, να συγκεντρώσουμε προτάσεις, πληροφορίες και ιδέες και να ερευνήσουμε το κατα πόσο είναι ρεαλιστικό κάποια στιγμή να δημιουργηθεί συνδικαλιστικό όργανο ή συνδικαλιστικά όργανα και μια συντονιστική επιτροπή (τύπου ΕΓΕ).
Άβαταρ μέλους
Themistoklick
Master Member
 
Posts: 5292
Εγγραφή: 05.04.04, 1:28 pm

Δημοσίευσηαπό an1m8or » 11.07.05, 4:21 pm

για να κάνω μια αρχή... μου έκανε και συνεχίζει να μου κάνει εντύπωση το γεγονός οτι ο κλάδος των γραφιστών δεν έχει το συνδικαλιστικό του όργανο. Απαξιώνει στα μάτια μου το επάγγελμα -και όχι μόνο στα μάτια μου, το βλέπετε καθημερινά πώς αντιμετωπίζονται αρκετοί γραφίστες- και με κάνει να απορώ για ποιό λόγο δεν έχει προχωρήσει το συγκεκριμένο θέμα.
an1m8or
Old Member
 
Posts: 1892
Εγγραφή: 07.07.05, 1:45 pm
Τοποθεσία: A city called Athens in a country called Greece on a planet we call Earth.In other words I DONT KNOW

Δημοσίευσηαπό sirca » 11.07.05, 4:39 pm

Einai λίγο περίεργο το θέμα γιατι υπάρχουν γραφίστες υπάλληλοι και γραφίστες αφεντικά...
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
sirca
Site Admin
 
Posts: 1826
Εγγραφή: 24.02.04, 5:39 pm

Μερικά ερωτήματα

Δημοσίευσηαπό Themistoklick » 11.07.05, 5:01 pm

Αυτή είναι απορία όλων. Και μάλιστα όσο περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζει κανείς, τόσο περισσότερο ανάγκη έχει ένα συλλογικό όργανο το οποίο να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις και να επηρεάζει (πολιτική δύναμη). Και κυρίως όταν ξεκινά κανείς την επαγγελματική του σταδιοδρομία.

Στην πραγματικότητα όμως, μια τέτοια ιδέα σκοντάφτει σε μια σειρά από προβλήματα. Το βασικότερο από αυτά είναι η ανομοιογένεια που παρουσιάζει η εργασία μας τόσο σαν "ειδικότητες" όσο "φορολογικά" και "εκπαιδευτικά".

Φορολογική ανομοιογένεια

Για παράδειγμα, υπάρχουν 3 μεγάλες κατηγορίες. Ελεύθεροι επαγγελματίες, υπάλληλοι (πχ, γραφίστας σε διαφημιστική εταιρεία) και γραφίστες-εργοδότες (ιδιοκτήτες δημιουργικών γραφείων). Αξίζει να αναφέρω εδώ, την απαράδεκτη ψευδο-κατηγορία, "υπάλληλοι γραφείου" όπως δηλώνουν ορισμένοι επιτήδειοι τους γραφίστες υπαλλήλους τους που δεν θα έπρεπε να υπάρχει.

Θα υπάρξουν συχνά περιπτώσεις που τα συμφέροντα του ενός τομές θα βλάπτουν τον άλλον.

Εκπαίδευσης, ανομοιογένεια.

Υπάρχουν απόφοιτοι ΙΕΚ, αυτοδίδακτοι, απόφοιτοι εργαστηρίων, αναγνωρισμένων σχολών, δημοσίων ΙΕΚ, ΤΕΙ Γραφιστικής, ξένων πανεπιστημίων κτλ κτλ.

Οι μηχανικοί για παράδειγμα, απαίτησαν και κατάφεραν να περάσουν μια σειρά από περιπτώσεις αδειών πολεοδομικού ενδιαφέροντος, οι οποίες για να χορηγηθούν στον πολίτη, θα πρέπει να φέρουν υπογραφή μηχανικού (κοινώς υπογραφή και ταρίφα).

Είναι εφικτό όμως κάτι τέτοιο στον κλάδο μας ? Θα μπορούσε το υπ. Εμπορίου να απαιτήσει στην κατοχύρωση λογότυπου να μην χρειάζεται μόνο η υπογραφή του δικηγόρου για παράδειγμα αλλά και σχεδιαστή ? («μα… μου το έφτιαξε η ανιψούλα μου στο Photoshop !» ) Θα ήταν δυνατόν να απαγορευθεί σε τυπογραφεία να προσφέρουν το δημιουργικό JABA ?

Θα μπορούσε ίσως κάποτε να καταστεί αυτό εφικτό, αν όμως αναγνωριζόταν και σαν επάγγελμα και σαν σπουδές. Η εκπαιδευτική όμως ανομοιογένεια καθώς και η υποβάθμιση της γραφιστικής σε ΤΕΙ και όχι σαν αυτόνομη σχολή τύπου Καλών Τεχνών στέκεται εμπόδιο σε κάτι τέτοιο.

Ιδιοτήτων ανομοιογένεια.

Έχουμε γραφίστες, εικονογράφους, web-designers, web-developers, web-developers που θέλουν να γίνουν γραφίστες, γραφίστες που θέλουν να γίνουν web-developers, φωτοτυπάδικα που θέλουν να γίνουν γραφίστες, σχεδιαστές 3d κτλ κτλ.

Πώς αναγνωρίζει όλα τα παραπάνω επαγγέλματα η εφορία και πώς μπορούν να χωρέσουν κάτω από την ίδια συνδικαλιστική σκεπή ?

Ένα κλαδικό όργανο χαρακτηρίζεται πάνω απ’όλα από ομοιογένεια. Μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο στον «κλάδο» μας ?

Μια πιθανή και μακρινή λύση, είναι αρχικά ένα συνδικαλιστικό όργανο, σχεδιαστών-υπαλλήλων σε δημιουργικά γραφεία και διαφημιστικές εταιρείες και ένα συνδικαλιστικό όργανο ελεύθερων επαγγελματιών.

