Σύγκρουση Ελληνισμού και Χριστιανισμού

Κουβέντα γύρω από θέματα της οπτικής επικοινωνίας αλλά και τα σοβαρότερα θέματα της επικαιρότητας.

Σύγκρουση Ελληνισμού και Χριστιανισμού

Δημοσίευσηαπό Theo » 27.06.07, 12:11 pm

Στην εκδήλωση Ελληνικών Γραμμάτων που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Σικάγο υπήρξε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη (και για μερικούς πολύ δυσάρεστη).
Η έκπληξη ήρθε με το πρόσωπο της Προμηθέας, μιας Ελληνίδας 15 ετών παιδί-θαύμα με καταπληκτική επιστημονική κατάρτιση. (Εχει ήδη τρία πτυχία).

Δείτε στα επόμενα video τα οποία οργάνωσα στο "κανάλι μου" για ευκολότερη παρακολούθηση. http://arcadia.feedbeat.net/

Αφού δείτε τα video και ακούσετε προσεκτικά το λόγο της Προμηθέας, ο οποίος διακόπηκε αγενώς παρότι ήταν τιμούμενη ομιλήτρια, δείτε και το κείμενο που έστειλε στο site greekreligion.gr σαν απάντηση στο μήνυμα που της είχε στείλει ο υπεύθυνος του greekreligion.gr με αρχαία Ελληνικά κείμενα περί Αγάπης τα οποία βρίσκονται εδώ
http://www.ellinikilatreia.gr/agape_to_ ... hreskehias
Theo
Senior Member
 
Posts: 553
Εγγραφή: 29.04.06, 10:33 pm

Δημοσίευσηαπό tsevis » 27.06.07, 12:29 pm

Γεια σου Theo.

Δεν είναι παλιό αυτό το video; Νομίζω πως βλέπω τον συγχωρεμένο τον Ιάκωβο δίπλα της.

Χ.
******************************
Good design = Good business
******************************
We'll always be together
Together in Electric Dreams
Άβαταρ μέλους
tsevis
Master Member
 
Posts: 6735
Εγγραφή: 26.04.04, 11:27 pm
Τοποθεσία: Pacific Ocean! (in my dreams)

Δημοσίευσηαπό Theo » 27.06.07, 12:32 pm

tsevis έγραψε:Δεν είναι παλιό αυτό το video; Νομίζω πως βλέπω τον συγχωρεμένο τον Ιάκωβο δίπλα της.


Γειά σου Χάρη,

Οχι, δεν είναι ο Ιάκωβος παρότι μοιάζει πολύ, το look των παπάδων είναι παρόμοιο :lol:

Χαιρετισμούς
Theo
Senior Member
 
Posts: 553
Εγγραφή: 29.04.06, 10:33 pm

Δημοσίευσηαπό tsevis » 27.06.07, 12:40 pm

Theo έγραψε:
tsevis έγραψε:Δεν είναι παλιό αυτό το video; Νομίζω πως βλέπω τον συγχωρεμένο τον Ιάκωβο δίπλα της.


Γειά σου Χάρη,

Οχι, δεν είναι ο Ιάκωβος παρότι μοιάζει πολύ, το look των παπάδων είναι παρόμοιο :lol:

Χαιρετισμούς


Ευχαριστώ για τη διευκρίνηση, φίλε.

Ακούω την ομιλία της κοπέλας τώρα.
Πολύ ενδιαφέρουσα.
Κι έχει και τόσο συμπαθητική προφορά.

Έριξα μια ματιά και στα υπόλοιπα link. Οι σκοταδιστές είναι πάντα ίδιοι, φίλε. Δεν χρειάζεται να τους δίνουμε σημασία.
Πιστεύω πάντως πως ο Χριστιανισμός έχει πολλά στοιχεία από την κλασσική Ελλάδα. Ειδικά στο θέμα της Αγάπης.
Τώρα, γιατί κάποιοι θέλουν να προβάλουν άλλες γιορτές και αρχές είναι προφανές. Προστατεύουν την εξουσία τους.

Respect στην Προμηθέα πάντως.

Χ.
******************************
Good design = Good business
******************************
We'll always be together
Together in Electric Dreams
Άβαταρ μέλους
tsevis
Master Member
 
Posts: 6735
Εγγραφή: 26.04.04, 11:27 pm
Τοποθεσία: Pacific Ocean! (in my dreams)

Δημοσίευσηαπό Theo » 27.06.07, 12:41 pm

BTW εδώ μπορείτε να δείτε το ρεπορτάζ της εφημερίδας Βήμα για την Προμηθέα
http://tovima.dolnet.gr/print_article.p ... m=A40&aa=1
Theo
Senior Member
 
