ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ...(πρώην: Κατάργηση δημοσίευσης κόστους εργασίας)

Κουβέντα γύρω από θέματα της οπτικής επικοινωνίας αλλά και τα σοβαρότερα θέματα της επικαιρότητας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ...(πρώην: Κατάργηση δημοσίευσης κόστους εργασίας)

Δημοσίευσηαπό heinrich » 20.11.09, 1:41 am

Με αφορμή πολλά θέματα το τελευταίο καιρό που έχουν να κάνουν με το κόστος εργασιών προτείνω στην συντονιστική ομάδα της κοινότητας να απαγορευσει στο εξής τέτοιου είδους δημοσιεύσεις οι οποίες αναφέρονται άμεσα σε τελικό ποσό κοστολογησης

Το σκεπτικό μου στηρίζεται στα παρακάτω:

α) Η Ενωση Γραφιστών έχει ήδη δημοσιευσει μεθοδολογία κοστολόγησης την οποία το μεγαλύτερο μέρος της κοινότητας έχει βρει δίκαιο και από οσο έχω καταλάβει υιοθετεί ως δίκαια και ίδια η διαχειριση της κοινότητας. Συμφωνώ πως για κάποιους οι τιμές που αναφέρει η Ενωση να φαίνονται τσουχτερές όμως αφενός ο ίδιος ο δημιουργός μπορεί κάλλιστα να τις τροποποιήσει αφού αυτές δεν αποτελούν de facto τιμοκατάλογο κανενός γραφίστα, αφετέρου η Ενωση, για να την συντάξει, εχει λάβει υπόψη τόσο τα λειτουργικά έξοδα μιας επιχείρησης όσο τις επενδύσεις και την εφορία στην οποία υπόκειται μια τέτοια επιχείρηση. Είμαι επαγγελματίας γραφίστας 15 χρόνια. Τα 11 από αυτά διοικώ και εργάζομαι στην δικιά μου εταιρεία και όσοι βρίσκονται στην θέση μου γνωρίζουν από πρώτο χέρι ποια και πόσα είναι τα έξοδα μιας εταιρείας. Με αυτό το μίνι βιογραφικό μου θέλω να πω ότι πραγματικά πιστευω πως ο τρόπος κοστολόγησης της Ενωσης δεν είναι από άλλο πλανήτη. Σημ. Δεν είμαι μέλος της Ενωσης και ούτε συμφωνώ κατά γράμμα με τον τρόπο κοστολόγησης της. Ομως τον θεωρώ δίκαιο, ορθολογιστικό στο μεγαλύτερο μέρος του. Επίσης είναι η μοναδική φορά που κάποιοι σχετικοί έκατσαν και σύνταξαν κάτι σχετικό για να έχουμε μπούσουλα.
Δεν μπορούμε λοιπόν να βλέπουμε χρήστες, οι οποίοι έχουν όνομα, επίθετο, portfοlio, τηλέφωνο ή κάποιο άλλο τρόπο επικοινωνίας από τα link των sites τους (1), να πυροβολούν τιμές στον αέρα και όποιον πάρει ο χάρος. Στο vcdc δεν μπαίνουν μόνο γραφίστες αλλά και άτομα που κάνουν έρευνα αγοράς για τις διαφημιστικές τους ανάγκες (2) και στο τέλος αυτό που λαμβάνουν είναι μια πλήρως διαστρεβλωμένη εικόνα της αγοράς. Εχουμε δει κατα καιρούς άτομα να διαιρούν τα αδιαίρετα, όπως είχε πει πολύ σωστά ο penlix, και να πολλαπλασιάζουν τα ανύπαρκτα.

β) Είμαστε συνάδελφοι αλλά ταυτόχρονα και ανταγωνιστές. Εάν εγώ «ξεκλειδώσω» μέσω του φόρουμ τον τρόπο ή την τιμή που κοστολογεί ένας συνάδελφος μια συγκεκριμένη εργασία τότε βάσει του (1) θα έχω τον τρόπο να διεισδύσω και να ανταγωνιστώ το πελατολόγιό του. Βέβαια η συγκεκριμένη ευθυνη δεν βαραίνει την κοινότητα αλλά νομίζω πως απαγορευοντας την άμεση δημοσιευση του κόστους, αφενός η κοινότητα προστατευει τα νέα μέλη και τους αδαείς, αφετέρου τους υποχρεώνει να διαβάσουν έναν τουλάχιστον ορθότερο τρόπο για να κοστολογεί ένας γραφίστας. Παρακάτω θα σας εξηγήσω με ποιον τρόπο προτείνω να γίνεται αυτό.

γ) Η άμεση δημοσίευση κόστους εργασιών γίνεται επίσης από κάποιον που θέλει να δημιουργήσει εντυπώσεις, για να «κινήσει» νήματα ή για να μάθει τι «παίζεται». Εάν λοιπόν κάποιος νέος ή παλιός θέλει να μάθει τον τρόπο κοστολόγησης μπορεί να συμβουλευτεί την Ενωση. Ας σταματήσουμε να σερβίρουμε τιμές στον κάθε αναγνωστη.

δ) Εάν κάποιος θέλει να δημοσιευσει τιμοκατάλογο ας το κάνει στο site του. Γιατί να κάνει έμμεση διαφήμιση μέσω του φόρουμ?


Η πρόταση μου συγκεκριμένα είναι η παρακάτω:
Ι. Αναγραφή στους όρους χρήσης του φόρουμ πως απαγορευται η δημοσίευση κόστους εργασιας και
ΙΙ. Διαγραφή της επίμαχης δημοσιευσης και αντικατασταση αυτής με το λινκ του τρόπου κοστολόγησης της Ενωσης.

Ακόμα και αν έχω πέσει έξω στην κρίση μου και η πλειονότητα των χρηστών απαξιώνει τον τρόπο κοστολόγησης της Ενωσης, η παρούσα πρότασή μου δεν αλλάζει. Χίλες φορές να είμαστε στα τυφλά και να κάνει ο καθένας ό,τι κατεβάσει η γκλάβα του, παρά αυτές τις φωτοβολίδες που βλέπουν τα ματάκια μου.Κλείνοντας θέλω να σας υπενθυμισω πως η κοινότητα και η Ενωση μπορούν να γίνουν συγκοινωνούντα δοχεία για να υπάρξει υπαρκτό βήμα και λόγος για όλους τους γραφίστες ώστε οι ανάγκες τους να εισακούονται από την Ενωση. Η κοινότητα μόνο να χάσει θα έχει, αν συνεχίσει αυτό την ανόητη λογική να δημοσιευει την κάθε αυθαίρετη τιμή του καθένα.


