πνευματικά δικαιώματα

Υποχρεώσεις και δικαιώματα στην αγορά εργασίας. Ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων.

πνευματικά δικαιώματα

Δημοσίευσηαπό tzinatza » 13.09.05, 4:01 pm

Καλημέρα σε όλους

Μια ερώτηση :
Ο πελάτης ρωτά : " Θα μπορούσα να πάρω τα προσχέδια για να τα δω με την ησυχία μου και να στα επιτρέψω?" και αφού έχετε υπογράψει ένα τυπικό συμφωνητικό που να περιγράφει το έργο που έχεις αναλάβει. Αλλά τα προσχέδια δεν του ανήκουν έτσι δεν είναι? Πως του λες ευγενικά και χωρίς να τον αγριέψεις ότι δεν μπορείς να δώσεις προσχέδια? Και αν τα δώσεις μπορείς να είσαι σίγουρος ότι δε θα καταλήξουν σε "λάθος" χέρια γράφοντας τα περί πνευματικών δικαιωμάτων στο τέλος? :? :?
tzinatza
Member
 
Posts: 19
Εγγραφή: 14.07.05, 2:09 pm

Δημοσίευσηαπό penlix » 13.09.05, 4:16 pm

Λογικά, αφού έχεις υπογράψει κάποιο συμφωνητικό με τον πελάτη, τότε δεν έχεις να ανησυχείς για το αν θα δώσει σε κάποιον άλλον τα προσχέδιά σου.

Λογικά θα έχεις και κάποια προκαταβολή?
Άβαταρ μέλους
penlix
Adminilicious
 
Posts: 10260
Εγγραφή: 26.02.04, 3:50 pm

Δημοσίευσηαπό dps12 » 13.09.05, 4:24 pm

Το μόνο κακό σ' αυτή την περίπτωση είναι ότι η σκέψη μπορεί να διαρκέσει υπέρ του δέοντος. Καλό είναι με κάποιο τέχνασμα να μη του αφήσεις μεγάλα χρονικά περιθώρια.
dps12
Old Member
 
Posts: 1084
Εγγραφή: 07.07.05, 1:45 pm

Δημοσίευσηαπό tzinatza » 13.09.05, 4:28 pm

Έλα ντε! Δεν πρέπει να πάρω μια προκαταβολή?

Το θέμα είναι πως τα ζητάς όλα αυτά? Πως διαμορφώνεις την προσφορά σου ξεκαθαρίζοντας στον πελάτη τι περιλαμβάνει και τι δεν περιλαμβάνει ?

Και όσο για τα προσχέδια, μου έχει ήδη τύχει να δω προσχέδιο (όχι αυτό στο οποίο καταλήξαμε) σε άλλον χωρίς να γνωρίζω. Που θα μπορούσα να το έχω δώσει σε άλλον έτσι δεν είναι?
tzinatza
Member
 
Posts: 19
Εγγραφή: 14.07.05, 2:09 pm

Δημοσίευσηαπό alexandra » 13.09.05, 4:38 pm

tzinatza welcome και στο vcdc...

καιρο ειχαμε να σε δουμε. ελπιζω να κανονισουμε να πάμε και για ενα καφε οταν θα εισαι free... :lol:


ps. και εγω ακομα ψαχνω την ιδανικη φορμουλα μεταξύ του κοστολογίου και του πως το λες στον πελατη.
http://www.twomatch.gr

++live for design and design for life++
Άβαταρ μέλους
alexandra
Site Admin
 
Posts: 3513
Εγγραφή: 26.07.04, 11:49 am
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δημοσίευσηαπό tzinatza » 13.09.05, 4:57 pm

Όποιος έχει βρει την ιδανική φόρμουλα ας μας τη δώσει και μας μήπως και βρούμε καμιά άκρη..

Αλεξάνδρα πράγματι καιρό ειχαμε να τα πούμε. Κι εγώ αυτό το καιρό είχα τρεξίματα με το μαγαζί και δεν είχα καιρό να εγκληματιστώ με το καινούργιο forum. Όσο για καφέ έχω πάντα καιρό για διάλειμμα..
tzinatza
Member
 
Posts: 19
Εγγραφή: 14.07.05, 2:09 pm

προκαταβολίτσα???