Έθεσα απλά μερικά ερωτήματα, προβληματισμούς και εκτιμήσεις μου για να υπάρξει μια πρώτη εικόνα.
Άβαταρ μέλους
Themistoklick
Master Member
 
Posts: 5292
Εγγραφή: 05.04.04, 1:28 pm

Re: Μερικά ερωτήματα

Δημοσίευσηαπό penlix » 11.07.05, 8:27 pm

Θεμιστοκλή, όπως το σκέφτομαι στα γρήγορα, θα μπορούσα να ανταπαντήσω δίντοντας ως παράδειγμα τον Ιατρικό χώρο που έτυχε να έχω δει απο αρκετά κοντά.

Themistoklis έγραψε:Φορολογική ανομοιογένεια


Υπάρχουν επίσης Γιατροί freelancers, γιατροί με κλινικές, γιατροί υπάλληλοι (ιδιωτικοί ή δημόσιοι)

Themistoklis έγραψε:Εκπαίδευσης, ανομοιογένεια.


Σε αυτό τον τομέα δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο. Για να είσαι γιατρός πρέπει να σου φύγει ο πάτος σε κάποιο αναγνωρισμένο απο διάφορα standards εκπαιδευτικό ίδρυμα. ΠΧ οι σπουδές σε εύκολο πανεπιστήμιο του εξωτερικού ακολουθούνται απο δύσκολες εξετάσεις ΠΧ απο το ΔΙΚΑΤΣΑ.

Themistoklis έγραψε:Ιδιοτήτων ανομοιογένεια.


Στον ιατρικό χώρο υπάρχει Ειδικοτήτων Ανομοιογένεια. Αυτοί είναι όλοι γιατροί (όπως εμείς ασχολούμαστε με την επικοινωνία γενικά) αλλά ο καθένας ασχολείται με την ειδικότητά του και μόνο. Άντε να είναι πολύ αστέρια και να έχουν 2 ειδικότητες. Πως λοιπόν η εφορία καθορίζει τα μέτρα της για τις τόσες ιτατρικές ειδικότητες και όχι για εμάς.

Η απάντηση ίσως είναι οτι είμαστε νέοι ακόμα ως μελή της "επαγγελματικής κοινότητας" οπότε μάλλον με τον καιρό να αποκτ΄σουμε και εμείς τα συνδικαλιστικά μας όργανα κλπ.

Ελπίζω να συμφωνείες κάπου με αυτά που λέω γιατί αλλιώς θα αρχίσω να απογοητεύομαι οτι σαν κλαδος δεν έχουμε μέλλον!!
Άβαταρ μέλους
penlix
Adminilicious
 
Posts: 10260
Εγγραφή: 26.02.04, 3:50 pm

Δημοσίευσηαπό miltos » 12.07.05, 9:49 am

Το μεγαλύτερο αγκάθι θεωρώ ότι είναι το θέμα του πτυχίου.
Στον ίδιο χώρο και με το ίδιο αντικείμενο απασχολούνται επαγγελματίες με πτυχίο από τεχνικό λύκειο μέχρι πολυτεχνείο ή πανεπιστήμιο, με master κλπ ή και χωρίς καθόλου πτυχίο. Η σύγκλιση όλων αυτών σε κοινή πορεία για την εξασφάλιση κοινών εργασιακών δικαιωμάτων είναι πολύ δύσκολη.
... United we Stand, Divided we Fall ...
Άβαταρ μέλους
miltos
Site Admin
 
Posts: 574
Εγγραφή: 26.04.04, 8:15 pm
Τοποθεσία: Nicosia

Δημοσίευσηαπό dps12 » 12.07.05, 11:23 am

Σαν πιο πραγματοποιήσιμο βλέπω να γίνεται ένας μόνο φορέας για τους υπαλλήλους γραφίστες όπου εκεί θα συνυπολογίζονται τα προσόντα του καθενός και ανάλογα θα βγαίνει ο βασικός μισθός. Ο ελεύθερος επαγγελματίας... είναι σαν τον ελεύθερο σκοπευτή. Δύσκολα μπορούν να μπουν πλαίσια. Ο καθένας αναλαμβάνει το ρίσκο των επιλογών του.
Στους ελεύθερους επαγγελματίες γραφίστες, ο φορέας μπορεί απλά να τους συμβουλέψει και να επισημάνει τις παγίδες που μπορεί να υπάρχουν.

Ο ίδιος φορέας όμως μπορεί να θέσει στην αρμόδια αρχή γενικά τα προβλήματα του κλάδου (π.χ. πνευματικά δικαιώματα, πού θα ισχύει τι και πότε) χωρίς να απευθύνεται κατ ανάγκην στα μέλη του, αλλά γενικά στην κοινότητα των γραφιστών.

Κάπως έτσι βλέπω το μέλλον...
dps12
Old Member
 
Posts: 1084
Εγγραφή: 07.07.05, 1:45 pm

Δημοσίευσηαπό sokalegga » 12.07.05, 1:42 pm

Συμφωνώ με όλους σας, αλλά ας παραθέσω και εγώ τις απόψεις μου.