Και κάτι xtra γιατί το κρατάω μέσα μου πολλούς μήνες αλλά όλο έλεγα πως θα διορθωθούν τα πράγματα.
Ηδη 4 από τους καλύτερους αρθρογράφους σας, έχουν σταματήσει εδώ και καιρό να δραστηριοποιούνται στο φόρουμ σας. Εάν παρατηρήσετε την ποιότητα των δημοσιεύσεων τον τελευταιο χρόνο θα βρείτε σε συντριπτική πλειοψηφία τα παρακάτω:
α) Τι τιμή να δώσω το έντυπο.
β) εάν το πισι είναι καλύτερο από το μακ (είναι θέμα design αυτό? αυτά τα θέματα θα έπρεπε να διαγράφονται κατευθείαν)
γ) Εάν το corel είναι καλύτερο από το illustrator (σαν να μπαίνεις σε ένα φόρουμ για τον εξπρεσιονισμό και να βλέπεις να μιλάνε μονο για πινέλα)
δ) Εάν τα 300 dpi τυπώνουν καλύτερα από τα 100 στην ψηφιακή (δηλ δεν ρωτάμε τον τυπογράφο που θα το τυπώσει αλλά τον κάθε τυχάρπαστο σε ένα φόρουμ).
Και για να μην με πείτε κακό, δεν υποστηρίζω πως δεν πρέπει να λέγονται και αυτά, αλλά - για όνομα του Θεού! - είναι συντριπτικά περισότερα από εκείνα που πραγματικα έχουν θέση σε αυτό το φόρουμ. Που είναι τα tutorials, που είναι αρθρα για τον Brody τον Escher, τον Giger? Που είναι άρθρα που να αναφέρονται σε γραμματοσειρές και πως να φτιαξουμε μια δική μας?
Χαίρομαι όμως πραγματικά όταν βλέπω web developers να ανταλλάζουν τις γνώμες τους και τον περίεργο κώδικά τους :D . Τουλάχιστον αυτοί κάτι κάνουν....
"What is elegance? Soap and water!" Cecil Beaton
Άβαταρ μέλους
heinrich
Old Member
 
Posts: 1213
Εγγραφή: 27.03.07, 11:28 am
Τοποθεσία: Aθήνα

Re: Κατάργηση δημοσιευσης κόστους εργασίας κ.α.

Δημοσίευσηαπό El Panos » 20.11.09, 2:49 am

Φίλε heinrich, η ανακύκλωση του θέματος της κοστολόγησης τις περισσότερες φορές γίνεται από νέους συναδέλφους που δεν ξέρουν που παν τα τέσσερα από τιμές (ενδεχομένως και από άλλα πράγματα αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας) και φυσικά δεν έχουν ενδιαφερθεί να καθίσουν να βγάλουν πραγματικό κοστολόγιο της δουλειάς τους, αφού οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι νόμιμοι επαγγελματίες (με έναρξη στη εφορία, ΤΕΒΕ, κλέβε κ.λπ.) για να δουν πόσα απίδια πιάνει ο σάκος. Ήδη, το 15 Ευρώ την ώρα που πρότεινε η Ένωση το 2004, είναι παρωχημένο (από μια πρόχειρη κοστολόγηση της φθηνότερης εργατοώρας για να λειτουργήσει ένα γραφείο, βγαίνει 22,50 Ευρώ - και μιλάω για τα χαμηλότερα κόστη... αυτή η τιμή μπορεί να είναι ακόμα και 50% πιο πάνω).

Δυστυχώς, όταν η "κοινότητα" έχει κατακλυστεί από άσχετους μεσάζοντες (που σήμερα πουλάνε design, χθες πούλαγαν ραδίκια και αύριο θα πουλάνε τη μάνα τους), από παιδάκια που τελείωσαν τη σχολή χθες και σήμερα θέλουν να ανοίξουν γραφείο (ή και χωρίς γραφείο), από μαθητές λυκείου, γυμνασίου ή δημοτικού, που κατέβασαν ένα κλεψιμέικο Illustrator και πειραματίζονται στου κασίδη το κεφάλι, από "τυπογράφους" που χαρίζουν το δημιουργικό μην τυχόν και ξεγελαστεί κανένας και βάλουν και καμιά τετραχρωμία στη μηχανούλα τους και από τον κάθε πελατάκο κάνει το γραφίστα για να γλιτώσει 50, 100 ή 150 ευρώ (άλλο που στην πραγματικότητα χάνει πολύ περισσότερα), έτσι θα βολοδέρνουμε εδώ πέρα... Την άλλη φορά που την είπα σε έναν άχρηστο, που ρωτούσε πώς θα κάνει ένα μπλοκάκι παραγγελιών και ο οποίος έκανε μπαμ από χιλιόμετρα ότι δεν ήταν γραφίστας, έπεσαν όλοι να με φάνε επειδή τόνισα ότι εδώ είναι Visual Communications Designers Forum και όχι καφενείο να έρχεται ο καθένας για να του κάνουμε μάθημα πώς γίνεται αυτό και πώς γίνεται το άλλο. Από εκεί να καταλάβεις το τι σαβούρα κυκλοφορεί στην "κοινότητα".

Στις 3 του μηνός, κλείνω 15 χρόνια σ' αυτή τη δουλειά επίσης... Δυστυχώς, πολύ λίγους από αυτή την "κοινότητα" μπορώ να αποκαλέσω συναδέλφους.
I'm a PC... και δε δίνω δεκάρα που είσαι Mac.
El Panos
Old Member
 
Posts: 1045
Εγγραφή: 27.06.08, 6:24 am
Τοποθεσία: Πίσω από ένα ViewSonic VA2216w

Re: Κατάργηση δημοσιευσης κόστους εργασίας κ.α.

Δημοσίευσηαπό theoasim » 20.11.09, 3:20 am

Καλησπέρα!

Πολύ σωστά όλα αυτά. Μετά την 17 ετούς εμπειρία μου στο χώρο αυτό ως κατασκευαστής επιγραφών, γραφίστας και βιτρώ, μπορώ να πω ότι μερικοί εδώ δεν είναι αρκετά έμπειροι αλλά η εμπειρία αποκτάται ανάλογα με το πλήθος εργασιών με το πέρασμα του χρόνου. Ένας νεαρός σε ηλικία δεν γίνεται ξαφνικά να αποκτήσει μεγάλη εμπειρία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αποκαλέιται συνάδερφος από την στιγμή που ότι γνωρίζει στον τομέα που ασχολείται το γνωρίζει σωστά. Μερικοί εδώ μέσα όταν πάει κάποιος να πει την γνώμη του από την όποια εμπειρία έχει ο καθένας και δέχεταιεπίθεση ή ειρωνία αντί να προσπαθούνε μερικοί να λένε και εκείνοι τη γνώμη τους για να βοηθηθεί αυτό που τη χρειάζεται τη βοήθεια. Αν ερωτηθεί μια απορία δεν είναι το θέμα ποιος θα απαντήσει καλύτερα (όχι βέβαια να λέει πράγματα που όντως δεν ισχύουν τεκμηριομένα). τώρα για ποια θέματα θα πρέπει να λέγονται σε αυτό το φόρουμ είναι αρμοδιότητα των υπεύθυνων εδώ.