Δημοσίευσηαπό dimitriadis » 14.09.05, 7:25 am

Καλημέρα,

Εφόσον υπογράψατε ένα τυπικό συμφωνητικό, δεν κανονίσατε και τον τρόπο πληρωμής ? συνήθως είναι 30% προκαταβολή, οπότε μπορείς να δώσεις τα προσχέδια που έχεις κάνει. Κανένας πελάτης δεν ρισκάρει να χάσει την προκαταβολή και να γυρίζει με τα προσχέδια στο χέρι από γραφίστα σε γραφίστα.
Επίσης συνήθως μέσα στο συμφωνητικό υπάρχει η παράγραφος με τα πνευματικά δικαιώματα που στις μικρές δουλείες ακούγεται ασήμαντο αλλά στις μεγάλες είναι το κλειδί στην μετέπειτα αμοιβή σας από την χρήση.

Αν δεν έχεις πάρει προκαταβολή, ζήτα του το 30% και δώστου τα προσχέδια.

Αν σου πει ότι αλλιώς του τα είχες πει, απάντησε του ότι με το 30% θα μπορέσεις να του τελειώσεις την δουλειά μόλις σου φέρει τα προσχέδια (από την περισυλλογή του) και τα υπόλοιπα χρήματα θα σου τα δώσει εφόσον θα του στείλεις τα έντυπα αντικαταβολή (αν είναι γνωστός επιταγή ή μετρητά max 40 μέρες μετά).

Ελπίζω να βοήθησα.

Φιλικά

Δημήτρης.
Inside A Box - Personal Blog
http://insideabox.gr/
Malt Company - Designer's other pleasure
http://maltcompany.blogspot.com/
Άβαταρ μέλους
dimitriadis
Member
 
Posts: 161
Εγγραφή: 26.07.04, 7:27 am
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Δημοσίευσηαπό nat » 14.09.05, 7:49 am

Πότε ανεβαίνει το copyright.gr ?
Το έχω ήδη στα favorites και περιμένω πως και πως... :)
Άβαταρ μέλους
nat
Junior Member
 
Posts: 321
Εγγραφή: 13.07.05, 11:34 am

βύσμα?

Δημοσίευσηαπό dimitriadis » 14.09.05, 9:38 am

Έχει κανείς κανένα βύσμα στο υπουργείο Πολιτισμού ή στην Εθνική Βιβλιοθήκη? -- έχω καταντήσει γραφικός -- από τα πολλά τηλέφωνα!!!

σύντομα-σύντομα....

(πάντως όλα τα άλλα είναι έτοιμα: δικηγόρος, καταστατικό, site, content μόνο η έγκριση μας λείπει)
Inside A Box - Personal Blog
http://insideabox.gr/
Malt Company - Designer's other pleasure
http://maltcompany.blogspot.com/
Άβαταρ μέλους
dimitriadis
Member
 
Posts: 161
Εγγραφή: 26.07.04, 7:27 am
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Δημοσίευσηαπό tzinatza » 14.09.05, 10:21 am

Πες λοιπόν ότι κάνω 3 προσχέδια : έναν ελέφαντα, μια κατσίκα, και ένα βόδι.
Και αφού υπογράφω με τον πελάτη του δίνω τα προσχέδια. Διαλέγει τελικά τον ελέφαντα. Κάνουμε το λογότυπο, όλα μια χαρά και μετά ο κύριος πελάτης
δείχνει στο φίλο του κύριο άσχετο τα αρχικά προσχέδια και του λέει ο φίλος του κύριος άσχετος - Δεν μου δίνεις αυτό το βόδι να το κάνω δικό μου λογότυπο? Και πάει σε έναν άλλο γραφίστα και το κάνει.