Όπως είπε και ο Κώστας (Πένλιξ), πράγματι υπάρχουν πάρα πολλά επαγγέλματα με μια ανομοιογένεια η οποία δημιουργείται εν τη γενέσει τους. Παρόλ'αυτά τα περισσότερα από αυτά έχουν πλέον συνδικαλιστικά όργανα που τα εκπροσωπούν.
Σε αντιπαραβολή με τους γιατρούς να θέσω το παράδειγμα καθηγητές/δάσκαλοι. Και εκεί θα δείτε πώς υπάρχει ανομοιογένεια, καθώς άλλοι είναι χημικοί, φυσικοί, μαθηματικοί, φιλόλογοι κλπ-ο Μίλτος θα σας πεί περισσότερα :lol: . Αλλά:

-Κάθε καθηγητής εκπροσωπείται από ένα τουλάχιστον ΟΡΓΑΝΟ το οποίο μπορεί και να μην είναι συνδικαλιστικό, αλλά δεν παύει να δημιουργεί "κύματα" που μπορεί να βρούν κάποιες φορέ θετική ανταπόκριση. Για παράδειγμα, η Ένωση Φυσικών Ελλάδας εξέδιδε ένα μηνιαίο περιοδικό με τίτλο "Φυσικός Κόσμος" , το οποίο μπορώ να πώ πώς ήταν πρόδρομος των σημερινών Tommorow, Focus Κλπ. Προσωπικά πιστεύω πώς ήταν πάρα πολύ καλή προσπάθεια. Υποθέτω πώς εκδίδεται ακόμα. Πιστεύω πώς για κάθε κλάδο κάτι τέτοιο είναι μια πολύ καλή κίνηση.
Δεν ξέρω κατά πόσον μπορούμε να πούμε πώς το περιοδικό "γραφίστας" είναι το περιοδικό του κλαδου μας. Γιατί ναί μεν μας αντιπροσωπεύει, ναί μεν καλύπτει μεγάλο ποσοστό των επαγγελματιών που απαρτίζουν τον κλάδο μας, αλλά δεν παύει να είναι γέννημα-θρέμμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ανεξάρτητης με την ΕΓΕ. Φυσικά και είναι ένα πολύ καλό περιοδικό, δεν αντιλέγω, όπως άλλωστε και το ΔD και το Adobe Magazine. Αλλά θα ήταν καλό να υπήρχε το περιοδικό/έντυπο/εφημερίδα της ΕΓΕ.

-Ξαναγυρίζοντας στους καθηγητές και παρόλη την ανομοιογένεια στην κατάρτισή τους, υπάρχει η ΟΛΜΕ (Οργανισμός Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) που είναι η κεφαλή όλων των ΕΛΜΕ (Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης). Οι ΕΛΜΕ καλύπτουν τους καθηγητές κάθε νομού της Ελλάδας η ΟΛΜΕ, το σύνολο των εκπαιδευτικών.

Δεν ξέρω κατά πόσον κάθε φορά καταφέρνουν οι εκπαιδευτικοί να περάσουν τα αιτήματά τους.

Δεν γνωρίζω κατά πόσο οι ΟΛΜΕ/ΕΛΜΕ πραγματικά "αντιπροσωπεύουν" τους εκπαιδευτικούς-Ελλάς Γάρ. Και ο Μίλτος σαν εκπαιδευτικός μπορεί να "πνέει μένεα" κατά των συγκεκριμένων οργάνων.

Δεν παύουν όμως οι εκπαιδευτικοί να αντιπροσωπεύονται από αυτές. Να έχουν δλδ μία, κάποια ελπίδα για βελτίωση του επαγγελματικού τους βίου.

Παρόμοιο παράδειγμα αποτελεί και το Τ.Ε.Ε. (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) όπου βρίσκονται υπό την αιγίδα του όλων των ειδών οι Μηχανικοί (Πολιτικοί Μηχανικοί, Μηχανολόγοι, Αρχιτέκτονες, Τοπογράφοι και μια πλειάδα ακόμα ειδικοτήτων). Δεν γνωρίζω άν το Τ.Ε.Ε. είναι συνδικαλιστικό όργανο ή κρατικός μηχανισμός, αλλά και πάλι εκπροσπωπεί τους Μηχανικούς και η ισχύ του φθάνει μέχρι τον έλεγχο των πτυχίων από χώρες της Αλλοδαπής για επαγγέλματα που άπτονται του συγκεκριμένου κλάδου.

Τελικά λοιπόν είτε συνδικαλιστικό είναι ένα όργανο ή όχι, μπορεί να γίνει η "φωνή" ενός κλάδου και τελικά να αποτελέσει συνδικαλιστική επέκταση.

Πιστεύω πώς πολύ απλά μπορούν οι ειδικότητες του κλάδου μας να συνοψιστούν σε "Δημιουργικές επιχειρήσεις/γραφεία/ελ.επαγγελματίες"

Στο χέρι μας είναι νομίζω....
Υou Can Do Anything You Want As Long As It Makes Sense
Άβαταρ μέλους
sokalegga
Master Member
 
Posts: 3251
Εγγραφή: 22.07.04, 2:50 pm
Τοποθεσία: Τρίπολη

Δημοσίευσηαπό an1m8or » 13.07.05, 9:42 am

Νομίζω οτι ο miltos χτύπησε φλέβα με το θέμα του πτυχίου.

Στη γραφιστική δεν είναι απαραίτητο να έχεις πτυχίο για να κάνεις μια δουλειά. Αν βρεθεί κάποιος να σου εμπιστευτεί το project του (και είναι πολλοί αυτοί) ακόμα και αν δεν έχεις περάσει ποτέ έξω από σχολή, δε θα έχεις κανένα πρόβλημα να πάρεις τη δουλειά.

Μια (κατά το δυνατό) σύγκριση με άλλα επαγγέλματα βοηθάει νομίζω:
Στους γιατρούς π.χ δε συμβαίνει αυτό... δε νοείται να σε εξετάσει κάποιος μη πτυχιούχος ή ακόμα και αν δεχτούμε οτι "σου λέει μια γνώμη" ή είναι "πρακτικός" (μπακαλίστικο αλλά στη γραφιστική γίνεται κάθε μέρα), ακόμα και τότε δε μπορεί να συνταγογραφήσει.
Άλλο παράδειγμα είναι ο κλάδος των καθηγητών. Εκεί π.χ ίσως και να μπορεί κάποιος να κάνει ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδάκια ακόμα και αν δεν έχει πτυχίο, το θέμα είναι όμως ποιός εμπιστεύεται το παιδί του σε έναν μη πτυχιούχο να κάνει ιδιαίτερα στο παιδί του.