Αυτά από μένα! :D Ελπίζω να μην δεχτώ κάποια επίθεση! :whistle
eArtboard blog | The Creative blog
theoasim
Master Member
 
Posts: 2855
Εγγραφή: 18.02.09, 2:46 pm
Τοποθεσία: Αίγιο

Re: Κατάργηση δημοσιευσης κόστους εργασίας κ.α.

Δημοσίευσηαπό El Panos » 20.11.09, 3:38 am

theoasim έγραψε:Ένας νεαρός σε ηλικία δεν γίνεται ξαφνικά να αποκτήσει μεγάλη εμπειρία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αποκαλέιται συνάδερφος από την στιγμή που ότι γνωρίζει στον τομέα που ασχολείται το γνωρίζει σωστά.

Το θέμα το δικό μου δεν είναι η ηλικία. Είναι η νοοτροπία. Και επιμένω ότι από τους παραπάνω που ανέφερα, κανένα δε μπορώ να αποκαλέσω συνάδελφο.
I'm a PC... και δε δίνω δεκάρα που είσαι Mac.
El Panos
Old Member
 
Posts: 1045
Εγγραφή: 27.06.08, 6:24 am
Τοποθεσία: Πίσω από ένα ViewSonic VA2216w

Re: Κατάργηση δημοσιευσης κόστους εργασίας κ.α.

Δημοσίευσηαπό VaLKyRiE » 20.11.09, 3:44 am

σε γενικες γραμμες συμφωνω με τα παραπανω.
Οταν ξεκιναει μια συζητηση για κοστολογηση συμβαινουν 2 πραγματα.

1. Αυτος που ξεκιναει τη συζητηση δεν εχει ψαξει καθολου τα προηγουμενα με αποτελεσμα να ειναι κουραστικος χωρις να το καταλαβαινει και να λεμε συνεχεια τα ιδια και να διαβαζουμε και τα ιδια.

2. 99% ΤΟ ΘΕΜΑ καταληγει σε ειρωνιες, τι λες ρε φιλε, οι τιμες σου ειναι ξεφτιλα, που βρηκες αυτες τις τιμες, χαλας τη πιατσα και λοιπα που καταληγουν σε παρεξηγησεις και γινεται μυλος. Φυσικα στο τελος αυτος που εκανε την ερωτηση κοστολογησης δε παιρνει μια λογικη απαντηση, η διαβαζει τις σελιδες γεματες προσβολες. Πολλες φορες εχω μπει να διαβασω καποιο θεμα στο οποιο εχω γραψει κι εγω παλιοτερα και μου ερχεται μυνημα οτι υπαρχει νεα δημοσιευση, και βλεπω πως οχι μονο δεν εχει βγει ακρη αλλα ολοι τσακωνονται! Ειναι κουραστικο!!!!

Προβληματιζομαι ομως αν εχει νοημα μια τετοια απαγορευση μιας και υπαρχει ηδη μια "βαση" με ατελειωτες ερωταπαντησεις κοστολογησης, οποτε το μονο που θα γινει (εαν γινει) ειναι να απαγορευτουν τα απο δω κ στο εξης νεα θεματα κοστολογησης, με αποτελεσμα αυτος που τελικα θελει να ρωτησει κατι για κοστολογηση να διαβαζει τοπικ που μπορει να ειναι και 4 χρονια πισω ( και τα τοπικ και οι τιμες που αναφερονται σε αυτα). Οποτε μηπως θα πρεπει να κλειδωθουν η να διαγραφουν αυτα τα θεματα ωστε να μη ρωταει καποιος κατι επιπλεον μεσα σε αυτα τα Threads?
Μηπως ειναι χειροτερο ολο αυτο και δημιουργησει μεγαλυτερο θεμα???? Μηπως μετα αρχιζει ο καθε "νεος" να κοστολογει οτι του κατεβει χωρις να εχει παρει ενα μινιμουμ τουλαχιστον απο εδω?
Nothing Lasts Forever...!
Άβαταρ μέλους
VaLKyRiE
Master Member
 
Posts: 4402
Εγγραφή: 26.07.05, 9:42 am
Τοποθεσία: Εκεί στο Νότο... & Εκει στα BΔ.Π !

Re: Κατάργηση δημοσιευσης κόστους εργασίας κ.α.

Δημοσίευσηαπό notis » 20.11.09, 10:38 am

Αγαπητε heinrich,

Αυτα που κυριως συγκρατησα απο την μακροσκελη σου δημοσιευση ειναι τα:
"απαγορευεται" και "να διαγραφονται αμεσως"

Σου συνιστω να υποβαλεις αιτηση συμμετοχης στην διαχειριστικη ομαδα. Φαινεται πως εμεις οι υπαρχοντες διαχειριστες, αδυνατουμε να επιβαλουμε αυτον τον φασιστικο τροπο διαχειρισης και χρειαζομαστε βοηθεια :roll:
Άβαταρ μέλους
notis
Master Admin
 
Posts: 3697
Εγγραφή: 23.02.04, 1:36 pm
Τοποθεσία: Corinth

Re: Κατάργηση δημοσιευσης κόστους εργασίας κ.α.

Δημοσίευσηαπό zoridesign » 20.11.09, 10:52 am

Η ένωση γραφιστων προτείνει σαν τιμολόγηση για

"Eμπορική Kάρτα" κατηγορία Α 16 ώρες κατηγορία Β-25 ώρες κατηγορία Γ-35 ώρες
δηλαδή χρέωση κατηγορία Α 240 ευρω κατηγορία Β-375 ευρω κατηγορία Γ 525 ευρω

και βέβαια αυτες είναι οι κλασσικές τιμές που όλοι μας έχουμε χρεωσει, και εισπραξει απο τους πελατες μας υποθέτω, αρα το θέμα κοστολόγηση έχει πλέον λυθεί...