Posts: 553
Εγγραφή: 29.04.06, 10:33 pm

god save me from your followers

Δημοσίευσηαπό cynic » 27.06.07, 1:52 pm

Το βιντεο είναι όντως παλιό, 'παίζει' εδω και καιρό στο internet....
Το κοριτσάκι είναι πολύ πιθανόν να είναι βαλτό/εγκάθετο, όπως θα υποστήριζαν οι έχοντες διαφορετική γνώμη (και πολύ πιθανόν να έχουν δίκιο, προσωπικά δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα....)
Ο Χριστιανισμός, όπως και πολλές θρησκείες, στηρίζεται σε ένα και μόνον γεγονός για να κερδίσει έδαφος: στο φόβο.
Και πιο συγκεκριμένα στο φόβο του θανάτου (το μεγαλύτερο μυστήριο για τον ¶νθρωπο και σίγουρα ο μεγαλύτερος φόβος του).
Η ελληνική φιλοσοφία δεν έχει την ομοιογένεια που νομίζουμε ότι έχει (πολλοί φιλόσοφοι μεταξύ τους είχαν διαφορές. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπήρχαν διάφορα 'ρεύματα' φιλοσοφίας: από καθαρούς υλιστές και άθεους, μέχρι υποστηρικτές των ιδεών και πρακτικούς).
Ωστόσο, σε γενικές πάντα γραμμές, η ελληνική φιλοσοφία στηρίζεται στην πλήρη αρμονία του Ανθρώπου με τη Φύση. Τους δέχεται σαν Ένα και δεν τους ξεχωρίζει.
Επίσης, η ελληνική κοσμοαντίληψη δεν στηρίζεται στον φόβο, όπως κάνει ο Χριστιανισμός (εννοώντας τον όπως τον κατάντησαν και τον παρερμήνευσαν...), αλλά αφήνει την επιλογή στον άνθρωπο να έρθει κοντά στην Θεία Ουσία βρίσκοντας τον δικό του, μοναδικό δρόμο κι όχι ακολουθώντας τις οδηγίες των 'ειδικών'.
Κάπως έτσι λειτουργούσαν σχεδόν όλοι οι προχριστιανικοί πολιτισμοί.
Αυτοί που δεν έγιναν αντιληπτοί από τους φανατισμένους και καταστράφηκαν σαν κάτι το διαφορετικό........παραδείγματα προ- και μετα- του Χριστιανισμού πολιτισμών έχουμε πάρα πολλά:
Μάγια, Ίνκας, αυτόχθονες Ινδιάνοι (σαμανισμός), όλοι τους πολεμήθηκαν με σκοπό να 'σωθούν'.....
Φυσικά δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τον Χριστό (αν υποθέσουμε ότι όντως υπήρξε σαν ιστορικό πρόσωπο), επειδή οι ακόλουθοί του δεν έπιασαν ποτέ το βαθύτερο νόημα της διδασκαλίας του. Θα ήταν άδικο να χρεώσουμε την ανθρώπινη ανοησία/μισαλλοδοξία σ'εκείνον.....
Η παρατήρηση του Χάρη είναι πολύ σωστή: ναι, όντως ο Χριστιανισμός έχει δανειστεί πολλά στοιχεία από την κλασική Ελλάδα, όπως κι από άλλες θρησκείες....Παραδόξως, στοιχεία που θα έπρεπε επίσης να υπάρχουν μπολιασμένα στην Χριστιανική θρησκεία, όχι μόνο λείπουν, αλλά τα κείμενα που αναφέρονται σε αυτά (λ.χ. η πίστη για την αιωνιότητα της Ψυχής) έχουν 'εξαφανιστεί'....όπως 'εξαφανίστηκε' κάθε στοιχείο που είχε σχέση με την αρχαία ελληνική πίστη (λ.χ. οι κατεστραμένοι ναοί - πράγματα που είναι ήδη γνωστά). [σχετικό-άσχετο: Το 'Όνομα του Ρόδου' δεν είναι τόσο τυχαίο βιβλίο, ειδικά για κάποιον που θα μπορέσει να διαβάσει ανάμεσα στις γραμμές...]
Υπάρχουν πολυ συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους δεν μάθαμε ποτέ όλες τις πτυχές της αρχαίας ελληνικής κοσμοαντίληψης και μας απέκρυψαν γνώσεις. Επειδή το forum αποτελείται από έξυπνους ανθρώπους, θα αφήσω να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του για τα βαθύτερα αίτια της 'απόκρυψης'...........
Ο Χριστιανισμός (μιλάω πάντα για την διαστρεβλωμένη αντίληψη, έτσι όπως την κατάντησαν ορισμένοι), κατάφερε να μετατρέψει το θεό της Αγάπης σε θεό του Φόβου..όπως γνωρίζουμε όμως, μια σχέση που δεν στηρίζεται στην αγάπη, αλλά στο μίσος και το φόβο, απλώς δεν είναι σχέση αλλά κάτι άλλο...ίσως εξαναγκασμός, ίσως απειλή, πάντως δεν μπορεί να ονομαστεί 'σχέση'....
Η θρησκεία λειτουργεί με βάση τον φόβο και τη δουλικότητα. Σε καμία σχεδόν πτυχή της ελληνικής φιλοσοφίας/κοσμοαντίληψης, δεν συναντάμε αυτήν την απειλή. Ο ¶νθρωπος είναι ε λ ε ύ θ ε ρ ο ς να επιλέξει. Είναι επίσης υ π ε ύ θ υ ν ο ς για τις πράξεις του.
Οι θρησκείες αναζητούν το θεό σε ειδικά διαμορφωμένα κτίρια που ονομάζουν 'ναούς', η ελληνική κοσμοαντίληψη δέχεται Θεό-¶νθρωπο-Φύση σαν κάτι ενιαίο και αδιαίρετο. Ο Χριστιανισμός σου λέει 'κοίτα ψηλά' για να βρεις το θεό, η ελληνική φιλοσοφία λέει 'κοίτα μέσα σου'....
Αυτές είναι μερικές πολύ βασικές διαφορές μεταξύ 2 εντελώς διαφορετικών νοοτροπιών:
φόβος - ελευθερία.
απειλή/εξαναγκασμός - ελευθερία επιλογής.
ντροπή/ενοχές (για το γυμνό σώμα λ.χ.) - εξύψωση και θαυμασμός.
διαχωρισμός ανθρώπου/φύσης (θείας ουσίας) - άνθρωπος&φύση είναι ένα.
μίσος στο διαφορετικό - ανοχή για το διαφορετικό.
αναζήτηση 'προς τα έξω' - αναζήτηση 'προς τα μέσα'
κ.ο.κ. (<--όχι το γλυκό)
Ξανατονίζω πως είναι πολύ γενικές οι παρατηρήσεις και σίγουρα υπάρχουν διαφορές ακόμη κι ανάμεσα στους ίδιους τους αρχαίους Έλληνες, τόσες ώστε κάποιες από τις αντιλήψεις τους να συμπίπτουν με εκείνες του Χριστιανισμού (ή μήπως ο Χριστιανισμός να συμπίπτει με εκείνους; ) και ορισμένες να είναι πλήρως αντίθετες με αυτόν.
2007 χρόνια σκλαβιάς δεν είναι πολλά, αντέχουμε περισσότερα. Εδώ δε μασάμε σε 47 υπό σκιάν..............................

:wink:
visuals_static & in motion
Άβαταρ μέλους
cynic
Junior Member
 
Posts: 454
Εγγραφή: 09.07.05, 8:30 pm
Τοποθεσία: Athens, Greece

Δημοσίευσηαπό cOzAtS » 27.06.07, 1:54 pm

Χμμ, δόξα το Θεο που δεν είμαστε Ελληνες πιά, και είμαστε Χριστιανοεβραίοι, γιατι ακόμα σκλάβοι στους ντόπιους Αθηναίους θα είμασταν...α, και μη σχολιασει καμιά κοπέλα...δεν επιτρεπετε να μιλησει,μονο να γεννάει και να τρέφει παιδιά έτσι?

Επειδή δεν έχω χρόνο να σας αναλύσω γιατί το αρχαίο πνευμα αθάνατο δεν είναι τόσο καλό,απλά θα σας αναφέρω οτι τα κοινωνικά, εργασιακά και πολιτικά σας διακαιώματα, καθώς και τα "ανθρώπινα διακαιώματα" παγκοσμίως είανι γέννημα της "κακής " χριστιανικής κουλτούρας του δυτικού κόσμου. Το φώς του ελληνικού πολιτισμού έκαιγε μόνο για λίγους...


Τώρα αυτό που λέει ο Χάρης περι εξουσιών...ε,κανείς δεν είναι τέλειος!
(εδώ ο Αλκιβιάδης πρόδοσε τους πάντες...:D)
Άβαταρ μέλους
cOzAtS
Junior Member
 
Posts: 348
Εγγραφή: 19.01.06, 7:28 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευσηαπό cOzAtS » 27.06.07, 2:20 pm

Φίλε Cynic,

έχεις αρκετά λαθάκια σε αυτα που γράφεις,

Καταρχάς, όπως σωστότατα διαχωρίζεις την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, ετσι θα πρέπει να διαχωριζεις και το χριστιανισμό, και μιλάω κυρίως γαι διαχωρισμό της ορθοδοξίας με τα άλλα χριστιανικά δόγματα.

Αρχίζοντας λοιπόν, μην εμπλέκεις τη θρησκειολογία με τη φιλοσοφία. αλλο η πίστη των αρχαίων ελλήνων, και άλλο η φιλοσοφία. Οσο για το πόσο ελεύθεροι ήταν οι φιλόσοφοι, θυμίσου τον Σωκράτη).

Ο φόβος που αναφέρεις τόσο έντονα, δεν ειανι προϊον της ορθόδοξης σκέψης, αλλα των δυτικών δογμάτων. Το από που πηγάζει το ξέρεις καλά, είμαι σίγουρος...εξουσία.

τα περι καταστροφής ναών είναι ένα μεγάλο παραμυθάκι,και όποιος μπορει να σκεφτεί λίγο σαν ιστορικός/κοινωνιολόγος μπορει να το κατανοήσει. Πολύ απλά όπως εσύ γκρεμίζεις το σπίτι του παππού σου με τα τσιμεντόλιθα για να φτιαξεις το δικό σου, νέο σπίτι έτσι έγινε και τότε. Η παρανόηση γίνεται γαιτι τώρα τους ναούς τους βλέπουμε σαν θαύματα αρχιτεκτονικής και πολιτισμού(και είναι) αλλα τότε...ήταν απλά παλιά γκρέμια...Κοινώς δεν είχαν την ίδια αξία.

