Συμβαίνει στην Μυλλέρου | H Tυπογραφία του Bauhaus

Δελτία τύπου και νέα της Ένωσης Γραφιστών και του Ελληνικού Ινστιτούτου Γραφιστικής & Οπτ. Επικοινωνίας.

Συμβαίνει στην Μυλλέρου | H Tυπογραφία του Bauhaus

Δημοσίευσηαπό ΕΓΕ » 15.01.13, 2:12 pm

H Tυπογραφία του Bauhaus | Ο Ανδρέας Ξενούλης μιλάει για μία ερευνητική του εργασία

Τετάρτη 23 Iανουαρίου 2013, 19:30

Αίθουσα Ένωσης Γραφιστών (Μυλλέρου 19, Μεταξουργείο, Αθήνα)

Είσοδος Ελεύθερη


Λίγα λόγια για το project:
Το αντικείμενο με το οποίο καταπιάνεται η συγκεκριμένη παρουσίαση είναι η βραχύβια πορεία της σύγχρονης τυπογραφίας με αφορμή το πρωτοποριακό σχεδιασμό του καλλιτεχνικού κινήματος του Bauhaus, ένα κύμα καλλιτεχνικής και πνευματικής άνθισης. Με τον όρο Μπαουχάους ή Μπάουχαους (γερμανικά Bauhaus) αναφερόμαστε στην πρωτοποριακή καλλιτεχνική σχολή που ιδρύθηκε από τον Βάλτερ Γκρόπιους και αναπτύχθηκε την περίοδο 1919 -1933 στη Γερμανία.
Το Bauhaus επέδρασε καταλυτικά στην εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης, ειδικότερα στους τομείς της γραφιστικής, της αρχιτεκτονικής, του βιομηχανικού σχεδιασμού αλλά και της τυπογραφίας.
Με την εστίαση κυρίως στις γραμματοσειρές και τις επιρροές τους ερευνάται η εξέλιξη της bauhaus τυπογραφίας, ο ρόλος της απλοποίησης του γράμματος, η σχέση της προπαγάνδας με την τέχνη και κατ’ επέκταση, η σχέση του γράμματος με τον πειραματισμό ο οποίος κρατάει «ζωντανό» το καλλιτεχνικό ρεύμα με την ανακύκλωση των ιδεών και την ένταξη τους στη σύγχρονη γραφιστική και στη διαφήμιση.
Υπήρξαν αρκετά ερωτήματα των οποίων η μελέτη θα οδηγήσει σε μια σειρά συμπερασμάτων και θέσεων. Γιατί δημιουργήθηκαν οι sans-serif γραμματοσειρές; Ποια ανάγκη ήρθαν να καλύψουν; Ποια ήταν η λογική της σχεδίασης τους; Ποιος ο ρόλος του Bauhaus στην εξέλιξη της σύγχρονης τυπογραφίας; Ποιες γραμματοσειρές πρωτοσχεδιάστηκαν στη σχολή; Ποιές γραμματοσειρές μετεξελίχθηκαν; Ποιοι είναι οι σχεδιαστές και οι εταιρείες που ανέλαβαν τη σχεδίαση τους; Πώς επηρεάζουν και χρησιμοποιούνται τη σημερινή εποχή στο design και τη διαφήμιση;
Στα παραπάνω ερωτήματα, ο ομιλητής Ανδρέας Ξενούλης προσπαθεί να δώσει απαντήσεις λαμβάνοντας υπ’ όψιν του τα παραπάνω, αλλά και αρκετές άλλες παραμέτρους, τις οποίες κάτω από άλλες συνθήκες, θα χρειαζόταν να μελετήσει και εξετάσει μια πολυάριθμη ομάδα ατόμων ειδικευμένων στο type design και την ιστορία τέχνης, εικαστικών και επικοινωνιολόγων.
Η εμπειρία του στον χώρο της οπτικής επικοινωνίας και της τυπογραφίας τον βοήθησε σε όλη την διαδικασία της έρευνας του.

περισσότερα>http://gda.gr/node/3104/
ΕΓΕ
Member
 
Posts: 67
Εγγραφή: 07.09.10, 3:59 pm

Επιστροφή στο X.III Ε.Γ.Ε - H.D.I - Λοιποί φορείς

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

Visual Communication Designers Club

Το Visual Communication Designers Club, το μεγαλύτερο Ελληνικό online design forum, αποτελεί μια Ελληνική κοινότητα σχεδιαστών οπτικής επικοινωνίας, υπό την ευρύτερη έννοια του όρου, θέλοντας να συμπεριλάβει στα μέλη της κάθε ειδικότητα και βαθμίδα όσων σπουδάζουν ή εργάζονται στον χώρο της επικοινωνίας, έντυπης, διαδικτυακής, τρισδιάστατης ή εφαρμογών πολυμέσων