Ηρεμησα τώρα. Τι άλλο θέμα έχουμε να λύσουμε???? :wall :wall :wall :wall :wall :wall :wall :superman:
Ζούμε σε εποχές μάταιων επιδόσεων
Άβαταρ μέλους
zoridesign
Old Member
 
Posts: 1030
Εγγραφή: 16.08.07, 4:34 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Κατάργηση δημοσιευσης κόστους εργασίας κ.α.

Δημοσίευσηαπό penlix » 20.11.09, 11:20 am

Καλημέρα σε όλους,

η διαχείριση ενός forum είναι μια πολύ διαφορετική διαδικασία από την απλή συμμετοχή. Είναι κάτι περίεργο, ιδιαίτερο, παράλογο μερικές φορές. Προσπαθείς να ακολουθήσεις κάποιες γραμμές τις οποίες κανείς δεν σου έθεσε, αλλα ό ίδιος προσπαθείς να ανακαλύψεις.

Εμείς σαν ομάδα διαχείρισης του VCDC (και ας με διορθώσουν τα υπόλοιπα παιδιά) είμαστε εξ αρχής εδώ με την λογική οτι δεν έχουμε κάτι να κερδίσουμε ούτε να χάσουμε όταν θα αφήνουμε τον καθέναν να εκφράσει την δική του οπτική. Δεν είμαστε εδώ να διορθώσουμε τους πάντες, ούτε να λογοκρίνουμε την κουβέντα. Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές, όταν αυτές έρχονται από ανθρώπους του χώρου... Εκεί με είχε προβληματίσει και προσωπικά το θέμα ενός νεαρού μέλους ο οποίος είχε τελείως λάθος άποψη για τις κοστολογήσεις πρόσφατα, θυμάσαι τη περίπτωση. Έτσι, αποδεκτή η πρότασή σου.

Στο θέμα της κοστολόγησης συγκεκριμένα, η αγορά στην οποία κινούμαστε έχει πολλές μεταβλητές, οπότε δεν θεωρήσαμε ποτέ ως ανάγκη να περιορίσουμε τις συζητήσεις στο VCDC, ωστε να προωθηθεί ο μπούσουλας τον οποίο προτείνει η Ένωση Γραφιστών. Προφανώς δεν απαξιώνουμε την πρότασή τους, αλλά το να φιμώσεις όλες τις υπόλοιπες είναι μια νοοτροπία που δεν μας εκφράζει. Ούτε επίσης βλέπω ως σοβαρή λύση το να γίνει μια ενότητα με ένα μήνυμα "Για ερωτήσεις Κοστολόγησης απευθυνθείτε στην Ένωση Γραφιστών". Θα είχε η Ένωση κάποιους να καλύπτουν θέματα κοστολόγησης, κάποια επιτροπή; Κάθε πότε θα ανανέωναν τις τιμές που θα πρότειναν... Δεν νομίζω να ισχύουν σήμερα οι τιμές του 2004, 6 χρονια μετά; Και ποιούς τομείς θα κάλυπταν; Ποιός θα έπαιρνε την ευθύνη και που θα γινόντουσαν μετά οι συζητήσεις για την συνέχεια των θεμάτων; Πολλά προβλήματα στη πρόταση να διαγραφούν όλες οι συζητήσεις και να απαγορευτεί να ανοίγουν νέα θέματα κοστολόγησης... Από πότε η πολιτική της Ένωσης εκφράζει όλους τους σχεδιαστές, ωστε να φιμωθεί η κάθε άλλη προσπάθεια ανταλλαγής απόψεων περι κοστολόγησης; Η άποψη του τάδε σχεδιαστή που εργάζεται στη Κόρινθο για 20 χρόνια και έχει καταλήξει σε έναν δικό του τιμοκατάλογο, δεν είναι ορθολογική; Γιατί να μην του δωθεί βήμα; Η κοστολόγηση έχει να κάνει κατά πολύ και με το επίπεδο της υπηρεσίας που προσφέρει κάποιος. Πως κάνεις apply έναν τιμοκατάλογο σε όλα τα ταλεντάκια.. Για εμένα είναι κοροιδία να πλήρωνα όσα προτείνει η Ένωση για ένα δημιουργικό χαμηλού επιπέδου και ποιότητος. Κακά τα ψέματα μερικοί μπορούν να φτάσουν μέχρι ένα επίπεδο δημιουργικά και τεχνικά, υπάρχει ένα χαμηλό ταβάνι για πολλούς.. Μπάζει από παντού, δυστυχώς, το θέμα.

Όσον αφορά το θέμα των εξωτερικών επισκεπτών οι οποίοι μπορεί πάρουν μια εικόνα-μπάχαλο, ελπίζω να καταλαβαίνεις οτι αυτό δεν έχει να κάνει με την κοστολόγηση μόνο αλλά και με την ηθική των μελών, το επίπεδο των συζητήσεων και τόσα άλλα. Μπορείς να διαβάσεις πάρα πολλά θέματα στο VCDC. Αν εσύ θεωρείς οτι η κοστολόγηση είναι το πιο σημαντικό απ'όλα, για εμένα π.χ. η ηθική και η συναδελφική αλληλεγγύη είναι πιο σημαντικό. Αλλά τι θα έπρεπε να κάνει μια ομάδα διαχείρισης, να βρίσκεται σε επιφυλακή και να αντιμετωπίζει οποιοδήποτε post που δεν είναι άρτιο, ωστε να μην δίνεται η λάθος εικόνα;

Η ουσία του φόρουμ για εμένα είναι να υπάρχει ένα δημοκρατικό βήμα για όλο το δημιουργικό κόσμο να επικοινωνεί. Το πως το χειρίζεται ο καθένας το βήμα αυτό, είναι δικό του θέμα, αλλά σίγουρα δεν μπορούμε εμείς να μπαίνουμε συνεχώς στην μέση. Θεωρώ οτι ούτε και αν με πλήρωναν, ούτε και αν έβγαζα τον παχυλό μισθό από το VCDC θα με ενδιέφερε να ασχολούμαι πια. Απλά θα τα παρατούσα...

Σχετικά με το extra note του Heinrich, να προτείνω το εξής. Εσείς που είστε τόσα χρόνια στον χώρο και έχετε την διάθεση και το χρόνο να γράψετε ένα tutorial, ένα μικρό κείμενο ή κάτι σχετικό κάντε το. Εμείς θα το προβάλλουμε και θα φτάσει σε χιλιάδες παιδιά. Σαν admins εργαζόμαστε καθημερινά για να διατηρείται αυτο το βήμα, κάνουμε δουλειά χωρίς να έχει βγάλει κανείς μας ένα ευρώ εδώ και χρόνια. (εκτός από κάποια ταξιδάκια στο μπαρμπέιντος με τον Νότη και τον Antonist αλλά αυτό είναι άλλο θέμα). Το πιο απλό πράγμα που υπάρχει είναι να μοιραστείς κάτι και χρειάζεται ένα ελάχιστο κομμάτι του χρόνου σου. Εάν 20-30 άτομα που δραστηροποιούνται στο φόρουμ ξοδέψουν μία ώρα το δίμηνο για να ανεβάσουν ένα ενδιαφέρον κομμάτι, καταλαβαίνετε οτι σε λιγο δεν έχουμε αρκετό χρόνο να τα διαβάζουμε. Ανάμεσα σε αυτά τα θεματάκια κοστολόγησης θα χάνονταν...