Και ερωτώ λοιπόν: Αυτά τα προσχέδια του ανήκουν? Μπορεί να τα εκμεταλλευτεί όπως θέλει? Και ρωτάω γιατί έχω τύχει σε ίδια κατάσταση

Φιλικά Γεωργία.
tzinatza
Member
 
Posts: 19
Εγγραφή: 14.07.05, 2:09 pm

+

Δημοσίευσηαπό dimitriadis » 14.09.05, 12:04 pm

Καλημέρα,

Αν η σύμβαση έργου στην παράγραφο με τα πνευματικά δικαιώματα λέει ότι του παραχωρείς δικαίωμα πλήρους χρήσης και κρατάς μόνο το ηθικό δικαίωμα του δημιουργού, τότε του ανήκουν (εκτός και αν ορίσατε περίοδο χρήσης, πράγμα απίθανο) μπορείς στα συμφωνητικά σου να προσθέσεις την παρακάτω γραμμή


Όσον αφορά τα προσχέδια της συμφωνηθέντος εργασίας, παραχωρούνται στον β συμβαλλόμενο για χρήση 3 ημερών (ή σε παρουσίαση στο γραφείο της εταιρίας αν θέλεις) και πλην του επιλεχθέντος, το δικαίωμα χρήσης ανήκει στον δημιουργό.

Με αυτό είσαι νομικά καλυμμένη, τώρα αν στα κλέψουν και τα αντιγράψουν η διαδικασία είναι άλλη και είναι κατά μεγάλο ποσοστό νομική.

Φιλικά

Δημήτρης.
Inside A Box - Personal Blog
http://insideabox.gr/
Malt Company - Designer's other pleasure
http://maltcompany.blogspot.com/
Άβαταρ μέλους
dimitriadis
Member
 
Posts: 161
Εγγραφή: 26.07.04, 7:27 am
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Δημοσίευσηαπό Themistoklick » 14.09.05, 12:54 pm

Αγαπητή Γεωργία,
θα προσπαθήσω να σου περιγράψω σε θεωρητικό επίπεδο, τι ισχύει, ή τι θα έπρεπε να ισχύει ή τι είναι σωστό (κατά την άποψη μου).

Ο πελάτης, ζητά τις υπηρεσίες σου, αποδεχόμενος τις ικανότητές σου, είτε διότι ζήτησε να δει φάκελο σου, είτε διότι έχει ο ίδιος δει εργασίες σου. Κατά συνέπεια, αφού γνωρίζει την ποιότητα εργασίας σου και την αποτελεσματικότητά σου, αποδέχεται να συνεργαστεί μαζί σου. Δεν μπορεί κατά την διάρκεια της συνεργασίας να σου πεί, δεν μου αρέσει η εργασία σου φεύγω και δεν πληρώνω ή παίρνω την μακέτα και φεύγω γιατί δεν μου αρέσει η εργασία σου.

Κατά την πρώτη συνάντηση λοιπόν (η μια σειρά συναντήσεων με τον παρακάτω και μόνο σκοπό), θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα σαφές brief, με την ακριβή περιγραφή της εργασίας σου. Δηλαδή, τι πρέπει να παραδώσεις, στον πελάτη, με ποιά μορφή, σε τι ποσότητα, τι χρονοδιάγραμμα θα έχει αυτή η εργασία και με τι κόστος, τρόπος εξόφλησης. Όλα αυτά, τα συντάσσεις σε μια σύμβαση έργου, στην οποία περιγράφονται εκτώς των άλλων, τα πνευματικά δικαιώματα και ο τρόπος χρήσης της δημιουργίας σου, η διαχείριση των προσχεδίων, η προκαταβολή και η αμοιβή απόρριψης.

Πριν ξεκινήσει λοιπόν η συνεργασία, θα πρέπει να έχει υπογραφεί η σύμβαση έργου αυτή.

Κάθε τι που παράγεις, αποτελεί πνευματικό σου δικαίωμα, είτε αγοραστεί από τον πελάτη είτε όχι. Εάν αγοραστεί, θα πρέπει να έχει αποσαφηνιστεί ο τρόπος χρήσης και το χρονοδιάγραμμα. Δηλαδή, τι του παραδίδεις, σε τι μορφή, που επιτρέπεται να το χρησιμοποιήσει ο πελάτης και για πόσο χρονικό διάστημα. Αν ο πελάτης, επανα-χρησιμοποιήσει το σήμα, θα υπάρξει αμοιβή ?