Για τα κείμενα που έχουν εξαφανιστεί, και αφού φαίνεσαι μελετητής του θέματος θα έπρεπε να ξέρεις οτι ήταν οι Βυζαντινοι λόγιοι(ναι αυτοι οι καλόγεροι) αυτοί που περισώσανε την πολιτιστική μας κληρονομιά και οχι αυτοί που την "κρύψανε". Κανε μια αναζήτηση για την βυζαντινή γραμματεία και θα δείς οτι μεγάλο μέρος αυτής είναι αφιερωμένο στη φιλοσοφία και μάλιστα στην ανάλυση των αρχαίων κειμένων.

Τελειώνοντας και τελείως απλοϊκά:
φόβος - ελευθερία.>>>>όποιος θέλει πίσω μου έλθει (ή κάπως έτσι...Jesus)
απειλή/εξαναγκασμός - ελευθερία επιλογής>>>>ομοίως
ντροπή/ενοχές (για το γυμνό σώμα λ.χ.) - εξύψωση και θαυμασμός. >>>αυτό είναι δυτική αντίληψη και μάλιστα μεσαιωνική(σκέψου σε τι επίπεδο ανθρώπων απευθυνόταν, και πιά κατάσταση ακολούθησε αυτός ο πουριτανισμός[ρωμαϊκά όργια/εκφυλισμός κλπ κλπ])
διαχωρισμός ανθρώπου/φύσης (θείας ουσίας) - άνθρωπος&φύση είναι ένα. >>>Η Θεία κοινωνία και ένωση πιστου-Θέου?
μίσος στο διαφορετικό - ανοχή για το διαφορετικό.>>>>>> Την ανεξηθρησκεία την ψήφισαν οι Χριστιανοί για να μην επαναληφθούν οι διωγμοι που υπεστησαν οι ίδιοι σε κανέναν. Όπως είπα και στο προηγούμενο μου post, τα ανθρώπινα διακιώματα που απολαμβάνουμε σήμερα είανι αποτέλεσμα της χριστιανικής κουλτούρας του δυτικού κόσμου.Συγνώμη για το συνοπτικο της απάντησης καθώς και τα όσα ατεκμηρίωτα αναφέρω. Απλά ψάξε και την άλλη πλευρά;)

Φιλικά,
Κ.Π.


ΥΓ.:Το προηγούμενο post μετά την τόσο αναλυτική σου απάντηση φαίνετε τελείως άκαιρο,συγνώμη.
Άβαταρ μέλους
cOzAtS
Junior Member
 
Posts: 348
Εγγραφή: 19.01.06, 7:28 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευσηαπό peslac » 27.06.07, 2:36 pm

Φίλε Κωνσταντίνε, με κάλυψες! :)
(Και με ξάφνιασες, ευχάριστα πάντα!)
http://peslac.pblogs.gr/
***Ο χρήστης peslac συχνάζει στο blog του και στο msn***

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
peslac
Master Member
 
Posts: 2564
Εγγραφή: 12.07.05, 12:41 pm
Τοποθεσία: Στο blog μου...

Δημοσίευσηαπό graphic-os_X » 27.06.07, 2:45 pm

Ο χριστιανισμός θα πολεμάται πάντοτε, όπως έχει πολεμηθεί στο παρελθόν.
Πολλά επιχειρήματα έχουν ακουστεί κατά καιρούς και ακούγονται και μέχρι σήμερα, από νεοεποχίτες ανοιχτόμουαλους, σύγχρονους "σοφούς".
Δυστυχώς πολλά παραδείγματα τα οποία φέρουν, έχουν μια μεγάλη δόση αλήθεια. Όμως αυτά αναφέρονται κυρίως σε συμπεριφορές ανθρώπων, που στο όνομα ενός θεού (ενός κάποιου θεού θα έλεγα, που μιμείται τον τριαδικό Θεό) έχουν κατακερματίσει τον άνθρωπο.
Η πίστη (και όχι θρησκεία) της εκκλησίας μας ΔΕΝ βασίζεται στον φόβο, όπως νωρίτερα κάποιος ανέφερε, αλλά στην αγάπη, η οποία φανερώνεται στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τον Χριστό από την εκκλησία, εφόσον αυτή αποτελεί το σώμα του στην γη.
Ο χριστιανισμός δεν είναι μια θρησκεία με κυβερνώντες θεούς που επιβλέπουν και επεμβαίνουν αυθαίρετα στη ζωή μας, δεν είναι μια θρησκεία με θυσίες και μαντεία, με γήινες προδιαγραφές, δεν σκοτώνει τα γηρατειά ούτε τα ανάπηρα παιδιά, ούτε θέτει απόλυτους κανόνες συμπεριφοράς.
Είναι η καθημερινότητα μας. Περιγράφει την ανθρώπινη ατέλεια, όπως ακριβώς την βιώνουμε κάθε στιγμή. Είναι η συγχώρεση των λαθών μας, που επέρχεται αυτόματα και ασυζητητί μετά την μετάνοια. Είναι η ανακούφιση αλλά και η καλή ανυσηχία, η οποία φροντίζει να μας φέρνει στην θέση του πλησίον που υποφέρει και μας δίνει την δυνατότητα να νιώσουμε τον πόνο του, ωστέ να τον βοηθήσουμε. Ο Χριστός δεν αποστρέφει το βλέμμα του από το πρόσωπο, αλλα από την αμαρτία, που σημαίνει αστοχία, λάθος.
Η κοινωνία του Χριστού, δεν ζητεί για να δώσει, δεν βασίζεται στην δικαιοσύνη και την δημοκρατία, αλλά στην αγαπητική προσωπική σχέση μεταξύ μας, όπου η προδιάθεση για μετάνοια βρίσκει καταφύγιο στην συγχώρεση καθιστόντας μια δικαιοσύνη πέρα απο τα ανθρώπινα δεδομένα, όπου κυριαρχεί η εκδικητικότητα και το οφθαλμόν αντί οφθαλμού.
Δεν λέει η πίστη μας μόνο, να κοιτάμε ψηλά για να βρούμε τον Θεό. Απλώς οι σύγχρονοι νεοεποχίτες λάτρεις της κυριολεξιας, μεταφράζουν τις ρήσεις όπως τους βολεύει.
Ένας γέροντας μοναχός, είπε κάποτε
"είδες άνθρωπο? Είδες τον Θεον σου".
Βλέπουμε εδώ πουθενά να μας λέει να κοιτάξουμε ψηλά?
Οι σύγχρονες ανθρωποκεντρικές θρησκείες, έχουν θεοποιήσει τον άνθρωπο, προτρέποντας του να κοιτάζει μέσα του. Ο χριστιανισμός δεν θεοποιεί τον άνθρωπο, αλλά τον προωθεί προς την θέωση.
Η ανθρωποκεντρική νεοποχίτικη συμπεριφορά, που θέλει τον άνθρωπο να κοιτάζει μέσα του, δημιουργεί εγωιστικές οντότητες, γεμάτες ματαιοδοξία, όπως τότε με τον πύργο της Βαβέλ.
Στον χριστιανισμό, η θέωση αρχίζει με την ταπείνωση, όπου η κενοδοξία και ο εγωισμός δεν έχουν θέση.
Στην πίστη μας, έχουμε το ανυπέρβλητο δέσιμο του υλισμού και του πνευματισμού, "ψυχή τε και σώματι". Η ανάσταση νεκρών που περιμένουμε, δεν θα είναι ανάσταση ψυχής, αλλά του σώματος.
Πολλά πράγματα αγνοεί ο σύγχρονος κυνικός νεοέλληνας, για αυτό που λέγεται εκκλησία, και δεν διαστάζει να απορρίψει και να κατηγορήσει, χωρίς να θεωρήσει καν απαραίτητο να γνωρίσει την αλήθεια.