Αλλά νομίζω οτι στην κριτική υπάρχουν ιδέες, στην υλοποίηση τους πάσχουμε.. Εγώ μαζί σας πάντως...

Καλό το διάλειμμα, αλλά πρέπει να ξεκινήσω δουλειά!

Καλή συνέχεια!
Άβαταρ μέλους
penlix
Adminilicious
 
Posts: 10260
Εγγραφή: 26.02.04, 3:50 pm

Re: Κατάργηση δημοσιευσης κόστους εργασίας κ.α.

Δημοσίευσηαπό penlix » 20.11.09, 11:23 am

notis έγραψε:Αγαπητε heinrich,

Αυτα που κυριως συγκρατησα απο την μακροσκελη σου δημοσιευση ειναι τα:
"απαγορευεται" και "να διαγραφονται αμεσως"

Σου συνιστω να υποβαλεις αιτηση συμμετοχης στην διαχειριστικη ομαδα. Φαινεται πως εμεις οι υπαρχοντες διαχειριστες, αδυνατουμε να επιβαλουμε αυτον τον φασιστικο τροπο διαχειρισης και χρειαζομαστε βοηθεια :roll:


Νότη, για αυτό σε πάω ώρες ώρες...

Γιατί έγραψες 4 γραμμές για κάτι που μου πήρε 30 λεπτά να γράψω και μάλλον θα έχουν και τα δύο την ίδια αντιμετώπιση :lol:
Άβαταρ μέλους
penlix
Adminilicious
 
Posts: 10260
Εγγραφή: 26.02.04, 3:50 pm

Re: Κατάργηση δημοσιευσης κόστους εργασίας κ.α.

Δημοσίευσηαπό yannisc » 20.11.09, 11:41 am

Καλές οι προτεινόμενες χρεώσεις της Ένωσης Γραφιστών, καλές και οι οδηγίες προς νέους, αλλά μην ξεχνάτε ότι είμαστε σε ελεύθερη αγορά.

Ο οποιοσδήποτε μπορεί να χρεώσει οσοδήποτε. Το αν δεν θα έχει πελάτες (αν είναι πολύ ακριβός) ή αν θα κλείσει (αν είναι πολύ φθηνός) είναι δικό του πρόβλημα.

Πιστεύω ότι δουλειά του καθενός από μας είναι να μπορεί να δώσει στον πελάτη του να καταλάβει την αξία αυτού που κάνει. Προσωπικά, ποτέ δεν προσπάθησα να είμαι πιο φθηνός ή ακριβός από ανταγωνιστές μου. Χρεώνω αυτό που πιστεύω ότι αξίζω και προσπαθώ να το εξηγήσω στους πελάτες μου. Άλλοι το καταλαβαίνουν, άλλοι όχι, άλλοι με επιλέγουν, άλλοι επιλέγουν άλλους πιο φθηνούς ή άλλους πιο ακριβούς.
Άβαταρ μέλους
yannisc
Member
 
Posts: 51
Εγγραφή: 20.03.07, 11:11 pm

Re: Κατάργηση δημοσιευσης κόστους εργασίας κ.α.

Δημοσίευσηαπό panevan » 20.11.09, 11:57 am

Το οτι ενα μελος σαν το heinrich που ειναι απο τους αγαπημενους μου, να διαβαζω, θεωρει οτι απαγορευεται να βγαινει καποιος και να λεει οτι "χρεωσα αφισα 50 ευρω" και ακομα χειροτερα, θεωρει λαθος το να βγαινουν απο κατω καποιοι αλλοι προσπαθωντας να τον νουθετησουν, ωστε να μη ριχνει την αγορα, ακομα και αποκαλυπτοντας τα δικα τους κοστολογια με οτι κινδυνο αυτο συνεπαγεται για τους ιδιους, τοτε κατι εγω δεν εχω καταλαβει σωστα...

Θα συμφωνησω ομως 100% για την ποιοτητα των posts εδω και κανα χρονο.
Το εχω επισημανει και εγω προσφατα, αλλα για να κανω και την αυτοκριτική μου ισως να μη ειχα το αυτο το δικαιωμα καθ' οτι δεν εκατσα ποτε απ' οσο θυμαμαι να γραψω ενα tutorial ή κατι παρεμφερες ετσι ωστε να ανεβασω (αν μπορω, τρομαρα μου..) λιιιιιγο παραπανω το επιπεδο...

Ολοι ζηταμε απο το vcdc μονο, ενω θα μπορουσαμε να το ξαναφτασουμε ψηλα.
Άβαταρ μέλους
panevan
Master Member
 
Posts: 2427
Εγγραφή: 11.07.05, 9:49 am

Re: Κατάργηση δημοσιευσης κόστους εργασίας κ.α.

Δημοσίευσηαπό penlix » 20.11.09, 12:08 pm

panevan έγραψε:Ολοι ζηταμε απο το vcdc μονο, ενω θα μπορουσαμε να το ξαναφτασουμε ψηλα.


Χαίρομαι που αρχίζει ο καθένας να καταλαβαίνει οτι το VCDC δεν είναι οι 5-10 admins του και τα 5-10 μέλη που προσφέρουν (ή κάποιοι που δεν προσφέρουν πλέον) με posts και δημιουργικό υλικό. Είστε όλοι εσείς, που πλέον ως έμπειροι επαγγελματίες έχετε όλα τα εφόδια να προσφέρετε στο κοινό.

Btw, αν δεις τα στατιστικά του φόρουμ, μιλάμε για συνεχή άνοδο του τα τελευταία 4-5 χρόνια, άσχετα με την ποιότητα των posts. Επίσης άνοδο έχουμε και στα σχόλια του κόσμου που μας συγχαίρει συνεχώς για τη καλή δουλειά που γίνεται...

So go for it!!!
Άβαταρ μέλους
penlix
Adminilicious
 
Posts: 10260
Εγγραφή: 26.02.04, 3:50 pm

Re: Κατάργηση δημοσιευσης κόστους εργασίας κ.α.