Δηλαδή, του δίνεις τα τυπωμένα έντυπα, είτε τα ανοιχτά αρχεία ? Του δίνεις την εταιρική ταυτότητα ή και το λογότυπο σε ψηφιακή μορφή για κάθε χρήση, το σήμα που σχεδίασες για ένα κατάστημα, μπορεί χωρίς την αδειά σου να το χρησιμοποιήσει μετά σε άλλα 100 καταστήματα στο μέλλον ? Αν επανα-τυπώσει μετά από ένα χρόνο την εργασία (πχ ένα βιβλίο) θα πρέπει να λάβεις αντίστοιχη αμοιβή ? Μην σου φαίνεται περίεργο κάτι τέτοιο. Αν μια ταινία προβληθεί ξανά μετά από χρόνια ο κάθε συντελεστείς λαμβάνει το ποσοστό της αμοιβής που του αναλογεί από τα δικαιώματα. Αν ένας δίσκος κυκλοφορήσει και σε άλλη χώρα, ο δημιουργός λαμβάνει ποσοστά επί των πωλήσεων και στην άλλη χώρα.

Αφού ξεκινήσει η συνεργασία, λαμβάνεις προκαταβολή, αξίας ίσης με το 20% της συνολικής αμοιβής. Αυτή η προκαταβολή, χαρακτηρίζεται και ως αμοιβή απόρριψης. Σε περίπτωση που διακοπεί η συνεργασία με τον πελάτη, από υπαιτιότητα του πελάτη και όσο η διαδικασία του έργου βρίσκεται στα προσχέδια (όχι τελικό προσχέδιο), τότε ο πελάτης σε περίπτωση που δεν επιθυμεί την συνέχιση της συνεργασίας, η δεν είναι ευχαριστημένος από την ποιότητα της συνεργασίας (απόρριψη σχεδίων) δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει την επιστροφή της προκαταβολής αλλά έχει δικαίωμα να κρατήσει τα προσχέδια.

Τα προσχέδια αυτά όμως, δεν έχει δικαίωμα να τα χρησιμοποιήσει με κανένα τρόπο, είτε ως έχουν, είτε να τα παραλλάξει. Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν χωρίς την άδειά σου, για εμπορικό σκοπό, τότε έχεις δικαίωμα να υποβάλεις μήνυση βάση της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας καθώς και για διαφυγόντα κέρδη. Ταυτόχρονα όμως, απορρέουν ευθύνες και σε σένα. Δηλαδή, δεν έχεις το δικαίωμα, να επανα-χρησιμοποιήσεις σε άλλον πελάτη, τα προσχέδια τα οποία έχεις ήδη υποβάλλει στον πελάτη στον οποίο σε απέρριψε και σε αποζημίωσε για την όλη συνεργασία με την αμοιβή απόρριψης.

Αν η συνεργασία διαμορφώνεται κανονικά, ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτό θα πρέπει και πάλι να περιγράφεται στη σύμβαση έργου, δηλαδή το πόσες συναντήσεις θα γίνουν, πόσα προσχέδια θα δεί ο πελάτης, πότε θα προκύψει το τελικό, πόσες διορθώσεις μπορούν να γίνουν και μέχρι πότε, από πότε και μετά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γίνουν διορθώσεις. Πώς θα γίνεται η παρουσίαση των προσχεδίων και αν ο πελάτης θα κρατά τα προσχέδια και τι σημαίνει να τα κρατά.

Αν η συνεργασία, διακοπεί με υπαιτιότητα του πελάτη αφού έχουν υπογραφεί τα τελικά προσχέδια, δηλαδή έχει ολοκληρωθεί όλη η σχεδιαστική εργασία και απομένει μόνο η εκτυπωτική διεκπεραίωση, τότε ο πελάτης είναι υποχρεωμένος να υποβάλει όλη την αμοιβή σου στο ακέραιο πλην του εκτυπωτικού κόστους ή της αμοιβής εκτυπωτικής επιμέλειας (αν υπάρχει τέτοια).