Αυτό που βγάζω σαν συμπέρασμα είναι οτι το επάγγελμα του γραφίστα είναι πιο ελαστικό στη συνείδηση του κόσμου, ο πελάτης δεν απαιτεί "να δει πτυχίο" για να σου αναθέσει μια δουλειά. Ένα καλό portfolio ίσως να είναι αρκετό.

Μια ακόμα παρατήρηση-διαφορά σε σχέση με άλλους επαγγελματικούς κλάδους:
Σε πολλά επαγγέλματα βλ. πολ.μηχανικοί, λογιστές κλ.π πρέπει να έχεις συγκεκριμένο πτυχίο για να έχεις δικαίωμα υπογραφής κατά την παράδοση του έργου. Αν αναβαθμιζόταν/αναγνωριζόταν η δουλειά ενός γραφίστα, κατηγοριοποιούταν και απαιτούσε υπογραφή (όπως νομίζω ελέχθη για να πάρει copyright ένα logo) θα ήταν ένα τεράστιο βήμα για τον κλάδο.
an1m8or
Old Member
 
Posts: 1892
Εγγραφή: 07.07.05, 1:45 pm
Τοποθεσία: A city called Athens in a country called Greece on a planet we call Earth.In other words I DONT KNOW

Δημοσίευσηαπό penlix » 13.07.05, 9:58 am

an1m8or έγραψε:Μια ακόμα παρατήρηση-διαφορά σε σχέση με άλλους επαγγελματικούς κλάδους:
Σε πολλά επαγγέλματα βλ. πολ.μηχανικοί, λογιστές κλ.π πρέπει να έχεις συγκεκριμένο πτυχίο για να έχεις δικαίωμα υπογραφής κατά την παράδοση του έργου. Αν αναβαθμιζόταν/αναγνωριζόταν η δουλειά ενός γραφίστα, κατηγοριοποιούταν και απαιτούσε υπογραφή (όπως νομίζω ελέχθη για να πάρει copyright ένα logo) θα ήταν ένα τεράστιο βήμα για τον κλάδο.


Πολύ καλή σκέψη και αυτή αλλά αν προχωρούσαμε σε κάποια διαδικασία αναγνώρισης, τότε ποιός θα την έκανε? Ποιός θα έκρινε αν εγώ είμαι αρκετά qualified για να σχεδιάσω ένα άρτιο λογότυπο. Και αν όντως βρισκόντουσαν κάποια κριτήρια, τότε πάλι το σύστημα θα έχανε γιατί και ο μή-εγκεκριμένος γραφίστας θα μπορούσε να πουλήσει στη ζούλα κάποιο λογοτυπάκι στον πελάτη του. (Φτηνότερα ίσως γιατί δεν είναι εγκεκριμένος γραφίστας π.χ.).

Δεν είμαστε ανάλογοι δηλαδή με άλλα επαγγέλματα οπού ο κόσμος θα φοβόταν να μας αναθέσει δουλειά αν δεν έχουμε τη "σφραγίδα". Το θέμα είναι να αποκτήσουμε το κύρος σε θεωρητικό επίπεδο, και αυτό θα γίνει μόνο μετά απο χρόνο και αρκετή δουλειά απο μέρους μας.
Άβαταρ μέλους
penlix
Adminilicious
 
Posts: 10260
Εγγραφή: 26.02.04, 3:50 pm

Δημοσίευσηαπό an1m8or » 13.07.05, 10:02 am

Κάτι άλλο που σκέφτηκα...
Θα μπορούσε να υπάρξει μια κρατική πιστοποίηση την οποία θα πρέπει να πάρει κάποιος προκειμένου να θεωρείται γραφίστας.
Δε μιλάω για ένα ακόμα γραφειοκρατικό μηχανισμό απλά για μια προσπάθεια να μπούν τα πράγματα σε μια τάξη. Θα μπορούσε να υπάρχει μια επιτροπή και να διενεργούνται εξετάσεις. Έτσι ανάλογα με την κατηγορία που θα ήθελες να ενταχθείς θα πρέπει να περνάς τις ανάλογες εξετάσεις (κάτι σαν το ΔΙΚΑΤΣΑ)

Αυτό προυποθέτει τον διαχωρισμό και την αναγνώριση ειδικοτήτων (web designer, εικονογράφου, 3d σχεδιαστή, animator κ.λπ)

Θα τελειώνεις λοιπόν τη σχολή σου και θα πηγαίνεις να πάρεις την πιστοποίηση για να καταχωριστείς σαν επαγγελματίας 3d animator λοιπόν.
Θα περνάς την εξέταση, θα ελέγχει τις γνώσεις σου μια επιτροπή και ΑΦΟΥ έχεις και το πτυχίο της σχολής θα θεωρείσαι επίσημα 3d animator και θα μπορείς να ενταχθείς στα νομικά πλαίσια που θα έχουν οριστεί για την ειδικότητά σου (κατώτατος μισθός κ.λπ)
Αν θελήσεις να ασχοληθείς ΚΑΙ με web design και να προσληφθείς σε εταιρία ως τέτοιος, θα πρέπει να ακολουθήσεις όλη τη διαδικασία σχολή -πτυχίο-εξετάσεις κ.λπ Ακούγεται λίγο υπερβολικό ίσως αλλά αν απαιτούμε ίση μεταχείρηση και καταξίωση με άλλα επαγγέλματα θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά.
an1m8or
Old Member
 
Posts: 1892
Εγγραφή: 07.07.05, 1:45 pm
Τοποθεσία: A city called Athens in a country called Greece on a planet we call Earth.In other words I DONT KNOW

Δημοσίευσηαπό an1m8or » 13.07.05, 10:04 am

νομίζω το τελευταίο post μου απαντάει σε αυτό penlix :wink:
an1m8or
Old Member
 
Posts: 1892
Εγγραφή: 07.07.05, 1:45 pm
Τοποθεσία: A city called Athens in a country called Greece on a planet we call Earth.In other words I DONT KNOW

Δημοσίευσηαπό penlix » 13.07.05, 10:15 am

an1m8or έγραψε:Αν θελήσεις να ασχοληθείς ΚΑΙ με web design και να προσληφθείς σε εταιρία ως τέτοιος, θα πρέπει να ακολουθήσεις όλη τη διαδικασία σχολή -πτυχίο-εξετάσεις κ.λπ Ακούγεται λίγο υπερβολικό ίσως αλλά αν απαιτούμε ίση μεταχείρηση και καταξίωση με άλλα επαγγέλματα θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά.