Μερικοι θέλουν να μας πείσουν ότι είμαστε συνεχιστές των αρχαίων Ελλήνων και ότι οι χριστιανοί έκαψαν και σκότωσαν.
Και αναρρωτιέμαι εγώ, τα πρώτα 300 χρόνια μετά Χριστόν ΠΟΥ τα βάζουν? Όπου οι χριστιανοί ζούσαν σε κατακόμβες κυνηγημένοι? Όπου για την πίστη τους μαρτυρούσαν με φρικτά βασανηστήρια (τροφή για λιοντάρια, βράσιμο και τηγάνισμα σάρκας, πριονίσματα μελών, που στο αντίκρυσμά τους, ακόμη και ο πιο διαστροφικός σύγχρονος νεοεποχίτης σαδιστής θα έκανε εμετό) και άλλα βασανιστήρια. Και ούτε μια στιγμή δεν σκέφτηκαν να απορρίψουν τον Χριστό.
ΠΟΥ τοποθετούν 1000 χρόνια Ρωμαϊκής (ή κατά τους νεοεποχίτες Βυζαντινής) αυτοκρατορίας, η έναρξη της οποίας έφερε την ανεξιθρησκεία και ουσιαστικά εξίσωσε άντρα και γυναίκα? Αν το Βυζάντιο έκαψε μνημεία και αρχαία έγγραφα, τότε γιατί υπάρχουν ακόμη μνημεία και έγγραφα? 1000 χρόνια νομίζω θα ήταν αρκετά για να εξαφανιστεί κάθε έγγραφο αρχαίων ελλήνων.
400 χρόνια τουρκοκρατίας, ΠΟΥ τα έκρυψαν? Εκεί δεν καταατράφηκαν μνημεία? Δεν κάηκαν βιβλία ελληνικά? ΠΟΙΟΙ τα διέσωσαν?
Γιατί δεν λένε ότι μια από τις κορυφαίες μορφές της ορθοδοξίας ο Χρυσόστομος είχε παγανιστή διδάσκαλο? Πού βρέθηκε αυτός? Γιατί δεν τον σκότωσαν οι κακοί χριστιανοί?

Ποιοί αλήθεια είναι οι σκοταδιστές? ΠΟΙΟΙ κρύβουν αλήθειες?
Δεν τα βλέπουμε και σήμερα αγαπητοί ανοιχτόμυαλοι νεοεποχίτες, που βγάζουν και βγάζουν και βγαζουν ιστορικά γεγονότα από τα σχολεία, που γράφουν ότι θέλουν για την ιστορία, με τις ευλογίες του κράτους ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.

Κυνική και ασυμβίβαστη γενία, δεν περάσαμε δυσκολίες. Τα βρήκαμε όλα έτοιμα.
Για το μόνο που έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε είναι για το ατομικό συμφέρον μας.
Η δικαιολογία "το έκανα λίγο βιαστικά" διαψεύδεται αυτομάτως απο το button "upload".
Άβαταρ μέλους
graphic-os_X
Senior Member
 
Posts: 555
Εγγραφή: 26.10.06, 1:17 am
Τοποθεσία: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρονος, στον κοσμο μου

Δημοσίευσηαπό tsevis » 27.06.07, 2:54 pm

Kυριάκο μου,
μαζί σου σε όλα όσα αφορούν τον Ιησού ως κύρηγμα της Αγάπης.
Μόνη ένσταση είναι αυτά περί νέας εποχής. Παραμένει αδιευκρίνιστο το τι ακριβώς εννοείς.

Πολλούς χαιρετισμούς.

Χ.
******************************
Good design = Good business
******************************
We'll always be together
Together in Electric Dreams
Άβαταρ μέλους
tsevis
Master Member
 
Posts: 6735
Εγγραφή: 26.04.04, 11:27 pm
Τοποθεσία: Pacific Ocean! (in my dreams)

Δημοσίευσηαπό graphic-os_X » 27.06.07, 3:13 pm

Χάρη μεγάλη συζήτηση ανοίγεις και είμαι στη δουλειά.
Όταν έχω χρόνο θα επιστρέψω.
Η δικαιολογία "το έκανα λίγο βιαστικά" διαψεύδεται αυτομάτως απο το button "upload".
Άβαταρ μέλους
graphic-os_X
Senior Member
 
Posts: 555
Εγγραφή: 26.10.06, 1:17 am
Τοποθεσία: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρονος, στον κοσμο μου

Δημοσίευσηαπό cynic » 27.06.07, 3:16 pm

cOzAtS έγραψε:Χμμ, δόξα το Θεο που δεν είμαστε Ελληνες πιά, και είμαστε Χριστιανοεβραίοι, γιατι ακόμα σκλάβοι στους ντόπιους Αθηναίους θα είμασταν...α, και μη σχολιασει καμιά κοπέλα...δεν επιτρεπετε να μιλησει,μονο να γεννάει και να τρέφει παιδιά έτσι?

Αν αυτό το σχόλιο είναι 'μπηχτή' για την περίφημη αθηναϊκή Δημοκρατία (στην οποία δεν είχαν δικαίωμα ψήφου οι γυναίκες και οι δούλοι), με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο, μόνο που δεν καταλαβαίνω που κολλάει με το θέμα της θρησκείας...Πραγματική δημοκρατία δεν υπήρξε ποτέ στα παγκόσμια χρονικά.

cOzAtS έγραψε:Επειδή δεν έχω χρόνο να σας αναλύσω γιατί το αρχαίο πνευμα αθάνατο δεν είναι τόσο καλό,απλά θα σας αναφέρω οτι τα κοινωνικά, εργασιακά και πολιτικά σας διακαιώματα, καθώς και τα "ανθρώπινα διακαιώματα" παγκοσμίως είανι γέννημα της "κακής " χριστιανικής κουλτούρας του δυτικού κόσμου.

Αν θες να μας δώσεις και συγκεκριμένα παραδείγματα να καταλάβουμε τι εννοείς, πολύ ευχαρίστως να σου απαντήσω.. προς στιγμήν το σχόλιο είναι πάρα πολύ γενικευμένο. Επίσης - και εδώ θα συμφωνήσουμε - το 'αρχαίο πνεύμα αθάνατο' δεν είναι τόσο 'καλό' ή 'τέλειο', γιατι μην ξεχνάς πηγάζει από ανθρώπους και ο άνθρωπος από τη φύση του έχει αδυναμίες και ατέλειες. Όπως λοιπόν δεν υπάρχει 'τελειος' χριστιανός, έτσι και δεν υπάρχει 'τέλειος' ελληνιστής, 'τέλειος' βουδιστής κ.ο.κ. Είμαστε άνθρωποι και στα πλαίσια της φύσης μας έχουμε πολλά αρνητικά, με βασικότερο - θα έλεγα - τον εγωισμό (απο κει πηγάζουν όλα τα άσχημα, κατα τη γνώμη μου...)
Θα ήθελα πάντως να μου δώσεις συγκεκριμένα παραδείγματα, χάριν των οποίων έχουμε κοινωνικά κι εργασιακά δικαιώματα που πηγάζουν απο το Χριστιανισμό. Και πάλι όμως - είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν - που κολλάνε με την αντίληψη του Κόσμου, όπως ξεκινήσαμε να συζητάμε σε αυτό το thread; Επειδή αρκετοί παπάδες όντως βοηθούν τους φτωχούς και καταπονεμένους ανθρώπους αυτού του κόσμου, δεν σημαίνει ότι η Εκκλησία δεν είναι μηχανισμός εξουσίας και εκφοβισμού..υπάρχουν παπάδες που προσωπικά χαίρουν τις εκτίμησής μου για το έργο τους, την ίδια στιγμή που η ιδιότητά τους - προσωπικά μιλώντας πάντα - δε μου λέει απολύτως τίποτε. άλλο το ένα - άλλο το άλλο.

cOzAtS έγραψε:Το φώς του ελληνικού πολιτισμού έκαιγε μόνο για λίγους...
Κάνεις μεγάλο λάθος. Το φως του πολιτισμού 'έκαιγε' για όλους όσους μπορούσαν να το δεχτούν...δεν έπαιζε ρόλο η κοινωνική θέση κάποιου για να γίνει μέλος σε κάποια φιλοσοφική σχολή (κι αυτό το ξανατονίζω - δεν ισχύει για όλες τις σχολές, αφού ανάμεσά τους υπήρχαν διαφορές...δεν μπορούμε να αποζητούμε την ομοιογένεια στην αρχαία Ελλάδα, δεν υπήρξε ποτέ! Είναι κάτι σαν το δόγματα του Χριστιανισμού - που πολύ σωστα ανέφερες)

cOzAtS έγραψε:Καταρχάς, όπως σωστότατα διαχωρίζεις την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, ετσι θα πρέπει να διαχωριζεις και το χριστιανισμό, και μιλάω κυρίως γαι διαχωρισμό της ορθοδοξίας με τα άλλα χριστιανικά δόγματα.