Φυσικά, μπορεί και ο πελάτης, να θελήσει μέσα στη σύμβαση έργου να κατοχυρωθεί ως προς τα χρονοδιαγράμματα του έργου. Προσοχή σε αυτό. Να μην ορισθούν χρονοδιαγράμματα ως προς το παραδοτέο έντυπο υλικό, αλλά μόνον τις σχεδιαστικές εργασίες. Θα πρέπει αν θέλει ρήτρες ο πελάτης, να υπογραφεί διαφορετικό συμβόλαιο με τον τυπογράφο όσο αναφορά τα χρονοδιαγράμματα εκτύπωσης. Το σημειώνω αυτό για να αποφευχθεί κάποια ακύρωση σύμβασης λόγο χρονικής αθέτησης που οφείλεται όχι σε δική σου υπαιτιότητα αλλά τρίτου (πχ τυπογράφου).

Όπως καταλαβαίνεις, όλα τα παραπάνω κινούνται σε θεωρητικό επίπεδο και περιγράφουν πως θα πρέπει ή πως θα έπρεπε να λειτουργεί ο χώρος μας. Φυσικά, ας μην γελιόμαστε, είναι δύσκολο αλλά όχι αδύνατο να εφαρμοσθεί αυτό, και να είστε σίγουροι ότι υπάρχουν τέτοια συμβόλαια και τέτοιες συμβάσεις έργου. Απλά, όταν ξεκινά κανείς, με ένα μικρό κύκλο χαμηλού κόστους εργασίες, δεν είναι τόσο ρεαλιστικό να συντάξει τέτοιου είδους συμβάσεις έργου με τον πελάτη.

Όμως, είναι καλό να διαβάζει κανείς τέτοιες καταστάσεις, ώστε να επιδιώκει σιγά σιγά, να θωρακίζει την εργασία και τον κόπο του. Προσωπικά, γνώριζα τα παραπάνω από την πρώτη ημέρα που μπήκα στην αγορά εργασίας γιατί είχα ενημερωθεί από έναν καθηγητή μου. Ήξερα ότι δεν ήταν δυνατόν να τα εφαρμόσω αμέσως. Όμως έχω καταφέρει, σιγά σιγά, ορισμένα από αυτά, και όλο και πιο συχνά, να τα χρησιμοποιώ και να τα περιλαμβάνω στις συμβάσεις έργου με τους πελάτες μου και σκοπεύω (εύχομαι) κάποια στιγμή να μπορώ να εργάζομαι μόνο κάτω από τέτοιες συνθήκες, αν είναι εφικτό.

Μην σας φαίνονται λοιπόν ούτε αυτά υπερβολικά, ούτε οι τιμές που θα έπρεπε να κοστολογούμε τις εργασίες μας. Είναι καλό να ακούγονται τέτοια παραδείγματα, για να αμειβόμαστε και πιο δίκαια και να προστατεύεται η εργασίας μας.Ελπίζω να σου κάλυψα αρκετές από τις ερωτήσεις που μπορεί να σου έχουν δημιουργηθεί. Το σίγουρο πάντως είναι ένα. Σε περίπτωση που καταπατηθούν τα πνευματικά σου δικαιώματα, μπορείς να κάνεις πολλά, αρκεί να μπορείς να το αποδείξεις. Και μια καλή αρχή είναι πάντα ένα συμβόλαιο. Αν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, σε καμία περίπτωση δεν αφήνεις και επ’ ουδενί λόγο προσχέδια σε πελάτη.

Φιλικά, Θεμιστοκλής
Άβαταρ μέλους
Themistoklick
Master Member
 
Posts: 5292
Εγγραφή: 05.04.04, 1:28 pm

Δημοσίευσηαπό dimitriadis » 14.09.05, 1:06 pm

Themistoklis έγραψε:Σε περίπτωση που καταπατηθούν τα πνευματικά σου δικαιώματα, μπορείς να κάνεις πολλά, αρκεί να μπορείς να το αποδείξεις. Και μια καλή αρχή είναι πάντα ένα συμβόλαιο. Αν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, σε καμία περίπτωση δεν αφήνεις και επ’ ουδενί λόγο προσχέδια σε πελάτη.