Δες τι ώρα είναι τα posts μας :wink:

Δηλαδή λες να δημιουργούσαμε άλλο ένα σύστημα γραφειοκρατίας και καθυστέρησης. Αυτό δεν μου ακούγεται εντάξει γιατί έχω δεί πόσο καιρό παίρνουν στη πράξη τετοια συστήματα (3+ μήνες) και τελικά οδηγούν στην αργοπορία του καθένα που θέλει να αναγνωρίσει τίτλους. Συνήθως στα επαγγέκματα εξειδικεύεσαι στη πράξη, και οι εξετάσεις αναγνώρισης είναι σε γενικό επίπεδο για όλους.

Μακάρι να προοχωρήσει κάτι ανάλογο, γιατί μόνο θα σημαίνει οτι μας πέρνουν στα σοβαρά και όχι σαν...

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
penlix
Adminilicious
 
Posts: 10260
Εγγραφή: 26.02.04, 3:50 pm

Δημοσίευσηαπό an1m8or » 13.07.05, 10:24 am

Θο αν θα είναι άλλος ένας γραφειοκρατικός σκόπελος αυτή η επιτροπή αξιολόγησης ή αν θα δουλεύει σωστά έγκειται στον τρόπο που θα οργανωθεί όλη η προσπάθεια (και πόσο σοβαρά θα την λάβουν ορισμένοι).

Η λειτουργία της θα μπορούσε να είναι από υποδειγματική έως απαράδεκτη και πεδίο "μάυρων" συναλλαγών και λαδωμάτων. Αυτό ξεφεύγει από τις δυνάμεις μας όμως. Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να ακούμε "επιτροπή αξιολόγησης"και το μυαλό μας να πηγαίνει στην ταλαιπωρία και τη μίζα αλλά δεν είναι έτσι.. καιρός να το άλλάξουμε αυτό επιτέλους... μια ζωή την τουρκοκρατία θα κουβαλάμε μέσα μας; (σταματάω γιατί θα παρασυρθώ
:evil: )
an1m8or
Old Member
 
Posts: 1892
Εγγραφή: 07.07.05, 1:45 pm
Τοποθεσία: A city called Athens in a country called Greece on a planet we call Earth.In other words I DONT KNOW

Δημοσίευσηαπό nat » 13.07.05, 12:00 pm

Γεια σας!

Μια απορία που έχω εγώ μπορεί να μου τη λύσει κανείς;
Πως δημιουργείται ένα συνδικαλιστικό όργανο;
Μαζεύονται 5 φίλοι και λένε σήμερα θα οδηγήσουμε τον κλάδο;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχουμε ουσιαστικά... Πριν 1 1/2 χρόνο έκανα έναρξη επιχείρησης... ακόμα δεν ξέρω τι στοιχεία πρέπει να εκδίδω... Έχω ρωτήσει λογιστές, εφοριακούς, έχω πάρει βιβλία λογιστικής... ε βαρέθηκα πια! Κάνω και εγώ ό,τι με φωτίσει ο θεός... Ούτε καν οι Γραφικές Τέχνες δεν υφίστανται φορολογικά. Δεν συζητάμε για ψηφιακές εκτυπώσεις... τι είναι αυτό;! Σύμφωνα με τους νόμους που υπάρχουν αν ο γραφίστας (που το πιο κοντινό του μάλλον είναι ο "σχεδιαστής", γιατί σαν "γραφίστας" δεν μπορείτε να δηλωθείτε στην εφορία) θέλει να τυπώνει ο ίδιος και καμιά καρτούλα ή αφίσα ψηφιακά θα πρέπει να κάνει έναρξη ως επιχείρηση εκδόσεων-εκτυπώσεων. Που σημαίνει άδεια εγκατάστασης, πολεοδομίες, πυρασφάλειες, τεχνικούς ασφαλείας κτλ κτλ... ό,τι και οι μεγαλοεκδότες... και όλα αυτά για να βάλεις τον εκτυπωτή στην πρίζα!
Τελικά καταλήγεις να είσαι μάλλον παράνομος, οπότε δεν μπορείς να έχεις τον τσαμπουκά να διεκδικείς ούτε μεγάλες δουλειές, ούτε καν αυτά που σου χρωστάνε πελάτες γιατί αν μπλέξεις με νόμους και δικηγόρους και τα συναφή μάλλον θα βγεις να χρωστάς κιόλας!

Και μετά υπάρχουν οι γραφίστες-δημιουργοί που από ότι έχω καταλάβει τους γραφίστες-χαμάληδες (στοιχειοθεσία-φιλμς-μοντάζ-μακέτες-φυλλάδια σουβλατζίδικου κοκ) τους έχουν στο φτύσιμο... και έχω δει δουλειές από designers "με τη βούλα" με λάθος μέτρα, χωρίς περιθώρια για ξεγύρισμα και RGB αρχεία να στέλνονται για τυπογραφείο! Αυτό το καλλιτεχνικό του πράγματος μου διαφεύγει...

Αρχίζω να "τα παίρνω" πάλι και δεν θα βγάλει άκρη κανείς... :? Τα λέμε άλλη ώρα...
Άβαταρ μέλους
nat
Junior Member
 
Posts: 321
Εγγραφή: 13.07.05, 11:34 am

Δημοσίευσηαπό dps12 » 13.07.05, 12:45 pm

Θα μπορούσε να υπάρξει μια κρατική πιστοποίηση την οποία θα πρέπει να πάρει κάποιος προκειμένου να θεωρείται γραφίστας.