σε αυτό έχεις απόλυτο δίκιο, παράλειψη και παρερμηνεία δικιά μου.

cOzAtS έγραψε:Αρχίζοντας λοιπόν, μην εμπλέκεις τη θρησκειολογία με τη φιλοσοφία. αλλο η πίστη των αρχαίων ελλήνων, και άλλο η φιλοσοφία. Οσο για το πόσο ελεύθεροι ήταν οι φιλόσοφοι, θυμίσου τον Σωκράτη).

Αν προσέξεις, στέκομαι μόνο στη φιλοσοφία και δεν μπλέκω - όσο μπορώ - σχεδόν καθόλου την αρχαία ελληνική θρησκεία. Για το ότι είναι διαφορετικό το ένα με το άλλο (φιλοσοφία-πίστη) είμαστε πάλι σύμφωνοι, απλώς δεν καταλαβαίνω τι σε έκανε να εξάγεις αυτό το συμπέρασμα. Το σχόλιο για τον Σωκράτη, πάλι ομολογώ πως δεν το κατάλαβα...Για μένα, αν είσαι ελεύθερος στο μυαλό και στη συνείδηση, είσαι ελεύθερος για πάντα. Ο Σωκράτης (αν καταλαβαίνω σωστά το σχόλιό σου) ήταν πιο ελεύθερος από μένα κι από σένα γιατί ακολούθησε τη συνείδησή του....για σκέψου το λίγο!

cOzAtS έγραψε:Ο φόβος που αναφέρεις τόσο έντονα, δεν ειανι προϊον της ορθόδοξης σκέψης, αλλα των δυτικών δογμάτων. Το από που πηγάζει το ξέρεις καλά, είμαι σίγουρος...εξουσία.

Έγραψα αρκετές φορές για παρερμηνεία των λόγων του Χριστού. Δεν είδες πόσες φορές μιλάω για διαστρέβλωση; Κι αυτό, επίσης, μου κάνει εντύπωση. σαν να μην θες να δεις το ποιους επικρίνω.......
Για την εξουσία και πάλι θα συμφωνήσω μαζί σου!

cOzAtS έγραψε:τα περι καταστροφής ναών είναι ένα μεγάλο παραμυθάκι,και όποιος μπορει να σκεφτεί λίγο σαν ιστορικός/κοινωνιολόγος μπορει να το κατανοήσει. Πολύ απλά όπως εσύ γκρεμίζεις το σπίτι του παππού σου με τα τσιμεντόλιθα για να φτιαξεις το δικό σου, νέο σπίτι έτσι έγινε και τότε. Η παρανόηση γίνεται γαιτι τώρα τους ναούς τους βλέπουμε σαν θαύματα αρχιτεκτονικής και πολιτισμού(και είναι) αλλα τότε...ήταν απλά παλιά γκρέμια...Κοινώς δεν είχαν την ίδια αξία.

Ελπίζω να μην το εννοείς αυτό που γράφεις, γιατί τότε θα πρέπει να γκρεμίσουμε και τον Παρθενώνα, να χτίσουμε το νέα Envy....
Εντελώς τυχαία, γκρεμίστηκαν ναοί για να χτιστούν ναοί...δεν πάει κάπου το μυαλό σου;
Αν εσύ ήθελες να γκρεμίσεις και να εξαφανίσεις εντελώς έναν πολιτισμό, ποια ήταν εκείνα τα στοιχεία που θα φρόντιζες πρώτα να καταστραφούν; Το χαζό μου μυαλό πηγαίνει κατευθείαν σε ο,τι θα τον θύμιζε:
βιβλία, κείμενα, γραπτά και στη συνέχεια ναοί και κτίρια που 'πρέπει' να εκλείψουν....Δε θα γκρέμιζα ποτέ στάνες, μαντριά και υδραγωγεία λ.χ., δε θα είχε νόημα για το σκοπό μου...

cOzAtS έγραψε:Για τα κείμενα που έχουν εξαφανιστεί, και αφού φαίνεσαι μελετητής του θέματος θα έπρεπε να ξέρεις οτι ήταν οι Βυζαντινοι λόγιοι(ναι αυτοι οι καλόγεροι) αυτοί που περισώσανε την πολιτιστική μας κληρονομιά και οχι αυτοί που την "κρύψανε". Κανε μια αναζήτηση για την βυζαντινή γραμματεία και θα δείς οτι μεγάλο μέρος αυτής είναι αφιερωμένο στη φιλοσοφία και μάλιστα στην ανάλυση των αρχαίων κειμένων.

Κι εδώ έχεις δίκιο και θα ήμουν άδικος αν έλεγα οτι λες ψέματα...όμως, πάλι λαμβάνεις ένα μέρος αυτής της προσπάθειας (χωρίς παρεξήγηση: το μέρος εκείνο που σε συμφέρει να παρουσιάσεις).
Την ίδια στιγμή υπάρχουν κείμενα που δεν σώθηκαν ή που ενώ έχουμε τη δυνατότητα να τα σώσουμε, εμείς αδιαφορούμε πλήρως (με πιο πρόσφατο παράδειγμα την ταινία "Black Μπεεε" του Θόδωρου Μαραγκού...)

cOzAtS έγραψε:Όπως είπα και στο προηγούμενο μου post, τα ανθρώπινα διακιώματα που απολαμβάνουμε σήμερα είανι αποτέλεσμα της χριστιανικής κουλτούρας του δυτικού κόσμου.

Κάνε ένα rewind περίπου 2500 χρόνων και θα δεις από που έχουν προκύψει.......

cOzAtS έγραψε:Συγνώμη για το συνοπτικο της απάντησης καθώς και τα όσα ατεκμηρίωτα αναφέρω. Απλά ψάξε και την άλλη πλευρά;)

εννοείται ότι με ενδιαφέρει και η άλλη πλευρά! Γι΄αυτό και σου ζητάω στοιχεία. Αν δω ότι με έχουν κοροϊδέψει ή μου έχουν πει ψέματα, θα είμαι ο πρώτος που θα παραδεχτεί τα λάθη του και την άγνοιά του...να κάνουμε όμως και κάτι άλλο για να είμαστε δίκαιοι;
Να πάρουμε αυτήν σου την παρατήρηση και να την εφαρμόσουμε ανάποδα; Να ξεκινήσουν δηλαδή οι Χριστιανοί να βλέπουν τα πράγματα από μια άλλη πλευρά; that's my point

Σ'ευχαριστώ πάρα πολύ για τον εποικοδομητικό και πολιτισμένο διάλογο.

Χρήστος.