Δημοσίευσηαπό joe » 20.11.09, 3:46 pm

Oμολογω πως προβληματιστηκα και δεν βιαζομαι να απορριψω ουτε την αποψη περι ''ελεγχου'' ουτε την αποψη περι ''ελευθεριας εκφρασης''.
Δεν κρυβω βεβαια πως αισθανομαι πως χτυπαμε το σαμαρι για να ακουσει ο γαιδαρος. Το προβλημα ειναι βαθυτερο και εκτεινεται περα απο το τι επιτρεπεται να λεμε ή οχι στο vcdc. To προβλημα ειναι στη απουσια επαγγελματικης συνειδησης, στην απαξιωση του επαγγελματος του σχεδιαστη, απο εμας τους ιδιους και φυσικα τους αναλογους μηχανισμους.
Ισως να γινομαι κουραστικος, ισως γραφικος αλλα δεν παυω να πιστευω πως ολα αυτα τα προβληματα (κοστολογηση, ποιοτητα δουλειας, ηθικη) σχετιζονται με την απουσια μιας ευρυτερης κλαδικης οργανωσης. Πολλοι φανταζονται υψωμενες γροθιες, παντιερες, απεργιες κτλ απορριπτοντας ως ντεμοντε μια συλλογικη κινηση, βασισμενοι σε κομπλεξ μνημης. Εγω παλι πιστευω σε μια σοβαρη επαγγελματικη ενωση οπου θα γινει σοβαρη προσπαθεια κατοχυρωσης των δικαιωματων και καθορισμος των υποχρεωσεων των μελων της. Χωρις κραυγες, αλλα με αποφασιστικοτητα. Οι βασικες νορμες για το πως γινεται μια σωστη κοστολογηση, πως πρεπει να κινηθουμε σε περιπτωση κλοπης πνευματικων δικαιωματων, εργασιακων κτλ θα πρεπει να βγαινουν απο εκει.

Μεχρι να γινει αυτο αν γινει, θα βλεπουμε το ιδιο ποστ διαιωνιζομενο. ''Ποσα να πω?''. Δεν μας κανει εντυπωση το οτι αλλοι εξισο ανταγωνιστικοι κλαδοι εχουν ξεπερασει αυτο το θεμα?

Οσον αφορα την ποιοτητα του vcdc. Oσο και να μας ποναει η διαπιστωση, αυτη ειναι η ελληνικη γραφιστικη κοινοτητα. Το vcdc αποτελει εναν καθρεφτη της. Οταν εμεις ειμαστε καλυτεροι θα ειναι και αυτο. Και εμενα με λυπησε το γεγονος οτι καποιοι αξιολογοι ανθρωποι δεν ασχολουντε πια. Απο την αλλη ο ελιτισμος δεν θα μας παει πουθενα μακρυτερα απο την παρεα των ηδη 3-4 φιλων συνεργατων που σεβομαστε.
Sailor on the seas of fate

“I love deadlines. I like the whooshing sound they make as they fly by.”
Άβαταρ μέλους
joe
Old Member
 
Posts: 1505
Εγγραφή: 08.07.05, 9:49 am
Τοποθεσία: Mordor

Re: Κατάργηση δημοσιευσης κόστους εργασίας κ.α.

Δημοσίευσηαπό arxontopoulo1 » 21.11.09, 8:27 pm

Δεν ξέρω αν βοηθάει ,αλλά καί στόν χώρο τής εκτύπωσης ,σέ σχέση μέ τά κοστολόγια ,τό ίδιο συμβαίνει:άλλα χρεώνουμε καί άλλα λέμε ότι χρεώσαμε(ειμαστε ακριβοί όχι φτηνιάρηδες).Πρακτικά ο καθένας αυτοσχεδιάζει.
Οσο γιά τούς "ελέγχους" "απαγορεύσεις" και "διαγραφές" ας μην το παρακάνουμε.
Φως,περισσοτερο φως.
arxontopoulo1
Member
 
Posts: 120
Εγγραφή: 29.12.07, 2:27 pm
Τοποθεσία: Αθηνα

Re: Κατάργηση δημοσιευσης κόστους εργασίας κ.α.

Δημοσίευσηαπό isikol » 21.11.09, 8:42 pm

συμφωνώ με πολλά απο όσα λέει ο Heinrich....

Απλά βρίσκω δύσκολη την υλοποίηση κάτι τέτοιου...θα πρέπει να φτιάξουμε ενα bot admin που κα παρακολουθει επι 24ωρου βάσης.. :?
http://isikol.deviantart.com
--------------------
(my personal gallery)
Άβαταρ μέλους
isikol
Master Member
 
Posts: 5138
Εγγραφή: 15.06.06, 3:41 pm
Τοποθεσία: Daily Planet - στο υπόγειο με την Lois...

Re: Κατάργηση δημοσιευσης κόστους εργασίας κ.α.

Δημοσίευσηαπό b-positive » 21.11.09, 11:51 pm

Πιστεύω πως για να λεγόμαστε κλάδος, συνάδελφοι και όλα τα ωραία αλλά μάλλον ρομαντικά, θα πρέπει να αποφασίσουμε όλοι μας ένα μόνο τρόπο κοστολόγησης.

Η ΕΓΕ έχεις προτείνει τον τρόπο της χρέωσης χρόνου, υπάρχει ο τρόπος "κόβω" τον πελάτη, υπολογίζω πόσο μπορεί να δώσει και πόσα θα ήθελα και κοστολογώ.

Όπως και να έχει, εαν συνεχίσουμε έτσι, πολλοί από εμας θα σταματήσουν κάποια στιγμή να βιοπορίζονται από το επάγγελμα του γραφίστα. Πόσες αφίσες για 50ευρώ θα σχεδιάσει κάποιος για να βγάλει ένα μισθό. Μήπως είναι λύση να δουλέυεις 15-30 έργα το μήνα;

Συζητάμε και θαυμάζουμε συναδέλφους στο εξωτερικό για το πως κάνουν τόσο καλές δουλείες, και βλέπουμε με θαυμασμό (πως το κάνουν αυτό ρε!) το τι μισθοί έχουν οι "συνάδελφοι" μας στην Αμερική την Αγγλία και άλλου.

Νομίζουμε πως με το να μάθουμε ένα πρόγραμμα, γίναμε αμέσως σχεδιαστές. Όταν κάποιος έχει κάποια διαφορετική άποψη απλά νομίζουμε πως είναι παράλογος. Το ότι όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι έχουν κάποια βάση, λογική, στις κοστολογίσεις δεν μας κάνει εντύπωση;

Είναι καιρός να ανοίξουμε μια μεγάλη κουβέντα για τις κοστολογίσεις για τις υπηρεσίες που παρέχουμε, να θέσουμε κάποιους κανόνες και να συμφωνήσουμε όλοι μας.