Το σκεπτικό της τυποποίησης (αυτό είναι ουσιαστικά η πιστοποίηση) είναι εντελώς έξω από την λογική της γραφιστικής. Δεν υπάρχουν κανόνες που πρέπει να ακολουθήσει ο δημιουργός για να αποδείξει τι είναι. Δεν μπορούμε να δώσουμε σε έναν γλύπτη, ένα κομμάτι μάρμαρο και να του πούμε να φτιάξει την προτομή του Gates για να αποδείξει ότι είναι γλύπτης. Η δημιουργικότητα δεν μπαίνει σε καλούπια. Είναι η απόλυτη ελευθερία του πνεύματος που πάει κόντρα ακόμα και στους φυσικούς νόμους.
Κανείς δεν πρέπει να έχει την δυνατότητα να στερήσει από έναν άνθρωπο το δικαίωμα της έκφρασης, κανείς.
Ένας δημιουργός δεν μπορεί να τυποποιηθεί για να κριθεί άξιος ή όχι, οι μαθητικοί όλοι λένε τα ίδια, το ίδιο και οι δικηγόροι και οι καθηγητές κ.τ.λ., εμείς ένα λογότυπο θα κάνουμε για το forum και θα υπάρχουν εκατό διαφορετικές δημιουργίες κάτι που δεν ισχύει σε άλλους κλάδους

Τέλος, η απαγόρευση έκφρασης (αφού δεν θα έχει πιστοποίηση θα είναι παράνομος και ευάλωτος) σε κάποιους και η ελευθερία έκφρασης σε κάποιους άλλους, από την υποτιθέμενη διαδικασία της πιστοποίησης, αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, κυριολεκτώ.

Όπως καταλάβατε είμαι αντίθετος σε μια τέτοια ενέργεια (το πρόβλημα είναι βαθύτερο από τις μαύρες συναλλαγές που φυσικά θα υπάρξουν αφού πλέον η ικανότητα κάποιου θα μετριέται με το μέγεθος του φακελακίου) :wink:
dps12
Old Member
 
Posts: 1084
Εγγραφή: 07.07.05, 1:45 pm

Δημοσίευσηαπό panevan » 13.07.05, 1:06 pm

an1m8or έγραψε:Νομίζω οτι ο miltos χτύπησε φλέβα με το θέμα του πτυχίου.

Στη γραφιστική δεν είναι απαραίτητο να έχεις πτυχίο για να κάνεις μια δουλειά. Αν βρεθεί κάποιος να σου εμπιστευτεί το project του (και είναι πολλοί αυτοί) ακόμα και αν δεν έχεις περάσει ποτέ έξω από σχολή, δε θα έχεις κανένα πρόβλημα να πάρεις τη δουλειά.

Μια (κατά το δυνατό) σύγκριση με άλλα επαγγέλματα βοηθάει νομίζω:
Στους γιατρούς π.χ δε συμβαίνει αυτό... δε νοείται να σε εξετάσει κάποιος μη πτυχιούχος ή ακόμα και αν δεχτούμε οτι "σου λέει μια γνώμη" ή είναι "πρακτικός" (μπακαλίστικο αλλά στη γραφιστική γίνεται κάθε μέρα), ακόμα και τότε δε μπορεί να συνταγογραφήσει.
Άλλο παράδειγμα είναι ο κλάδος των καθηγητών. Εκεί π.χ ίσως και να μπορεί κάποιος να κάνει ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδάκια ακόμα και αν δεν έχει πτυχίο, το θέμα είναι όμως ποιός εμπιστεύεται το παιδί του σε έναν μη πτυχιούχο να κάνει ιδιαίτερα στο παιδί του.

Αυτό που βγάζω σαν συμπέρασμα είναι οτι το επάγγελμα του γραφίστα είναι πιο ελαστικό στη συνείδηση του κόσμου, ο πελάτης δεν απαιτεί "να δει πτυχίο" για να σου αναθέσει μια δουλειά. Ένα καλό portfolio ίσως να είναι αρκετό.

Μια ακόμα παρατήρηση-διαφορά σε σχέση με άλλους επαγγελματικούς κλάδους:
Σε πολλά επαγγέλματα βλ. πολ.μηχανικοί, λογιστές κλ.π πρέπει να έχεις συγκεκριμένο πτυχίο για να έχεις δικαίωμα υπογραφής κατά την παράδοση του έργου. Αν αναβαθμιζόταν/αναγνωριζόταν η δουλειά ενός γραφίστα, κατηγοριοποιούταν και απαιτούσε υπογραφή (όπως νομίζω ελέχθη για να πάρει copyright ένα logo) θα ήταν ένα τεράστιο βήμα για τον κλάδο.


Animator, όπως πολύ σωστά γράφεις στο επάγγελμά μας υπάρχει μια ελαστικότητα απο τους υπολοιπους. Δεν μας ζητούν πτυχίο, κι εχω ακούσει και περιπτώσεις που δεν ζήτησαν ούτε καν portfolio!!!

Μήπως η δουλειά μας, για τους άλλους, είναι λίγο... περιττή? Το λέω με την έννοια οτι οι άνθρωποι δεν έχουν κατανοήσει πλήρως την δύναμη της καλαισθησίας και τα χρήματα που αυτη θα τους αποφερει στην επιχείρησή τους.

"Α, να πάμε και σε Γραφίστα να μας κάνει και ένα λογότυπο, μωρε", Πιστεύω οτι κάπως έτσι σκέφτονται οι περισσότεροι. Εντάξει οι σοβαρές και μεγάλες εταιρίες έχουν έναν καλύτερο σχεδιασμό. Οι πιο πολλοί όμως εχουν ταυτίσει, υποσυνείδητα, την γραφιστική με την ώρα των καλλιτεχνικών στο σχολείο: Η ώρα του παιδιού. Αυτο κατα την γνώμη μου συμβαίνει απο τον τελευταίο ως τον πρώτο (βλ. Πολιτεία) και γι αυτο είμαστε στο σημείο που είμαστε και γι αυτο έχουμε τα προβληματα που έχουμε. Δ Ε Ν Μ Α Σ Π Α Ι Ρ Ν Ο Υ Ν Σ Τ Α Σ Ο Β Α Ρ Α. Γι αυτούς είμαστε αυτοι που ζωγραφίζουμε καραγκιοζάκια, όπως άκουσα και σε μια ελληνική σειρά στην ΤV.