ΥΓ: ίσως να φταίω εγώ και ο λάθος τρόπος που εκφράζομαι, αλλά μίλησα για Κοσμοαντίληψη και ερμηνεία του Κόσμου και απάντησες επάνω σε στοιχεία το Χριστιανισμού που έχουν επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην Κοινωνία (και που δεν έχω κανέναν λόγο να αμφισβητήσω - σίγουρα θα υπάρχουν!). Γιατί όμως δεν μένεις στο κεντρικό θέμα και αλλάζεις πεδίο συζήτησης; Δεν σε κατηγορώ (ποιος είμαι άλλωστε να το κάνω; ), απλώς αναρωτιέμαι μήπως δεν ήμουν εγώ σαφής στα λεγόμενά μου.
visuals_static & in motion
Άβαταρ μέλους
cynic
Junior Member
 
Posts: 454
Εγγραφή: 09.07.05, 8:30 pm
Τοποθεσία: Athens, Greece

Δημοσίευσηαπό graphic-os_X » 27.06.07, 3:32 pm

Χάρη, όπως είπα θα επανέλθω κάποια στιγμή, αλλά έτσι επειδή το βρήκα και μου άρεσε στο παραθέτω να το διαβάσεις.
Περιγράφει κατ εμε το επίπεδο ενός μεγάλου μέρους της νέας (αστικής) γενιάς.
Μην μείνεις στο συγκεκριμένο.
Δημιουργίκός είσαι με το παραπάνω, προέκτεινέ λίγο το σκεπτικό.

από bulletin στο myspace

EMO'S DIARY
05:00πμ :Ξυπνησα...Ειδα εφιαλτη!Ειχα χασει,λεει,το μολυβι που βαφω τα ματια μου.Ταραχτηκα...
05:15πμ :Ξανακοιμηθηκα...
07:30πμ :Ξυπνησα.Εφαγα μια ωρα μπροστα στον καθρευτη να βαφω τα ματια και τα νυχια μου,και να φτιαχνω την μωβ φρατζα μου.
(Σημειωση:Τι κουκλος που μαι...αλλα κανεις δεν με θελει.Ολοι με μισουν)
09:00πμ :Τελικα εχασα την πρωτη ωρα...
09:45πμ :2ο διαλειμμα.Ζητησα απο τη Σονια(την κοπελα με τις μωβ αφελειες) να φασωθουμε στις τουαλετες.Μου πε οχι,ειχε περιοδο.
Αλλα λεει ψεματα.Το ξερω...Ολοι με μισουν εμενα.
10:37πμ :3ο διαλειμμα.Ζητησα απο τον Νικο να φασωθουμε.Δεχτηκε.
(Κριμα ειχα ξεχασι την βαζελινη σπιτι)Να και καποιος που με αγαπαει.
14:05μμ :Σχολασα.Γυρισα με το skate...Oλο επεφτα και τα παιδια με τα φαρδια στην πλατεια με κοροιδευαν παλι.Γαμημενοι χιπχοπαδες.
14:15μμ :Εφτασα στο σπιτι αναστατωμενος και παραλιγο να πεσω στην πισινα.
14:25μμ : Ακομα ημουν θλιμμενος...Εκοψα το χερι μου με ξυραφακι και εριξα απο πανω αλατι.Ηδονιστηκα.
19:00μμ :Πηγα με την παρεα Starbucks
21:00μμ :Πηγα με την παρεα mc donalds
21:30μμ :Φασωθηκα με τον Ηλια
21:40μμ :Φασωθηκα με την Δημητρα
22:10μμ :Πειραζαμε και τρομαζαμε γριουλες στο παρκο.Ειμαστε και πολυ μαγκες
Η δικαιολογία "το έκανα λίγο βιαστικά" διαψεύδεται αυτομάτως απο το button "upload".
Άβαταρ μέλους
graphic-os_X
Senior Member
 
Posts: 555
Εγγραφή: 26.10.06, 1:17 am
Τοποθεσία: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρονος, στον κοσμο μου

Δημοσίευσηαπό tsevis » 27.06.07, 3:46 pm

graphic-os_X έγραψε:Χάρη, όπως είπα θα επανέλθω κάποια στιγμή, αλλά έτσι επειδή το βρήκα και μου άρεσε στο παραθέτω να το διαβάσεις.
Περιγράφει κατ εμε το επίπεδο ενός μεγάλου μέρους της νέας (αστικής) γενιάς.
Μην μείνεις στο συγκεκριμένο.
Δημιουργίκός είσαι με το παραπάνω, προέκτεινέ λίγο το σκεπτικό.

από bulletin στο myspace

EMO'S DIARY
05:00πμ :Ξυπνησα...Ειδα εφιαλτη!Ειχα χασει,λεει,το μολυβι που βαφω τα ματια μου.Ταραχτηκα...
05:15πμ :Ξανακοιμηθηκα...
07:30πμ :Ξυπνησα.Εφαγα μια ωρα μπροστα στον καθρευτη να βαφω τα ματια και τα νυχια μου,και να φτιαχνω την μωβ φρατζα μου.
(Σημειωση:Τι κουκλος που μαι...αλλα κανεις δεν με θελει.Ολοι με μισουν)
09:00πμ :Τελικα εχασα την πρωτη ωρα...
09:45πμ :2ο διαλειμμα.Ζητησα απο τη Σονια(την κοπελα με τις μωβ αφελειες) να φασωθουμε στις τουαλετες.Μου πε οχι,ειχε περιοδο.
Αλλα λεει ψεματα.Το ξερω...Ολοι με μισουν εμενα.
10:37πμ :3ο διαλειμμα.Ζητησα απο τον Νικο να φασωθουμε.Δεχτηκε.
(Κριμα ειχα ξεχασι την βαζελινη σπιτι)Να και καποιος που με αγαπαει.
14:05μμ :Σχολασα.Γυρισα με το skate...Oλο επεφτα και τα παιδια με τα φαρδια στην πλατεια με κοροιδευαν παλι.Γαμημενοι χιπχοπαδες.
14:15μμ :Εφτασα στο σπιτι αναστατωμενος και παραλιγο να πεσω στην πισινα.
14:25μμ : Ακομα ημουν θλιμμενος...Εκοψα το χερι μου με ξυραφακι και εριξα απο πανω αλατι.Ηδονιστηκα.
19:00μμ :Πηγα με την παρεα Starbucks
21:00μμ :Πηγα με την παρεα mc donalds
21:30μμ :Φασωθηκα με τον Ηλια
21:40μμ :Φασωθηκα με την Δημητρα
22:10μμ :Πειραζαμε και τρομαζαμε γριουλες στο παρκο.Ειμαστε και πολυ μαγκες


Kυριάκο μου, γεια!

Αυτό είναι μια περιγραφή κενότητας. Ένα Less than zero.
Η ίδια συμπεριφορά υπήρξε διαχρονικά.
Δεν έχω κάποιο πρόχειρο παράδειγμα, όμως πιστεύω πως και στα βιβλικά χρόνια θα βρεις τέτοια παραδείγματα.

Γιατί έχω επιμείνει στη διασαφήνιση του όρου;
Γιατί τον βλέπω να επαναλαμβάνεται από διάφορους ανθρώπους εννοώντας διαφορετικά φαινόμενα.
Και πιστεύω πως δεν έχει νόημα.
Η εποχή μας είναι όπως κάθε άλλη. Με τα καλά και τα κακά.

Επιστρέφοντας στο θέμα μας πάντως, πιστεύω πως η λεγόμενη σύγκρουση Ελληνισμού και Χριστιανισμού είναι σαν το ποτήρι που κάποιος το βλέπει μισοάδειο και κάποιος μισογεμάτο.
Μπορεί κανείς να μιλήσει και για συνάντηση χριστιανισμού και ελληνισμού.
Γενικά, εξαρτάται από το αν θέλει κανείς να δει τη σύγκρουση ή τη σύνθεση. Στις ιδέες υπάρχουν και τα δύο.
Προσωπικά, δεν απορρίπτω τη ρήξη. Το κάθε άλλο. Πρόοδος είναι αν ενυπάρχουν όντως σημεία τριβής.
Όμως πιστεύω πως στον Ιησού υπάρχουν πολλά στοιχεία από τη διδασκαλία του Πλάτωνα ή του Αριστοτέλη. Και πολλά στοιχεία του Χριστιανισμού ενυπάρχουν και στις άλλες θρησκείες, όπως και στις πολιτικές ιδέες.