Διαφωνώ στο να σταματήσει η όλη κουβέντα, απλά πρέπει ξανά και ξανά να επαναλαμβάνουμε κάποια πράγματα ώστε να μαθαίνουμε όλοι μας, και οι νεότεροι και οι παλίοτεροι.
Χαίρομαι πάντως πως κάποιοι βλέπουν πως δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση, αλλά δεν είναι θέμα forum.

Φιλικά
Άβαταρ μέλους
b-positive
Old Member
 
Posts: 1228
Εγγραφή: 19.07.05, 4:19 pm
Τοποθεσία: athens

Re: Κατάργηση δημοσιευσης κόστους εργασίας κ.α.

Δημοσίευσηαπό joe » 22.11.09, 2:14 am

B+
Για αλλη μια φορα συμφωνω 100% σε αυτα που λες. Και ξερεις γιατι? Γιατι βασιζοντε στην απλη λογικη και στην πραγματικοτητα.
Καποιοι θελουν να στρουθοκαμηλιζουν αλλα μαγκες the end is near. To επαγγελμα του γραφιστα θα περασει στην σφαιρα των ενδιαφεροντων μεν, πειναλεων δε επαγγελματων.

Παρτε το χαμπαρι η ενεργεια και προσπαθεια που πρεπει να καταβληθει για να γινει μια σωστη ερευνα και δουλεια ειναι αντιστροφως αναλογη με τις αμοιβες. Αποτελεσμα ειναι η πτωση της ποιοτητας.
Ρε πως τα κανουν αυτα στο εξωτερικο? Παντως δεν τα κανουν σε μιση εργασιμη, γιατι πρεπει να τρεξουν να βαλουν την επομενη δουλεια στο σχεδιαστηριο. Αλλο η πιεση (παντα θα υπαρχει δεν ειμαστε ζωγραφοι) και αλλο η βιασυνη σε βαθμο γελοιοτητας.

Συμφωνω πως πρεπει να υπαρξει μια σοβαρη συζητηση κοστολογησης. Δυστυχως ακομη και εδω οποτε θιξαμε το θεμα, η συμμετοχη ηταν απογοητευτικη. Θυμαμαι σε ενα θεμα που ανοιξε ο Γιατρος απο τα 2000 μελη απαντησαν 50. Αυτο δειχνει πως ή οι περισσοτεροι δεν εχουν αναγκη χρηματων (μπααααα...) ή τους εχει περασει η αποψη πως υπαρχει ενα κατεστημενο που δεν αλλαζει. Ειναι αληθεια πως η εικονα του ''ειμαστε αρτιστες και γουσταρουμε να χτυπιωμαστε ακομα και τζαμπα'' ηταν παρα πολυ της μοδας μεχρι προσφατα. Τελευταια εχει πεσει λιγο η συγκεκριμενη ''εκπομπη'', γιατι αφενος τα οικονομικα δυσκολεψαν παρα πολυ και αφετερου ο βασικος στοχος επετευχθει. Το κυριο σωμα του επαγγελματος αδιαφορει ή δεν γνωριζει καν τα δικαιωματα του.

Η κουβεντα ειναι μεγαλη. Αυτο που θα ηθελα να τονισω ειναι πως η ΕΓΕ θα επρεπε να εχει πιο ενεργη συμμετοχη στην ολη προσπαθεια και γιατι οχι να εχει και ενεργη επισημη παρουσια σε κοινοτητες οπως το vcdc περαν της ανακοινωσεως εκδηλωσεων. Εδω καιγεται ο κωλος μας, οι εκδηλωσεις μπορουν να περιμενουν. Ας πιασουμε κανα κουβα νερο και μετα το ριχνουμε στις χοροεσπεριδες και εκθεσεις.
Sailor on the seas of fate

“I love deadlines. I like the whooshing sound they make as they fly by.”
Άβαταρ μέλους
joe
Old Member
 
Posts: 1505
Εγγραφή: 08.07.05, 9:49 am
Τοποθεσία: Mordor

Re: Κατάργηση δημοσιευσης κόστους εργασίας κ.α.

Δημοσίευσηαπό VaLKyRiE » 22.11.09, 3:37 am

διαβαζω αυτα που λετε και σκεφτομαι διαφορα...τελικα θα πω το εξης. (εγω ευτυχως η δυστυχως μπορει να εργαζομαι καπου κ να παιρνω εναν χ μισθο.) Οταν καποιος ομως στις δυσκολες εποχες που ειμαστε οι συγκοιριες τον εφεραν απο επιλογη η οχι να ειναι ελ. επαγγελματιας, και εχει στη πλατη του οικογενεια και παιδια και δανεια, τοτε θα τη κανει τη δουλεια με 50 ευρω απο το να μην εχει να παρει γαλα στο παιδι του. οποτε εχουμε ενα φαυλο κυκλο. μπορει να πουμε "ναι ναι θα χρεωνουμε τοσο". Μια δυο, ο πελατης θα φυγει...την τριτη η δουλεια θα γινει με τα 50 ευρω και τα λογια της εγε θα πανε περιπατο.
Δε νομιζω καποιος απο εδω να προτιμησει να πεινασει το παιδι του η η γυναικα του για να ακολουθησει την "οδηγια" της εγε. Και ναι ξερω ανθρωπο μονο του με ενα παιδι και στο νοικι που με το ζορι επαιρνε γαλα στο παιδι, και μαλιστα δουλευοντας σε υπαλληλικο καθεστως. πιστευετε πως αν παει καποιος και του πει κανε μου μια αφισα εγω δινω μεχρι 50 ευρω, να του πει οχι δε στο κανω//????/
Nothing Lasts Forever...!
Άβαταρ μέλους
VaLKyRiE
Master Member
 
Posts: 4402
Εγγραφή: 26.07.05, 9:42 am
Τοποθεσία: Εκεί στο Νότο... & Εκει στα BΔ.Π !

Re: Κατάργηση δημοσιευσης κόστους εργασίας κ.α.