Ασε που επειδή είναι "χαριτωμένη" δουλεια, χωρίς εύκολα αντιληπτους κανόνες έχουν ΟΛΟΙ γνώμη. Και αυτο δεν είναι κακό. Κακό είναι αφου ακούσεις την γνώμη του πελάτη, να του εξηγείς γιατι είναι λάθος και αυτός να επιμένει στην άγνοιά του!

Ο κόσμος δεν έχει δουλειά. Η αγορά έχει πέσει. Δεν θέλω να φανταστώ τι θα κάνει ο γραφίστας, μ' ένα τόσο περιττό επαγγελμα, κατα πολλούς, σε λίγα/πολλά χρόνια.

Είθε να κάνω λάθος.

Π.
Άβαταρ μέλους
panevan
Master Member
 
Posts: 2427
Εγγραφή: 11.07.05, 9:49 am

Δημοσίευσηαπό an1m8or » 13.07.05, 1:23 pm

dps12 έγραψε:
Θα μπορούσε να υπάρξει μια κρατική πιστοποίηση την οποία θα πρέπει να πάρει κάποιος προκειμένου να θεωρείται γραφίστας.


Το σκεπτικό της τυποποίησης (αυτό είναι ουσιαστικά η πιστοποίηση) είναι εντελώς έξω από την λογική της γραφιστικής. Δεν υπάρχουν κανόνες που πρέπει να ακολουθήσει ο δημιουργός για να αποδείξει τι είναι. Δεν μπορούμε να δώσουμε σε έναν γλύπτη, ένα κομμάτι μάρμαρο και να του πούμε να φτιάξει την προτομή του Gates για να αποδείξει ότι είναι γλύπτης. Η δημιουργικότητα δεν μπαίνει σε καλούπια. Είναι η απόλυτη ελευθερία του πνεύματος που πάει κόντρα ακόμα και στους φυσικούς νόμους.
Κανείς δεν πρέπει να έχει την δυνατότητα να στερήσει από έναν άνθρωπο το δικαίωμα της έκφρασης, κανείς.
Ένας δημιουργός δεν μπορεί να τυποποιηθεί για να κριθεί άξιος ή όχι, οι μαθητικοί όλοι λένε τα ίδια, το ίδιο και οι δικηγόροι και οι καθηγητές κ.τ.λ., εμείς ένα λογότυπο θα κάνουμε για το forum και θα υπάρχουν εκατό διαφορετικές δημιουργίες κάτι που δεν ισχύει σε άλλους κλάδους

Τέλος, η απαγόρευση έκφρασης (αφού δεν θα έχει πιστοποίηση θα είναι παράνομος και ευάλωτος) σε κάποιους και η ελευθερία έκφρασης σε κάποιους άλλους, από την υποτιθέμενη διαδικασία της πιστοποίησης, αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, κυριολεκτώ.

Όπως καταλάβατε είμαι αντίθετος σε μια τέτοια ενέργεια (το πρόβλημα είναι βαθύτερο από τις μαύρες συναλλαγές που φυσικά θα υπάρξουν αφού πλέον η ικανότητα κάποιου θα μετριέται με το μέγεθος του φακελακίου) :wink:


Δεν έχεις άδικο dps σ'αυτά που λες.

Αυτό που σκεφτόμουν όταν πρότεινα να υπάρξει κάποιου είδους πιστοποίηση είναι να περνάς από κάποιου είδους εξέταση γνώσεων, διαδικασιών και λιγότερο (έως καθόλου) αισθητικής.

Δε μπορεί όμως για παράδειγμα να αγνοεί ο γραφίστας βασικούς κανόνες, θεωρία χρώματος ή χρήση προγραμμάτων. Η εξέταση θα μπορούσε να αφορά Quark, Photoshop Illustrator και προετοιμασία για εκτύπωση για γραφίστες που ασχολούνται με αυτά τα θέματα (+ το πτυχίο που θα πρέπει να έχεις) ώστε να πάρεις την πιστοποίηση.

Έτσι ο μελλοντικός πελάτης σου θα ξέρει οτι έχει να κάνει με έναν επαγγελματία που ξέρει τις διαδικασίες, που θα του παρουσιάσει ολοκληρωμένη δουλειά και δε θα γυρίσει την επόμενη μέρα να του δικαιολογηθεί γιατι το πράσινο τυπώθηκε τελικά μπλε λόγω κακού καλιμπραρίσματος της οθόνης του ή απειρίας δικής του. Θα έχει κάποιες απαιτήσεις από 'σενα, θα είναι σίγουρος οτι η δουλειά του θα γίνει σωστά και θα πληρώσει αυτά που απαιτούνται για να γίνει έτσι η δουλειά του.

Ομοίως με το web design και τα υπόλοιπα πεδία εφαρμογής της γραφιστικής τέχνης.