Καλό μεσημέρι.
Η ζέστη είναι ανυπόφορη και το κλιματιστικό μου έχει χαλάσει. ΟΥΦ!!!

Χ.
******************************
Good design = Good business
******************************
We'll always be together
Together in Electric Dreams
Άβαταρ μέλους
tsevis
Master Member
 
Posts: 6735
Εγγραφή: 26.04.04, 11:27 pm
Τοποθεσία: Pacific Ocean! (in my dreams)

Δημοσίευσηαπό vank » 27.06.07, 4:00 pm

καλησπέρα παίδες :)

Οι δημιουργοί της δημοκρατίας, της πρώτης στα παγκόσμια χρονικά, της Αθηναϊκής, ορίσαν και ονομάσαν έτσι το πολίτευμα που εκείνοι τότε δημιούργησαν και με το οποίο πορεύτηκαν για κάποιο διάστημα. Το να έρχεται κανένας 3000 χρόνια μετά και να λέει

"Πραγματική δημοκρατία δεν υπήρξε ποτέ στα παγκόσμια χρονικά. "


δεν έχει κανένα νόημα. Δημιουργείς κάτι αγαπητέ (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο), το ορίζεις και το ονομάζεις με κάποιον τρόπο κι εν συνεχεία έρχεται κάποιος 3000 χρόνια μετά να σου πει αν αυτό που δημιούργησες υπήρξε ποτέ; :) Παράλογο (εκτός να φταίει η ζέστη που βλέπω έτσι τα πράγματα :D )

Κωνσταντίνε αδυνατώ να μπω στη διαδικασία να σου απαντήσω γραμμή-γραμμή στα περί ναών και αρχαίας παράδοσης. Αδυνατώ και να βρω το νόημα στο να σου απαντήσω. Υπάρχει εδραιωμένη διεθνής βιβλιογραφία που θα σου απαντούσε καταλληλότερα και αποτελεσματικότερα (όχι με σκοπό να "σου την πει" αλλά να βάλει κάποια πράγματα στις πραγματικές τους βάσεις). Διότι, κατ' εμέ, σε αρκετά σημεία τα έχεις θέσει σε τελείως λάθος βάσεις (αντίστοιχες με αυτές των σχολικών βιβλίων ιστορίας).

Πρώτο και καλύτερο παράδειγμα, ο διαχωρισμός "της ορθόδοξης σκέψης από τα δυτικά δόγματα". Αλίμονο, αν μη τι άλλο για χριστιανισμό μιλάμε! Ο χριστιανισμός, καθολικός ή ορθόδοξος (ή οτιδήποτε άλλο), την ίδια ρίζα έχει. Την Παλαιά Διαθήκη (την απολυτως σεβαστή -κατα τ'άλλα- εβραϊκή μυθολογία) και την Καινή Διαθήκη (ένα έργο γραμμένο σε κακά ελληνικά, διαστρεβλωμένο, ξαναγραμμένο/προσαρμοσμένο από μια σειρά οικουμενικές συνόδους αρχιερέων κατά το πέρασμα ΑΙΩΝΩΝ).

Όσο για το
"Για τα κείμενα που έχουν εξαφανιστεί, και αφού φαίνεσαι μελετητής του θέματος θα έπρεπε να ξέρεις οτι ήταν οι Βυζαντινοι λόγιοι(ναι αυτοι οι καλόγεροι) αυτοί που περισώσανε την πολιτιστική μας κληρονομιά και οχι αυτοί που την "κρύψανε"


Πράγματι οι βυζαντινοί μοναχοί τα περισώσαν. Αλλά γιατι; Γιατί τα αντιγράφαν αράδα-αράδα ώστε από κάτω να ανταπαντήσουν στους παγανιστές με τη δική τους κοσμοθεώρηση. Κι ΟΧΙ βέβαια για να περισώσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Έλεος. Επί 1000 σχεδόν χρόνια, επί Βυζαντίου, το όνομα "Έλληνας" έγινε υβριστικός χαρακτηρισμός που σήμαινε τον "παγανιστή", τον "ειδωλολάτρη".


"Την ανεξηθρησκεία την ψήφισαν οι Χριστιανοί για να μην επαναληφθούν οι διωγμοι που υπεστησαν οι ίδιοι σε κανέναν."


Ενδεικτικό παράδειγμα αυτού που έγραψα παραπάνω, ότι υπάρχει διεθνής βιβλιογραφία που θα σου απαντήσει καταλληλότερα από εμένα για θέσεις που εκφέρεις. Η παραπάνω θέση είναι μια από αυτές. Οι μεγαλύτεροι διωγμοί έγιναν από τους Χριστιανούς, καμία ανεξιθρησκία δεν υπήρξε μετά τον 4ο αι. μΧ (οπότε και ισχυροποιήθηκε ο χριστιανισμός στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία) και βέβαια οι ναοί γκρεμίστηκαν -όπου αυτό ήταν δυνατόν- μέχρις ενός με αυτοκρατορικές αποφάσεις (κι όχι επειδή ο παπούς...αποφάσισε να χτίσει καινούριο σπίτι). Και βέβαια μοναδική εξαίρεση στα παραπάνω η περίοδος βασιλείας του Ιουλιανού.


Κλείνοντας, δε νομίζω ότι η συνολική αισθητική των λόγων της μικρής μου άρεσε. Όπως θα λέγαμε στα αγγλικά, τον βρήκα "overdimensioned" (συγνώμη, αδυνατώ να βρω μια κατάλληλη λέξη στα ελληνικά: υπερβολικό ίσως;)
Creativity can solve almost any problem. The creative act, the defeat of habit by originality, overcomes everything.
- George Lois
Άβαταρ μέλους
vank
Junior Member
 
Posts: 289
Εγγραφή: 18.01.06, 9:58 am
Τοποθεσία: πάνω-πάνω.

Δημοσίευσηαπό graphic-os_X » 27.06.07, 4:01 pm

Εξαρτάται πως ορίζεις τον Έλληνα.
Στην τότε εποχή, Έλλην και Ειδωλολάτρης εταυτίζοντο, γιαυτό και σε πολλά συγγράματα θα δούμε να αποκαλούνται οι ειδωλολάτρες και ως Έλληνες. Αυτό ίσχυε βέβαια μόνο για όσους λάτρευαν όντως είδωλα.


Όσον αφορά τους Νέο-Έλληνες, κάποια στιγμή ελπίζω να βρω τον χρόνο να διαβάσω για το ζήτημα της ονομασίας μετά την απελευθέρωση και την σύσταση του Ελληνικού κράτους, όπου οι γνώμες για το όνομα Έλληνας και Ρωμηός αντικρούοντο. Ποιοί ήταν υπέρ, κατά, κτλ.