Φιλικά, Θεμιστοκλής


Προσυπογράφω.

Δημήτρης.
Inside A Box - Personal Blog
http://insideabox.gr/
Malt Company - Designer's other pleasure
http://maltcompany.blogspot.com/
Άβαταρ μέλους
dimitriadis
Member
 
Posts: 161
Εγγραφή: 26.07.04, 7:27 am
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Δημοσίευσηαπό Themistoklick » 14.09.05, 1:10 pm

Καλημέρα Δημήτρη ! :D
Άβαταρ μέλους
Themistoklick
Master Member
 
Posts: 5292
Εγγραφή: 05.04.04, 1:28 pm

Δημοσίευσηαπό dimitriadis » 14.09.05, 1:16 pm

Καλημέρα Θεμιστοκλή μου.


ελπίζω να είσαι καλά και ΧΑΛΑΡΑ!
Inside A Box - Personal Blog
http://insideabox.gr/
Malt Company - Designer's other pleasure
http://maltcompany.blogspot.com/
Άβαταρ μέλους
dimitriadis
Member
 
Posts: 161
Εγγραφή: 26.07.04, 7:27 am
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Δημοσίευσηαπό tzinatza » 14.09.05, 1:38 pm

Ευχαριστώ πάρα μα πάρα πολύ.

Ψάχνω εδώ και καιρό έναν τρόπο να διαμορφώσω τη σύμβαση έργου με τρόπο που να είμαι και εγώ καλυμμένη και ο πελάτης και με τα παραπάνω έχω καλυφθεί απόλυτα.

Ευχαριστώ και πάλι.

Φιλικά,

Γεωργία
tzinatza
Member
 
Posts: 19
Εγγραφή: 14.07.05, 2:09 pm

Δημοσίευσηαπό matin » 06.10.05, 6:38 pm

Κάτι άλλο τώρα, πάλι σχετικό με πνευματικά δικαιώματα:
Είναι δικαίωμα μας (ως γραφίστες-διαφημιστική εταιρεία κλπ) να βάζουμε το λογότυπο της εταιρείας μας σε ένα προϊόν που σχεδιάσαμε μεν εμείς, αλλά ο πελάτης αγοράζει και χρησιμοποιεί;
Τι δικαίωμα έχω εγώ ως γραφίστας στην αφίσα ενός πελάτη όταν αυτός έχει πληρώσει για "έξοδα δημιουργικού";
Άβαταρ μέλους
matin
Member
 
Posts: 119
Εγγραφή: 07.07.05, 12:21 pm
Τοποθεσία: thessaloniki

Δημοσίευσηαπό dps12 » 07.10.05, 9:10 am

Καλημέρα matin

Με το να βάζουμε το logo μας, δεν σημαίνει ότι είναι υποχρεωτικά δικό μας κάτι. Προσδιορίζουμε τον "κατασκευαστή" για είναι αναγνωρίσιμος, όπως με όλα τα προϊόντα άλλωστε . Δεν έχει να κάνει με τα χρήματα του πελάτη ούτε με δικαιώματα (σ' αυτή την φάση)
dps12
Old Member
 
Posts: 1084
Εγγραφή: 07.07.05, 1:45 pm


Επιστροφή στο IΙI.II Εργασιακά - Ασφαλιστικά - Πνευμ. Δικαιώματα

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες

Visual Communication Designers Club

Το Visual Communication Designers Club, το μεγαλύτερο Ελληνικό online design forum, αποτελεί μια Ελληνική κοινότητα σχεδιαστών οπτικής επικοινωνίας, υπό την ευρύτερη έννοια του όρου, θέλοντας να συμπεριλάβει στα μέλη της κάθε ειδικότητα και βαθμίδα όσων σπουδάζουν ή εργάζονται στον χώρο της επικοινωνίας, έντυπης, διαδικτυακής, τρισδιάστατης ή εφαρμογών πολυμέσων