Όντως η δημιουργικότητα και η "άποψη" δε μπαίνουν σε καλούπια, αλλά η κατάρτιση και οι γνώσεις μπαίνουν και πιστοποιούνται.
an1m8or
Old Member
 
Posts: 1892
Εγγραφή: 07.07.05, 1:45 pm
Τοποθεσία: A city called Athens in a country called Greece on a planet we call Earth.In other words I DONT KNOW

Δημοσίευσηαπό dps12 » 13.07.05, 2:56 pm

Υπό αυτή την έννοια συμφωνώ. Να εξετάζεται στο τεχνικό μέρος και όχι στο αισθητικό. Οκ

Όμως εδώ υπάρχει μία παγίδα αν γίνει αυτό. Ο «νεοσύλλεκτος» είναι φυσικό να μη γνωρίζει βασικά τεχνικά θέματα ακόμα και στα προγράμματα που χρησιμοποιεί. Αυτός λοιπόν θα υστερεί από έναν «παλιό» του χώρου που δεν έχει πτυχίο. Κατά συνέπεια ο νέος θα μείνει άνεργος και χωρίς δυνατότητα εκμάθησης αφού κανείς δεν θα τον προσλαμβάνει. Άρα θα στραφεί ή στην παρανομία ή κάποιος θα εκμεταλλευτεί την κατάσταση και θα τον προσλάβει με όποιους όρους θέλει αυτός. Χμ, πάλι στα ίδια καταλήγουμε

Πιστεύω –και συμφωνώ με τον panevan- ότι το πρόβλημα δεν είναι η πιστοποίηση (ο καλύτερος πελάτης μου, ήρθε μόνος του και με βρήκε, και δεν είμαι και κανένας διάσημος γραφίστας). Τον πελάτη τον ενδιαφέρει να κάνει κάτι καλό –κατά την δική του γνώμη- και φτηνό. Είτε έχουμε πιστοποίηση είτε δεν έχουμε, αυτός θα πει τα δικά του και από ένα σημείο και μετά θα επιβάλει την άποψή του και φυσικά ο γραφίστας θα κάνει την πάπια μιας και δεν υπάρχει η πολυτέλεια να διαλέγουμε τους πελάτες. Καλή η ψυχολογία χρωμάτων κ.τ.λ. αλλά στην πράξη δεν πείθει (ναι, έχω πελάτες και σουβλατζίδικα, δεν βγαίνει αλλιώς και αυτή είναι η πικρή αλήθεια).

Καταλήγω λέγοντας ότι το βασικό είναι να κατοχυρωθούμε εμείς με ένα συνδικαλιστικό όργανο και όχι οι πελάτες.
dps12
Old Member
 
Posts: 1084
Εγγραφή: 07.07.05, 1:45 pm

Δημοσίευσηαπό panevan » 13.07.05, 3:37 pm

dps12 έγραψε:Υπό αυτή την έννοια συμφωνώ. Να εξετάζεται στο τεχνικό μέρος και όχι στο αισθητικό. Οκ

Όμως εδώ υπάρχει μία παγίδα αν γίνει αυτό. Ο «νεοσύλλεκτος» είναι φυσικό να μη γνωρίζει βασικά τεχνικά θέματα ακόμα και στα προγράμματα που χρησιμοποιεί. Αυτός λοιπόν θα υστερεί από έναν «παλιό» του χώρου που δεν έχει πτυχίο. Κατά συνέπεια ο νέος θα μείνει άνεργος και χωρίς δυνατότητα εκμάθησης αφού κανείς δεν θα τον προσλαμβάνει. Άρα θα στραφεί ή στην παρανομία ή κάποιος θα εκμεταλλευτεί την κατάσταση και θα τον προσλάβει με όποιους όρους θέλει αυτός. Χμ, πάλι στα ίδια καταλήγουμε

Πιστεύω ?και συμφωνώ με τον panevan- ότι το πρόβλημα δεν είναι η πιστοποίηση (ο καλύτερος πελάτης μου, ήρθε μόνος του και με βρήκε, και δεν είμαι και κανένας διάσημος γραφίστας). Τον πελάτη τον ενδιαφέρει να κάνει κάτι καλό ?κατά την δική του γνώμη- και φτηνό. Είτε έχουμε πιστοποίηση είτε δεν έχουμε, αυτός θα πει τα δικά του και από ένα σημείο και μετά θα επιβάλει την άποψή του και φυσικά ο γραφίστας θα κάνει την πάπια μιας και δεν υπάρχει η πολυτέλεια να διαλέγουμε τους πελάτες. Καλή η ψυχολογία χρωμάτων κ.τ.λ. αλλά στην πράξη δεν πείθει (ναι, έχω πελάτες και σουβλατζίδικα, δεν βγαίνει αλλιώς και αυτή είναι η πικρή αλήθεια).

Καταλήγω λέγοντας ότι το βασικό είναι να κατοχυρωθούμε εμείς με ένα συνδικαλιστικό όργανο και όχι οι πελάτες.


"(ναι, έχω πελάτες και σουβλατζίδικα, δεν βγαίνει αλλιώς και αυτή είναι η πικρή αλήθεια)."


ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΓΚΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΙΣΤΑ! Να έχει πελάτη το σουβλαντζίδικο και να του βγάζει και παπάδες! Με την DIESEL πελάτη όλοι ωραίες δουλειές θα βγάζαμε. Δεν ξέρεις ρε dps πόσο γουστάρω να βλέπω εντυπάκια απο σουβλατζίδικα, ψησταριές τα οποία έχουν πέσει στα χέρια ταλέντου γραφίστα και πάνω στα οποία ο τύπος ζωγραφίζει! Καλαίσθητα, προσεγμένα, με σωστή επιλογή χρωμάτων και όχι τίγκα στο φίλτρο του photoshop. Eγώ αυτόν τον τυπά τον παραδέχομαι!

Graphic design is everywhere! ( αυτό λέω να το βάλω στο profil μου σαν υπογραφή )
Άβαταρ μέλους
panevan
Master Member
 
Posts: 2427
Εγγραφή: 11.07.05, 9:49 am

Επόμενο

Επιστροφή στο IΙI.II Εργασιακά - Ασφαλιστικά - Πνευμ. Δικαιώματα

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες

Visual Communication Designers Club

Το Visual Communication Designers Club, το μεγαλύτερο Ελληνικό online design forum, αποτελεί μια Ελληνική κοινότητα σχεδιαστών οπτικής επικοινωνίας, υπό την ευρύτερη έννοια του όρου, θέλοντας να συμπεριλάβει στα μέλη της κάθε ειδικότητα και βαθμίδα όσων σπουδάζουν ή εργάζονται στον χώρο της επικοινωνίας, έντυπης, διαδικτυακής, τρισδιάστατης ή εφαρμογών πολυμέσων