Εμείς είμαστε συνεχιστές της Ρωμαϊκής (βυζαντινής) αυτοκρατορίας.
(Ρωμαϊκή από το Ρώμη, ελληνική λέξη που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα. Ρωμανία = Νέα Ρώμη είναι η Κωνσταντινούπολη)
Το Βυζάντιο ήταν μια αρχαία ελληνική πόλη, που υπήρχε σε εκείνο το μέρος, κάτι που εκμεταλεύτηκαν οι δυτικοί (που δεν μπόρεσαν ποτέ να χωνεψουν την αλλαγή της πρωτεύουσας και ούτε τον Μέγα Κωνσταντίνο) και άλλαξαν την ονομασία "Ρωμαϊκή αυτορατορία", σε "Βυζαντινή" για να την υποβαθμίσουν και να την σβήσουν ουσιαστικα από την ιστορία, όπως κάνουν οι νεοπαγανιστές.
Δεν είναι ειρωνία αυτοί οι άνθρωποι να μιλούν για σκοταδισμό?
Η αλήθεια φίλοι δεν κρύβεται.
Αργά η γρήγορα έρχεται το φως και το σκοτάδι φεύγει.
Η δικαιολογία "το έκανα λίγο βιαστικά" διαψεύδεται αυτομάτως απο το button "upload".
Άβαταρ μέλους
graphic-os_X
Senior Member
 
Posts: 555
Εγγραφή: 26.10.06, 1:17 am
Τοποθεσία: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρονος, στον κοσμο μου

Δημοσίευσηαπό cOzAtS » 27.06.07, 4:04 pm

λοιπόν Χρήστο,

Οφείλω να απολογηθώ γιατί με βάση το δικό σου post απάντησα εμμέσως στα γραφόμενα της Προμηθέα στο λινκ που παρατέθηκε απο τον Theo. Γι'αυτό και ξεφεύγω τόσο από το δικό σου post, το οποίο έχεις δίκιο μιλάει για κοσμοθεωρία(αν και γενικεύεις μάλλον το τι έχεις αντιληφθεί εσύ σαν κοσμοθεωρία των αρχαίων, με το τι πιθανόν επικρατούσε).

Παρ'όλα αυτά,


Τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωη, η ελυθερία έκφρασης, ο σεβασμός της διαφορετικότητας, το 8ωρό σου(και κάλα 8ωρο δλδ:D), αποτελούν απότοκο της χριστιανικής φιλοσοφίας(η οποία και βέβαια εππηρεάστηκε/εκλεψε/συνέχισε/ οπως θες πες το) την αρχαία ελληνική περί αγάπης του πλησίον. Απλά στην χριστιανική φιλοσοφία αυτό αποτελεί τον κορμό της και όχι κάποιο παρακλάδι(όπως μπορεί να συμβαίνει στην φιλοσοφία).

Στο περί φωτός του ελληνικού πολιτισμού, βεβαίως και έκαιγε για όλους...απλά όπως και σήμερα, όπως και πάντοτε...δυστυχώς ο δουλος/φτωχός/εργάτης δεν είχε τη δυνατότητα να το χαρεί. όλοι θα θέλαν να το δεχτούν αλλα πόσοι μπορούσαν;


Για τον Σωκράτη ακριβώς αυτό αναφέρω: ένας ελεύθερος άνθρωπος που όπως πάντα στην ιστορία κάηκε στην πυρά(u get my point).


Και φυσικά δεν πρέπει να γκρεμίσουμε τον Παρθενώνα, αλλά σκέψου οτι τότε δεν γκρεμίζανε μνημεία, οι ναοί αυτοί κάποτε είχαν χρηστική αξία,και ετσι έπρεπε να ξανααποκτήσουν. Τόσα δομικά υλικά και τέτοιας ποιότητας απλά δε μπορούσαν να μείνουν ανεκμετάλευτα.
¨οσο για τα περι εξαφάνισης...Plz...οι ίδιοι οι ναοί έχουν κίονες κορινθιακού ρυθού! όχι μόνο δεν τα εξαφανίσανε αλλα τα ενστερνιστήκανε κι όλας!
Απλά δες το σαν μια εξέλιξη...


Δυστυχώς το "black μπεε.." δεν το έχω υπ'όψην μου/ Παρ'όλα αυτά όλ αυτα τα σενάρια περι εξαφάνισης μάλλον προς συνομοσία μου πάνε παρά προς ιστορική αλήθεια.Προς Θεού, μετα από 2000-2500 χρόνια δεν είναι δυνατόν να διασωθούν όλα. Στην τελική ίσως να μην αξίζει να διασωθούν κι όλας(το ποιος το διαλέγει αυτό ειναι άλλη συζήτηση, απλά σαν παράδειγμα το έφερα).

Αν σε ενδιαφέρει,αργότερα ισως μπορέσω να σου παραθέσω κάποια links ή βιβλιογραφία που θα τεκμηριώνουν το αστοχο κάποιων καραμέλλων που πιπιλάνε διάφοροι αρχαιολάγνοι, δήθεν τιμητές του αρχαίου ελληνικού πνεύματος πάντως.

Παρεπιπτόντως, εγώ δεν υπερασπίζομαι απλώς τον χριστιανισμό. Απλά είμαι της άποψης πως κάθετι που έχει γίνει είναι αποτέλεσμα κοινωνικών ζυμώσεων και εξελίξεων και όχι κάποιων δακτύλων και άλλων σιωνιστικών συνομοσιών. τα όρια μεταξύ αντισημιτισμού και ιστορικής αλήθειας και εξέλιξης(στο συγκεκριμένο κομματι, ετσι; οχι γενικά)

Καλό σου απόγευμα!
Κ.Π.
Άβαταρ μέλους
cOzAtS
Junior Member
 
Posts: 348
Εγγραφή: 19.01.06, 7:28 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευσηαπό vank » 27.06.07, 4:05 pm

"Όσον αφορά τους Νέο-Έλληνες, κάποια στιγμή ελπίζω να βρω τον χρόνο να διαβάσω για το ζήτημα της ονομασίας μετά την απελευθέρωση και την σύσταση του Ελληνικού κράτους, όπου οι γνώμες για το όνομα Έλληνας και Ρωμηός αντικρούοντο. Ποιοί ήταν υπέρ, κατά, κτλ."


υπέρ του ονόματος "έλληνες" ήταν οι ρομαντικοί/διαφωτιστές Έλληνες και φιλέλληνες της Ευρώπης (π.χ. Καποδίστριας) και κατά (και υπέρ του Ρωμηός) η επίσημη εκκλησία.

καλή συνέχεια :)
Creativity can solve almost any problem. The creative act, the defeat of habit by originality, overcomes everything.
- George Lois
Άβαταρ μέλους
vank
Junior Member
 
Posts: 289
Εγγραφή: 18.01.06, 9:58 am
Τοποθεσία: πάνω-πάνω.

Δημοσίευσηαπό graphic-os_X » 27.06.07, 4:13 pm

Φίλε vank ευχαριστώ για την απάντηση.
Ωστόσο θα προτιμήσω εκτός των δικών μου πηγών και κάποιες άλλες βιβλιογραφίες.
Το ποιοί ήταν υπέρ ή κατά, από μόνο του δεν μου λεεί κάτι.
Σημασία έχει το κίνητρο, η εποχή, οι αλληλεπιδράσεις, ο στόχος.
Η δικαιολογία "το έκανα λίγο βιαστικά" διαψεύδεται αυτομάτως απο το button "upload".
Άβαταρ μέλους
graphic-os_X
Senior Member
 
Posts: 555
Εγγραφή: 26.10.06, 1:17 am
Τοποθεσία: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρονος, στον κοσμο μου

Επόμενο

Επιστροφή στο IV.V VCDC Διάλογος

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες

Visual Communication Designers Club

Το Visual Communication Designers Club, το μεγαλύτερο Ελληνικό online design forum, αποτελεί μια Ελληνική κοινότητα σχεδιαστών οπτικής επικοινωνίας, υπό την ευρύτερη έννοια του όρου, θέλοντας να συμπεριλάβει στα μέλη της κάθε ειδικότητα και βαθμίδα όσων σπουδάζουν ή εργάζονται στον χώρο της επικοινωνίας, έντυπης, διαδικτυακής, τρισδιάστατης ή εφαρμογών πολυμέσων

cron