Δημοσίευσηαπό joe » 22.11.09, 2:07 pm

VaLKyRiE έγραψε:διαβαζω αυτα που λετε και σκεφτομαι διαφορα...τελικα θα πω το εξης. (εγω ευτυχως η δυστυχως μπορει να εργαζομαι καπου κ να παιρνω εναν χ μισθο.) Οταν καποιος ομως στις δυσκολες εποχες που ειμαστε οι συγκοιριες τον εφεραν απο επιλογη η οχι να ειναι ελ. επαγγελματιας, και εχει στη πλατη του οικογενεια και παιδια και δανεια, τοτε θα τη κανει τη δουλεια με 50 ευρω απο το να μην εχει να παρει γαλα στο παιδι του. οποτε εχουμε ενα φαυλο κυκλο. μπορει να πουμε "ναι ναι θα χρεωνουμε τοσο". Μια δυο, ο πελατης θα φυγει...την τριτη η δουλεια θα γινει με τα 50 ευρω και τα λογια της εγε θα πανε περιπατο.
Δε νομιζω καποιος απο εδω να προτιμησει να πεινασει το παιδι του η η γυναικα του για να ακολουθησει την "οδηγια" της εγε. Και ναι ξερω ανθρωπο μονο του με ενα παιδι και στο νοικι που με το ζορι επαιρνε γαλα στο παιδι, και μαλιστα δουλευοντας σε υπαλληλικο καθεστως. πιστευετε πως αν παει καποιος και του πει κανε μου μια αφισα εγω δινω μεχρι 50 ευρω, να του πει οχι δε στο κανω//????/Val το θεμα ειναι να καταπολεμηθουν οι συνθηκες που οδηγουν ατομα στο να κανουν κινησεις απελπισιας. Αν δεν γινει καμια κινηση τοτε ΟΛΟΙ θα βρεθουμε στην θεση που περιεγραψες αργα ή γρηγορα ή πολυ απλα θα τα μουζτωσουμε γιατι και η υπομονη εχει ορια.

Οταν πεινας παει να πει πως η δουλεια αυτη δεν μπορει να σε θρεψει (δεν μιλαω για περιπτωση που εισαι καραγκιοζης καταχρεωμενος, τοτε τιποτα δεν βοηθαει). Ή κανεις κατι για να βελτιωθει το τοπιο ή τα παρατας και πιανεις γκαρσονι.
Sailor on the seas of fate

“I love deadlines. I like the whooshing sound they make as they fly by.”
Άβαταρ μέλους
joe
Old Member
 
Posts: 1505
Εγγραφή: 08.07.05, 9:49 am
Τοποθεσία: Mordor

Re: Κατάργηση δημοσιευσης κόστους εργασίας κ.α.

Δημοσίευσηαπό El Panos » 22.11.09, 3:28 pm

VaLKyRiE έγραψε:διαβαζω αυτα που λετε και σκεφτομαι διαφορα...τελικα θα πω το εξης. (εγω ευτυχως η δυστυχως μπορει να εργαζομαι καπου κ να παιρνω εναν χ μισθο.) Οταν καποιος ομως στις δυσκολες εποχες που ειμαστε οι συγκοιριες τον εφεραν απο επιλογη η οχι να ειναι ελ. επαγγελματιας, και εχει στη πλατη του οικογενεια και παιδια και δανεια, τοτε θα τη κανει τη δουλεια με 50 ευρω απο το να μην εχει να παρει γαλα στο παιδι του. οποτε εχουμε ενα φαυλο κυκλο. μπορει να πουμε "ναι ναι θα χρεωνουμε τοσο". Μια δυο, ο πελατης θα φυγει...την τριτη η δουλεια θα γινει με τα 50 ευρω και τα λογια της εγε θα πανε περιπατο.
Δε νομιζω καποιος απο εδω να προτιμησει να πεινασει το παιδι του η η γυναικα του για να ακολουθησει την "οδηγια" της εγε. Και ναι ξερω ανθρωπο μονο του με ενα παιδι και στο νοικι που με το ζορι επαιρνε γαλα στο παιδι, και μαλιστα δουλευοντας σε υπαλληλικο καθεστως. πιστευετε πως αν παει καποιος και του πει κανε μου μια αφισα εγω δινω μεχρι 50 ευρω, να του πει οχι δε στο κανω//????/

Val, η λογική που ακολουθείς, βασίζεται στην προϋπόθεση ότι ο πελάτης θα μπορεί να βρει (εύκολα, χωρίς πολύ ψάξιμο). κάποιον να του κάνει την δουλειά για 50 Ευρώ. Αν όμως ο πελάτης δει ότι όλοι (ή σχεδόν όλοι) του ζητάνε 250 Ευρώ, η λογική σου δεν έχει βάση. Δυστυχώς σήμερα, η κατάσταση είναι οι 9 στους 10 που ασχολούνται με τη γραφιστική (και που δεν είναι απαραίτητα γραφίστες, για να μην πω ότι η πλειοψηφία δεν είναι γραφίστες) παίρνουν 50 Ευρώ και κάνουν και τούμπες που ο πελάτης δεν τους έκανε παζάρια για να πέσουν στα 30...

Ο πελάτης, και αναφέρομαι κυρίως στον απαίδευτο μικρομεσαίο επιχειρηματία / επαγγελματία, δεν βλέπει στο design και το marketing ως επένδυση, αλλά ως έξοδο. Συνεπώς, η μόνιμη επιδίωξη είναι το χαμηλότερο κόστος. Αν ήταν δυνατόν να τον πληρώναμε από πάνω, αντί να μας πληρώνει, θα ήταν το τέλειο κατά την άποψή του... Αυτή όμως δεν είναι η λογική του design και του marketing... αυτή είναι η λογική της λαίκής αγοράς... "ό,τι πάρεις 100".

Αναρωτιέμαι, όταν ο πελάτης ψάχνει για δικηγόρο, ψάχνει για το φθηνότερο δικηγόρο, ή για το δικηγόρο που θα του κερδίσει την υποθεση; Προτείνω να το αναρωτηθείς κι εσύ. Επίσης καλό είναι να ρωτήσεις το ίδιο και τους πελάτες σου...
I'm a PC... και δε δίνω δεκάρα που είσαι Mac.
El Panos
Old Member
 
Posts: 1045
Εγγραφή: 27.06.08, 6:24 am
Τοποθεσία: Πίσω από ένα ViewSonic VA2216w

Επόμενο

Επιστροφή στο IV.V VCDC Διάλογος

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες

Visual Communication Designers Club

Το Visual Communication Designers Club, το μεγαλύτερο Ελληνικό online design forum, αποτελεί μια Ελληνική κοινότητα σχεδιαστών οπτικής επικοινωνίας, υπό την ευρύτερη έννοια του όρου, θέλοντας να συμπεριλάβει στα μέλη της κάθε ειδικότητα και βαθμίδα όσων σπουδάζουν ή εργάζονται στον χώρο της επικοινωνίας, έντυπης, διαδικτυακής, τρισδιάστατης ή εφαρμογών πολυμέσων